ok ok

Blogg

Snabb sommarrapport innan höstlöven faller

IMG_3675

Hej alla vänner och hoppas sommaren behandlat er väl. Jag har varit i Grekland, badat, umgåtts med vänner, städat och röjt hemma i Aten, gått på antika teatrar och konserter under bar himmel, hälsat på vänner på Hydra och dansat på Mykonos.
IMG_3676

Men vi har också hjälpt till i soppkök och hälsat på temporära flyktingläger som får hjärtat att stanna en stund. Barn som flytt krig och hamnar i ett tält i +36C i väntan på ett vanligt liv. Barn som förlorat föräldrar, anhöriga, sina barnrum och nallar, sina vänner och ändå har kraften att springa runt och skratta när de leker med trasiga cyklar och enögda dockor.

I Almedalen mötte jag Safinaz. Hon var solskenshistorien som rörde alla till tårar när hon berättade om sin flykt från Syrien, via flera månaders väntan i Grekland innan hon slutligen landade i Sverige och fick jobb på ett svenskt IT-bolag som programmerare. De hittade ett boende i Alby och livet såg ut att ordna sig efter tio månader med anställning och en chef som lovordade henne. Nu får jag ett mail av henne där hon ropar på hjälp. För att hon ska utvisas till Grekland, det land hon först sökte asyl i. Grekland som sjunker allt djupare ner i den ekonomiska krisens abyss utan framtid. Mer än 500 000 unga grekiska akademiker har senaste åren lämnat landet och omplanterat sig i bl.a. Tyskland. För Safinaz är beslutet dödsstöten och jag vet inte hur jag ska kunna hjälpa henne.

Vi lever i de skarpa kontrasternas tider. Terrorattacker utförda av psykopater och vettvillingar som lutar sig mot religiösa vanföreställningar sår död och sätter skräck i människor. Oron har blivit en ständig följeslagare. Trumpologerna från andra sidan Atlanten normaliserar rasismen och kvinnohatet, misstänkliggör människor som avviker från normen 0ch polariserar stämningen. Igår var jag på en middag med läkare från NYC som försökte övertyga mig om att Trump inte är rasist eller sexist utan en fantastisk företagarsjäl som kommer lyfta USA. Brexit blottade också liknande klyftor. Politiken handlar numera mindre om klassiska, ideologiska vänster- höger-dimensioner och mer om inställningen till flyktingarna och farhågorna. Det är stanna eller stick-politik. Det är för eller emot mänskliga rättigheter. Under sommaren minskade jag kraftigt min aktivitet på Twitter och sociala medier. Jag uppdaterade härliga bilder på Instagram och drog mig för att kommentera samtiden. Mest för att hinna med de jobb jag åtagit mig. Men det gjorde mig gott och det gav mig en arbetsro jag inte upplevt på länge. Framför allt gjorde det mig mindre rädd och ledsen. Påhoppen avtog i kraft och frekvens vilket är både skönt och sorgligt. Tystnaden belönas. Och allt fler av mina vänner väljer att tiga. Vilket jag förstår och respekterar.

Nu måste jag städa hemma, skriva klart ett jobb och underhålla dottern. Vi gjorde en en fin fotografering för grekiska OK Magazine på Atens tivoli i somras som jag delar här. Stor kram på er alla och tack för att ni läser.

IMG_3680
IMG_3641
IMG_3645 (1)

Kommentera • 7 Kommentarer

Almedalen 2016

IMG_2661 (2)
Hej på er alla. Nu har jag slagit personrekord i antalet arbetstimmar under tre dagar i Almedalen. Från 8.00 till 22.00 nästan dagligen utan möjlighet att mingla och vingla förutom sista kvällen. Det har varit givande, tankeväckande, roliga dagar med varierande uppdrag. Jag har talat om EU med EU-ministern Ann Linde. Ett samtal som fick oväntade vändningar och som ni kan se HÄR. Och jag har modererat för Regeringskansliet och Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ICA, Försvarsmakten,  Folkets Hus & Parker, Veidekke som iscensatte den coolaste bostadsdebatten med ideologiska dueller som jag modererade.

IMG_2663
Med Eva Röse talade vi om holistisk hållbarhet och det personliga ansvaret.

I DNs monter talade jag om det jag hatar att tala om och alltid hoppas det ska vara för sista gången. Nyligen blev artisten Pernilla Andersson påhoppad och utsatt för en hatstorm. Det är ytterligare bevis på hur lätt det är att hamna i hatarnas nät och bli måltavla för rasister och sexister. Kärleksbomba Pernilla på sociala medier som en motvikt och ett kvitto på att vi är flera och att kärleken segrar över hatet. HÄR kan ni se intervjun  i DN som chefredaktör Peter Wolodarski gjorde.

Igår gick jag för första gången ut och festade. Alla vägar leder till DJ Battle och vi dansade mot en blodröd natthimmel.
IMG_2684

Nu packar jag upp Almedalskläder och packar ner Aten-kläder. I gryningen lyfter vi mot +40C. Ni kan följa mina äventyr på Instagram, FB och Twitter. Här kommer då och då lite längre rapporter. Vi ses och hörs snart. Önskar er alla underbara dagar i solen med era nära och kära. Njut av värmen och unna er lata dagar!

 

Kommentera • 12 Kommentarer

Sista doppet innan jag kliver in i dimman…

IMG_2323
Hej fina ni. Hoppas ni haft en fin midsommar. Själv har jag varit på mitt älskade Kreta med min Melina och min bästis och hennes dotter tillika min guddotter Eva-Ariadne. Vi dök i kristallklara vatten, åt under fullmånen och stjärnhimlen och njöt av tystnaden. Nu är vi hemma i dimman igen. När vi landade i duggregnet sa pojken som satt bredvid oss till sin tatuerade pappa som hade två barn till:

-Pappa, kan vi inte bara åka tillbaka till Grekland?

– Nästa semester blir om fyra år. Då åker vi till Thailand. Om inte din mamma vill gadda sig. Då blir det semester om fem år.

Jag tänkte på alla de barn som inte har råd med utlandssemestrar. Ett sånt barn var även jag. Och vi hade inte heller tillgång till något lantställe. Vi stannade och svettades i betongen. Nu försöker jag få min dotter att inse hur privilegierad hon är som har en mamma med ett hem i ett annat hemland där solen alltid skiner och vattnet är turkosblått. Om inte annat försöker jag ingjuta tacksamhet och ödmjukhet i henne.

De närmaste tio dagarna ska jag jobba dygnet runt i Skåne och Almedalen innan det är dags för några dagars semester igen. Och då ska jag försöka träna lite också. Om jag hinner. Här kan ni läsa en intervju med mig om min syn på hälsa, träning, bantning och enorma mängder choklad som faktiskt är nyttigt.

I övrigt är jag skakad över mordet på Labours Jo Cox av en nazist, nationalist, terrorist eller vad man nu ska kalla den misstänkte som skrek ”Britain first”.  Jo Cox hade levt med hot i flera månader som polisen inte tog på större allvar. Nu segrade populismen personifierad av den rike, rasisten Nigel Farage i Storbritannien. Jag har slukat brittiska tabloider som är så vulgära i sin skräckpropaganda och rasistiska retorik att jag skämdes när jag köpte dem. Hade jag inte haft en deadline på en artikel om Georgien hade jag skrivit längre om detta. Nu – tvättstuga och storstädning och artikelskrivning. Kram på er alla.

Kommentera • 9 Kommentarer

Fredsduvorna i Gori, Georgien

En timme från Georgiens huvudstad Tbilisi, ligger Gori. Där råkade jag gå in på ett helt vanligt bageri:IMG_1954

Georgien är ett magiskt matresmål för alla som älskar mat och vin. Dessutom väldigt vackert. Vi åkte till Gori för att möta ”Union of Women of Invalides and lost Warrriors”. Det är kvinnor som tvingades fly sina hem i utbrytarregionen Sydossetien under den väpnade konflikten 1991 och sedan kriget 2008. Dessa kvinnor, internflyktingar som de kallas, bor numera i enkla små hus där de lever på 17 dollar i månaden och på att odla de jordplättar de tilldelats. De berättade hur de lämnade allt de älskar – sina hem, sina liv, sina döda på kyrkogårdar de inte längre kan besöka.
IMG_1971
Vi samlades hemma hos Nazi som dukat upp körsbär, aprikoser och jordgubbar från sin välskötta trädgård. Hon berättade hur hon fortfarande, efter alla dessa år längtar hem och drömmer om att återvända. En av hennes döttrar är kvar då hon gifte sig med en sydossetier. Det innebär att Nazi inte kan träffa sina barnbarn som bor i Sydossetien -bara 27 km bort. Trots att deras liv raserades finner kvinnorna kraften att bedriva fredsarbete genom dialog och samarbete över gränserna med sina forna fiender. De måste alltid träffas i ett tredje land och med tiden hoppas de kunna bygga broar och bädda för försoning. ”Alla dessa artificiella gränser och stängsel, de kommer allt närmare” säger Nino. Vi kallas fortfarande flyktingar. Efter alla dessa år ” suckar kvinnorna och deras ord ekar välbekant. Flykten förföljer sina offer. Oavsett hur många gränser man passerat eller hur långt man har hem. En kvinna berättar att hon satt på en buss när hon hörde en mamma varna sitt barn: ”Akta dig så att jag inte dumpar dig hos flyktingarna”. Och flyktingarna det är dessa kvinnor som också är georgier som bodde en bit bort.

Jag känner också igen mig i deras kroniska hemlängtan. Den som går i arv från generation till generation. Längtan som med tiden blir en imaginär, förskönande famn att vila i. Längtan tillbaka och till allt som gick förlorat. Och kraften som krävs för att börja om med tomma händer och slutgiltigt slå rot i främmande jord. Utan att blicka bakåt.

En annan kvinna säger att hon hade en gäst från Bhatoumi som blev imponerad över alla de små trädgårdar som flyktingarna byggt bakom sina enkla små hus. Han sa: ”Skicka några flyktingar till oss så att det kan blomma hos oss också”. 

När vi talat ett par timmar fyllde Nazi och hennes två barnbarn bordet med hemlagade, georgiska läckerheter: ost- och grönsakspajer,  inlagda grönsaker, sallader, köttgryta, fisk och hemmagjort vin. Allt hämtat från den egna lilla bakgården. Bokstavligt från jord till bord. Så fattiga och så generösa.IMG_1967IMG_1966

Fyllda av deras hoppingivande och helande freds- och försoningsarbete tog vi farväl och besökte Goris stora attraktion- Josef Stalinmuseet. Jag hakade på en grupp amerikaner som lyssnade när guiden Svetlana berättade om Stalins liv. Hur hans andra fru tog sitt liv, hur hans barn flyttade till Portland och Wisconsin, USA tills en dam sa att detta minsann var en privat guidad tur och jag fick inte tjuvlyssna. Jag ställde mig längre bak i salen och fortsatte tjuvlyssna när damen, nu än mer irriterat upprepade att guiden bara var till för dem. Exklusivt. Då gick jag iväg ensam och vidare i de stora, ödsliga salarna och det slog mig att snålhet inte handlar om hur mycket pengar man har på fickan. Lyckligtvis hittade jag mina underbara medresenärer Anna Serner och Lena Ag när de klev in i Stalins privata tågkupé.IMG_2006

Snart är det dags för sista middagen. Igår åt vi hemma hos Sveriges ambassadör Martina Quick och hennes make Leif. De är oerhört kunniga och trevliga och bor i ett fantastiskt residens. Vi följer deras krogtips och går på Café Litera. Hörs snart. Kram.

IMG_2020IMG_1952

Kommentera • 3 Kommentarer

Med Kvinna till Kvinna i Tbilisi, Georgien

IMG_1866
Hej vänner från ett varmt och vackert Tbilisi, Georgien och södra Kaukasus-regionen. På ett personligt plan är det en efterlängtad resa då mina morföräldrar som tillhörde den grekiska minoriteten pontier bodde vid Svarta Havet innan de deporterades. Det är så många ansikten på gatorna som påminner om min älskade mormor och morfar. Så många maträtter som påminner om min barndom i den grekiska bergsbyn där mormor kokade soppa på en spik.

IMG_1870
Det är ett fascinerande land jag kommit till tack vare mitt ambassadörskap för Kvinna till Kvinna. Jag är här tillsammans med generalsekreteraren Lena Ag och filminstitutets VD Anna Serner. Vi möter kvinno- och HBTQ-aktivister som kämpar i motvind i ett land tyngt av kyrkans och konservativa politikers föråldrade syn på kvinnor som objekt och reproduktionsmaskiner som man kan behandla lite hur som helst. Bara under två år mördades 60 kvinnor av sina män, fäder eller söner. I ett land med ungefär 3.5 miljoner invånare. ”Femicide” kallas morden på kvinnor som på allvar började uppmärksammas i medierna när en ung, kvinnlig professor mördades av sin ex.make mitt på ljusa dagen på universitetet. Kanske var det identifikationen – en bildad medelklasskvinna som föll offer på en offentlig plats. Sedan dess har rapporteringen ökat men dessvärre har rättsväsendet, attityderna och normerna förändrats föga.

När valrörelsen nu drar igång blir spelet smutsigare och retoriken råare. Det oförblommerade homohatet är en del av den nationalistiska narrativet som lider av demografisk panik. För det lilla landet måste ju växa enligt den heteronormativa hypotesen.

IMG_1867
Igår mötte vi 16-åriga Mira på ett skyddsboende där hon levt med sin bebis sedan i januari. Hennes bror och släktingar hotade henne till livet när hon blev gravid. Hennes mor som är yezidisk kurd stödjer henne när hon nu försöker slutföra sin skolgång medan hennes bror sitter i fängelse. Han greps när han var på väg att ansluta sig till IS i Syrien. När Mira berättar blir jag ställd. Hur blev brodern IS-anhängare när pappan var kristen georgier och mamman är yezidier – IS främsta måltavlor? Han hängde med andra arbetslösa killar i ett utarmat område, han konverterade till islam och värvades snart av extremister.

IMG_1871Idag mötte vi Natia – en imponerande människorättsaktivist. Hon berättar hur HBTQ-gruppernas vardag förgiftas av hat och trakasserier. Var tredje HBTQ-person har utsatts för fysiskt våld, enligt den skuggstatistik som hennes organisation WISG tagit fram. Själv har hon börjat träna Krav Maga för att kunna försvara sig. Vi pratade om rädslan och riskkalkylerna som hon och hennes vänner tvingas leva med i ett samhälle där hatbrott sällan leder till straff.

IMG_1916På svenska ambassaden berättade ambassadören Martina bland mycket annat om svenska par som kommer hit för att köpa bebisar genom surrogatmödrar. Sedan Indien stängt för surrogatmödraskap för utlänningar har efterfrågan ökat i Georgien. Nu utfärdar ambassaden ungefär ett pass i månaden till små svenska bebisar som burits av georgiska kvinnor. Det är ett komplicerat ämne som vi fick mer insyn i hos Anti-Violence Network där de bl.a. haft en surrogatmamma som födde tvillingar åt ett par. När tvillingarna dog vid födseln stämdes hon av paret som beställt barn. Jag skulle gärna göra en dokumentär om surrogatmödrarna här. Nu måste jag dock ta en dusch inför middagen med ambassadören. Mer information kommer snart.

Stor kram på er alla.

Kommentera • 3 Kommentarer

Nationaldagsfirandet 2016

Här kommer ett bildkollage från gårdagens Nationaldagsfirande som började på undersköna Skokloster med mitt högtidstal. Sedan fick vi flyga helikopter till Rinkeby där jag också höll tal och presenterade lokala eldsjälar – från nattvandrande mammor och basketpappor till inrikesminister Anders Ygeman och andra politiker. Låt nationaldagen bli den dag som förenar oss över alla gränser och där vi samlas och samtalar om gemenskap, inkludering, demokrati och mänskliga rättigheter. För Sverige – i framtiden.

IMG_1686
IMG_1698IMG_1707
IMG_1663
IMG_1688IMG_1642

Kommentera • 19 Kommentarer

Återkomsten

IMG_1590Sista doppet i Egeiska Havet. Jag kastade mig ut i det blå. Sedan packade jag väskan och for till flygplatsen.

Flyget var kraftigt försenat på en relativt tom Atensk flygplats.Från att ha umgåtts med 23 inspirerande människor har jag tillbringat halva dagen i ensamhet. I tystnad. Och jag är fylld av saknad och tacksamhet för en vecka med stärkande samtal och skrivövningar och vandringar och helande havsdopp och gudomlig mat och stjärnklara nätter. Igår natt hade vi avslutningsmiddag med grekisk folkdans och fyrverkerier. Jag har ju lett dessa resor i fem år nu och det blir bara bättre. Yogaläraren Karin Björkegren Jones är vis och varm och metodisk och pedagogisk i sin undervisning. Med sin hypnotiska röst försatte hon oss i djupa meditativa tillstånd efter yogapassen och sedan kunde jag leda förtroliga samtal och väva in anekdoter ur min mytologiska, historiska, kulturella skattkammare.IMG_1133

Nu är jag redan i färd med att planera nästa Boost Camp och Pascalidous Powerweek. Då med Thalassoterapi och Ayurvediska inslag. Här och mina sociala medie-kanaler kommer ni hitta mer information så småningom. Här med lillasyster Dimitra till höger som gör sin första huvudstående någonsin:
IMG_1442
Här med alla som rymdes på bilden:
IMG_1496

Nu är det dags för sista P1 Debatt söndag 5 juni 16.00-18.00 på Kulturhuset i Stockholm. Denna sista sändning handlar om Monarki vs Republik. Välkomna att ta farväl på plats eller medverka via sociala medier.

Kommentera • 3 Kommentarer

Pascalidous Powerweek just nu!

IMG_1297
Hej vänner och God månad! Nu är sommaren äntligen här. Den årstid jag älskar mest och längtar efter hela året. Jag befinner mig på min årliga Boost Camp – Pascalidous Powerweek– som jag arrangerat de senaste fem åren i Grekland med Sveriges bästa Yogalärare som Guest Stars. Denna gång med fantastiska journalisten, författaren och Yogaläraren Karin Björkegren Jones Vi är 23 personer från Stockholm, Västerås, Karlstad och Skånetrakten, män och kvinnor i alla åldrar, som tillbringar en vecka på magiska Elounda, på Kreta.
IMG_1268
Vi tränar Yoga varenda morgon mellan 7.00-9.00 och 17-18.30 på eftermiddagarna. Vi simmar, leker, läser, vandrar och joggar, äter gudomligt gott, tar Spa-kurer och åker vattenskidor, gör stärkande samtals- och skrivövningar, delar visdomar och erfarenheter, gråter och skrattar ihop. Jag älskar dem alla. Så olika människor, så starka och spännande och kärleksfulla och modiga.
IMG_1286
På stranden försöker jag sno åt mig lite tid för att inspireras av gamla grekiska dramer inför den kommande utmaningen. Här med min lillasyster Dimitra som är med i år och just idag lärt sig att stå på huvudet!
IMG_1214
Mycket andningsövningar och meditationer blir det också. Perfekt för utmattade själar som jag: IMG_1274
Imorgon kommer mera men jag vill bara tipsa er om att semestra i Grekland som behöver turismen mer än någonsin.Vintern har varit hård med både finans- och flyktingkris och fortsatta sparåtgärder så boka en resa och njut!

Kommentera • 3 Kommentarer

Alexandras Odyssé

Aldrig har jag varit så lycklig och så skräckslagen för en utmaning som för den jag nu tagit mig an. Kanske har jag tagit mig vatten över huvudet. Kanske kommer jag få kalla fötter mitt i processen. Kanske hittar jag min hamn. Men ångesten har redan infunnit sig och jag kan knappt sova av oron. Här kan ni läsa mer om min förestående debut som dramatiker och skådespelare. Och Här. Och här haglar lovorden från presskonferensen som ger mig ännu mer prestationsångest. Här kan ni se presskonferensen Live.

Snart ska jag skriva hur uppdraget kom till mig. Det i sig är en liten föreställning med ingredienser av drömmar som dröjer och plötsligt besannas när man minst anar det.

Alexandra-Pascalidou-gor-teaterdebut-pa-Goteborgs-stadsteater-har-med-teaterns-konstnarlige-chef

Kommentera • 6 Kommentarer

Med drottningen för Mentor Sverige

Vad är väl en eftermiddag på slottet? För min del var det både nervöst och inspirerande när jag fick leda Mentors Årsstämma på Slottet inför drottningen, H&Ms Stefan Persson, Jan Carlzon, Annika Falkengren och andra tunga gäster. Lyckligtvis var det en massa kids där också och de fick mig att känna mig hemma. Jag talade om vikten av murbräckor och mentorer i tider då segregation och utanförskap ökar och mindes den där dagen när jag gick i sjuan i Rinkebyskolan och drottningen hälsade på oss. Drottning Silvia mindes besöket och blev rörd av berättelsen. Roy Fares utsågs till Ambassadör och mentorn Stefan som rott över Atlanten och hans adept Abdullah som kommit ensam från Afghanistan lämnade ingen oberörd när de berättade om sina möten.
IMG_073613240768_10153461416572001_9196528554571755675_n

Kommentera • 1 Kommentar.
sm1
Journalist, programledare, författare, föreläsare. Bloggar om livets lustar och laster, om magiska möten, moderskapets mysterier, media, människovärde och mångfald. Om konsten att skriva sitt eget livsmanus, gå sina egna vägar och skapa vingar som bär över världen. Vi får följa med på allt från träningsläger till teaterföreställningar, från dramatiska demonstrationer till glittriga galor. Här blandas tips och tricks, recept och resor, ghetto och glamour, politik och passion.

Sök

Senaste inlägg

Snabb sommarrapport innan höstlöven faller

Hej alla vänner och hoppas sommaren behandlat er väl. Jag har varit i Grekland, badat, umgåtts med vänner, städat och... Läs mer »


Almedalen 2016

Hej på er alla. Nu har jag slagit personrekord i antalet arbetstimmar under tre dagar i Almedalen. Från 8.00 till... Läs mer »


Sista doppet innan jag kliver in i dimman…

Hej fina ni. Hoppas ni haft en fin midsommar. Själv har jag varit på mitt älskade Kreta med min Melina... Läs mer »


box1

Föreläsningar

Alexandra har föreläst runt om i världen på flera… Läs mer »

Läs mer
box2

Moderator

Alexandra har presenterat Melodifestivalen, OS i Aten och Uppesittarkväll.

Läs mer
box3

Böcker

Alexandra är författare till fem prisbelönta och kritikerrosade böcker.

Läs mer

Kontaktuppgifter

alexandra@pascalidou.se

Sweden: +46 70 894 05 94
Greece: +30 697 639 4944

ga('send', 'pageview');