Först och främst vill jag be om förlåtelse för att jag inte orkar svara medier, journalistkollegor och medmänniskor som hör av sig.

Jag orkar inte heller besvara intervjuer trots att jag vet att det är viktigt. Inte bara för att klargöra min situation utan även för att lyfta frågan om spontana eller orkestrerade hat- och hotkampanjer som riktas mot det fria ordet och dess försvarare men också mot alla som på något sätt avviker från den snäva normens strypsnara.

Förlåt för att jag just nu inte förmår stå upp för det jag kämpat för i hela mitt liv. Det jag beskrivit i min självbiografi ”Bortom mammas gata” som kom ut redan 2001. Det har blivit värre. Det finns dagar då jag vaknar och somnar till hatattacker som jag just nu inte kan värja mig emot.

Jag har alltid velat inspirera människor att våga stå upp för allas lika rättigheter. Nu skriver många att de inte gav upp på grund av mig. Att jag ingav hopp och mod och jävlar anamma. Att jag med min trotsiga tilltro visade att rädslan kan användas som bränsle. Att hatet är ett kvitto på att det vi gör är viktigt.

Men den här gången blev jag ledsen. Denna malande misantropi når mig och många med mig dagligen. Den gör allt för att vi ska ge upp.

Den kan komma i en rasistisk tidning som hänger ut mig när jag firar Solna Biblioteks 100-årsjubileum och talar på scen medan min sexåriga dotter springer runt utom synhåll. Och de rasistiska reportrarna som sen publicerar vilt gestikulerande bilder är på plats och förvrider mina budskap med löftet till sina läsare om att de ska följa mig under våren. Tidningen får jag en lördag kväll ofrankerad i ett vitt kuvert i min brevlåda.

Det kan komma som mail där jag få höra att jag är en zigenar/jude/blattehora, en parasit och en massa andra invektiv som tär på krafterna. Att regelbundet få höra att jag är en svenskhatare trots att jag har svenskt pass, svensk dotter, svensk sambo, svensk familj och vänner och ständigt kämpar för att vårt land ska bli bättre för flera, nöter ner. Att ständigt anklagas för alla oförrätter och brott invandrare eller människor i resten av världen begår är i längden ohållbart.

Även om jag spelar kaxig och låter påskina att jag är rustad med en betongfasad lyckades de tränga igenom den här gången.

Nu behöver jag andas. Jag lämnar landet en stund. Jag tar med mig all kärlek och rör mig bortom hotfulla, hatiska horisonter för att väcka liv i motståndskraften. Den som burit mig så långt och som nu är sargad.

Jag avböjer intervjuer för att jag inte klarar av att fladdra med någon superwoman-mantel och deklarera att ingenting kan få mig på fall. Jag avböjer för att jag redan sagt allt i alla år genom mina böcker, artiklar, i radio, tv och tidningar och föreläsningar, i sommar-program och nationaldagstal och överallt där jag funnit ett öra.

Vad jag gör hädanefter vet jag inte. Det jag vet är att jag är oändligt tacksam och djupt rörd över den våg av kärlek, stöd och solidaritet som når mig. Vartenda ord är en styrkeinjektion. Tack! Sprid kärleken till andra också. Sprid den i er omgivning. Sprid kärleken till dem som aldrig nås av den. För jag är inte ensam. Jag är tusentals. Jag är bara en i mängden av alla dem som emellanåt inte längre orkar bära bördan. Tack.

(En dag ska jag publicera alla era vidunderligt vackra brev. Ni kommer gråta floder.)

395 svar till “Tack & Förlåt”

 1. Hanna skriver:

  Hej Alexandra! Du är min idol. Förut och nu. Välkommen hem sen när du kommer hit igen. Förlåt om jag har stirrat på dig på Mariatorget, det var bara för att jag tyckte du var grym!
  Hanna

  • johan ogeborg skriver:

   Stanna i Grekland.

   • Maria skriver:

    Har du ingenstans att ta vägen Johan så du måste hänga här på denna sida och vara elak? Sådan liten liten människa du måste vara…

    • Pelle skriver:

     I en förlängning förstår man bättre vad allt egentligen handlade om sinnesslöa personer köpte allt rakt av vad Alexandra skrev…när egentligen verkligheten kröp närmare så kom där lite utspel för att få bort ögonen på vad som egentligen skedde. Nu har Alexandra fått sparken från Metro för att plagierat sina texter. Alexandra har garanterat stulit bra mkt mer och satt sitt namn på en det som har nämnts i media än så länge. Trisst att det ska behöva gå så långt …samtidigt som jag tycker synd om Alexandra så anser jag hon har gjort sitt i media bruset då man inte kan lita på det hon säger…..

   • Anita Gunnarsson skriver:

    vad är det för fel på dig?

   • Luis skriver:

    Dra åt helvete Johan ogeborg.

   • luis skriver:

    dra åt helvete johan ogeborg

   • Johan skriver:

    Du är en liten en människa Johan Ogeborg.

   • Sergio de Brito skriver:

    Hej Johan,
    vaddå ”stanna”? Hon ÄR här och har lika mycket rätt att vara här som Du! Personligen vill hellre att hon ”stannar” här än att Du gör det!
    Vilken liten, rädd människa Du måste vara …

   • Lotta skriver:

    Det roar mig lite att du ids följa alla de många inlägg som gillar A och så sticker du in din åsikt så där vart 100:e inlägg.. Påminner mig om en kille jag känner som var en förvillad nazist i sin ungdom. Han berättade för mig att A P på något vis var själva symbolen för allt dom hatade. Han tillfrisknade så småningom men sa att han fortfarande hade svårt för att de på A trots att han mognat i sina åsikter, liksom lite sviter, sa han. Varför just hon, frågade jag. Är det för att hon är så snygg och stark och du vet med dig att du aldrig kan få en sån kvinna. Han skrattade gott och sa att kanske…

   • Eleni skriver:

    Johan ogeborg du ger ett löjligt uttryck med din fåniga kommentar. Vill fu bli tagen på allvar ska fu kanske säga intelligenta, lonstruktiva saker? Du har väl aldrig varit utomlands eller hur? Eftersom du tycker att Alexandra ska åka t Grekland? Tänk om vi kallade hem alla svenskar som jobbar utomlands, är pensionärer där, pluggar eller bara bir där pga kärlek? För enligt din logik har de lika liten rätt att vara där som Alexandra här.. Rätt absurt!!

   • malin skriver:

    Men Johan Ogeborg….. Blush….. Ta en macka eller nått. Ring mamma? Ta en dusch….

  • Jan G Skjoldhammer skriver:

   Hej Alexandra:-) Läste om dig, din bakgrund och vad som har hänt i dag på SvD. Först av allt, du har mitt fulla stöd på alla sätt! Det finns en regel som säger att om man får 80% positiv feedback av lärare, förälder, chefer och andra runt en, så är tillvaron ganska så bra och man kan växa. Även om det finns en liten liten procentandel med några flitiga rasister och andra som syns och hörs alt för mycket, är jag säker på att långt över 95% av det svenska folket tycker mycket mycket bra om dig och det du gör!!!

   Denna grupp som jag hör till, hörs inte alls så mycket som den lilla gruppen med dålig självkänsla tyvärr. Hoppas du i fortsättningen kan tänka på att varje gång du får nåt dålig från denna svaga gruppen, har du nio anda osynliga som står och applåderar.

   Jag är en av dom! Lycka till nu:-)

   • Tusen tack. Så fint. Detta ska jag bära med mig och nära själen med. Må bäst och Glad Påsk bästa Jan.

    • malin skriver:

     Hej Alexandra,
     Nu sitter jag här igen i natten och kan inte sova. Har gått hela två veckor över tiden. Plutten sparkar som en…. Zlatan i magen, trummar som trummisen i metallica, och leker harpa med mina nervtrådar så jag får kramp i benen :).

     Jag gör som jag oftast gör när jag inte kan sova. Går på toa, trycker i mig ett par mackor, kollar mail, LinkedIn, twitter, och din blogg i hopp om ….att få lite distans och perspektiv i natten.

     Jag tänker på det Jan skrev att för varje hatare vinner du nio beundrare och jag tror det är så sannt. Jag minns den gången då jag verkligen öppnade mina öron och hörde dig som för första gången. Om jag inte minns fel, var det då jag bodde inneboende i hisingsbacka (strax intill Blendas gata där de första skjutnungarna var) och lyssnade på ring P1. Du svarade och lyssnade helatiden så öppet odömmande och med ett tålamod som verklugen fick mig att öppna öronen. Sen var det en tant som ringde in. Hon skulle säga något men började angripa dig live i sändningen.

     Jag minns inte ens vad hon sa, men hon gillade verkligen inte dig. Hon spydde skamlöst ur sig en massa gastkramande generaliseringar och du bara lät henne prata på. När du till sistsvarade henne hade du på något totalt ofattbart vis lyckats höra någon liten udd av resonemang i hennes ogrundade prat och du svarade som om du inte alls hört alla fördommar mot dig, utan svarade så repektfullt så den här tanten och jag som lyssnade bara häpnade!

     Din enorma vilja att skapa broar, gemenskap och förståelse där andra vill skapa hat, skiljelinjer och avstånd bara lyste fram. Tanten lät riktigt glad och vänligt inställd på slutet. Ingen hade missunnat dig lite sarakasm och enkla grepp. Inte jag i alla fall. Istället bekräftade du henne….utan att vika dig.

     Alexandra sen den dagen så kände jag att du var ett ljus och verklugen något särskilt. Eller inte att du måste lysa jämt eller kämpa jämt,men att du hade en vision om något stort och fint där alla trots brister (och alvarliga sådana) kunde få en plats.

     Ditt sätt att bemöta den här kvinnan visade på en absolut tro på människans goda innerst inne. … Hur som helst. Jag blev helt ”hooked”. Jag ville höra mycket mer och läsa mycket mer av det du sa och skrev. Så jag började läsa metrobloggen och sen när du slutade på metro började jag läsa denna blogg.

     Det var väl här jag först insåg att den där hatiska tanten inte var något undantag i din vardag. Det gjorde mig verkligen illa berörd att läsa allt hat och det gjorde mig ledsen.

     Ja Alexandra nu babblar jag på här i natten. Plutten i min mage har äntligen lugnat ner sig och verkar sova gott. Jag vill bara att du ska veta att du är skitcool, i brist på bättre ord. Ballast i stan. Fortsätt bygg broar fortsätt klä dig i alla regnbågens färger. Fortsätt omfamna livet. Du har så mycket ”grace” hos mig att det nog inte finns mycket du kan göra för att förlora den.

     Jag unnar dig att ha så himla kul i livet! Jag unnar dig att ha kul på teatern, att lära känna kul människor, att vara snyggo av snyggos, att sova gott om natten, varje natt. Jag unnar dig att göra scenen till din och ha kul.
     🙂

     Kramkram 🙂

 2. Henry skriver:

  När jag var tonåring läste jag något du hade skrivit om Rinkeby, det kan ha varit i Metro. Du fick mig att bli nyfiken, upptäcka Rinkeby och de där förorterna dit det gick tunnelbana. Långt bort. Du fick mig att älska dem och människorna som bor där. Du har på sätt och vis bidragit till att göra mig till den jag är. Tack.

 3. Anders skriver:

  Alexandra, du är ett föredöme för många och jag hoppas verkligen att du kan komma ut ännu starkare efter denna motgång. Även om nättrollen för närvarande kanske har överhanden så ska du veta att många tycker om dig för den du är och den du vill vara. Vi är tyvärr inte alltid lika högljudda eller skrivsugna – men vi finns där. Hoppas du får en skön stund i det lugn du söker och jag hoppas sen att du kan komma tillbaka och göra det du själv känner för. Fan för dessa nättroll som låter sin ynkedom gå ut över andra.

  Lycka till!
  Anders

 4. Mika skriver:

  Du har absolut inget att be om ursäkt för. Vad jag önskar dej en oas av ro och kärlek och vila!

 5. Nils Larsson skriver:

  Väldigt sorgligt att du skulle råka så illa ut att du nu slutar. Jag får dåligt samvete för att jag inte har hört av mig tidigare med positiva kommentarer till ditt arbete. Självklart förstår jag att det inte hade spelat någon roll, men det är ändå dropparna som urholkar stenen – åt båda håll. Jag har framför allt uppskattat att läsa dina kloka artiklar om dagens Grekland. Du har fått mig att se nya företeelser både i den grekiska och i den allmänmänskliga tragedin.

 6. Jan Remmets skriver:

  Alexandra!
  Det gör mig verkligen ont att du är ledsen. Har alltid beundrat dig, sett dig på TV och läst det
  du skriver. Du gör en enorm insats i kampen för jämlikhet och rättvisa. Du har verkligen konsekvent lyft
  fram allas lika värde och den svaga och lillas kamp mot den stora och starka. Vi är väldigt många i vårt
  lilla land som håller på dig och önskar att du ska må bra. Glöm inte det. Ta med dig all den kärlek som
  vi alla känner för dig när du nu reser bort ett tag. Under tiden får vi som inspireras av din kamp fortsätta
  kämpa mot rasism, förtryck och ojämlikhet. Längtar tills du är åter.

 7. Marcus skriver:

  ”Skyll dig själv”. För bara 2 veckor sedan hade du mage att säga så om Marcus Birro för den hetsjakt han råkat ut för. Du påstor att det var han själv som drog igång allt. Hycklare kallade du honom för också.

  Orsaken till att du är så avskydd är för att du är så partisk. Allt med mångkultur är bra, svenskar är skräp. I din bisarra värld är ulänningar alltid missförstådda offer medan svenskar är kalla och egoistiska rasister. Utlänningar ska förstås, svenskar ska anklagas.

  Det är inte okej.

  • Tango skriver:

   Fy, vilken hård ton, hoppas den kan ersättas med respekt och gott uppförande! Det är dags nu för oss att respektera varandra! Det fria ordet som Alexandra med flera jobbar för måste premieras utan attacker. Däremot att låta människor tala fritt trots oliktänkande. Skolan än mer behöver ta tag i värdegrund, att människor ska respekteras som de är och behandla varandra väl! Alexandra och andra som står i strålkastarljuset önskar jag att kärlek, omtanke även tiggaren på gatan och alla människor som hela tiden får kämpa för att vara synliga i vårt samhälle. Är en vanlig medborgare som också känner av kallare attityder och måste ändå tro på värme och gemenskap mellan människor! Det goda får vi arbeta för!

   • Niklas Fahst skriver:

    Jaha Tango, tonen passar bara at ena hallet menar du?!
    Vilket trams!
    Det ar precis sa Alexandra haller pa mot andra men nar man borjar ga at henne sa ar det sa ”hemskt”…
    Trams!

    • Tango skriver:

     Tror inte för ett ögonblick att Marcus Birro uppskattar Marcus (ovan) inlägg. Inte heller de människor som arbetar runt honom eller med honom, hans nära & kära skulle uppskatta eller hålla med inlägg som dessa! Människor kan ifrågasättas men påhopp och hat är inte okej! Mer värme & omtanke däremot!

  • Patrik skriver:

   Fy fan för typer som dig. Att vräka ur dig det här mot Alexandra tål jag inte. Jag tillhör kategorin som backar upp Alexandra och ditt inlägg stinker. Jag undrar just om du är likadan om stöter på dig IRL.

  • Martina Johansson skriver:

   Marcus… Har du lyssnat på Ring P1? Alexandra är den absolut minst partiska av alla programledare, hon behandlar de inringade med respekt och nyfikenhet – oavsett vad de propagerar för. Och visst ringer det in MÅNGA som är emot invandring och visst behandlar Alexandra dem precis lika värdigt som dem som ringer in för att debattera vargfrågan eller miljöförstöring. INGEN människa ska bli hotad, förföljd och under angrepp för att hon är hon. Det hoppas jag du håller med om?

  • Johnny Rocker skriver:

   Ärligt talat Marcus….. sedan tänkte jag fortsätta med något negativt om din utläggning men jag ids inte & skickar istället en stor kram så du får lite av ljuset vi alla bär med oss, vi som är antirasister.

   <3 Pascalidou: Take cara and come back!

  • kent skriver:

   Klockrent Marcus

  • Niklas Fahst skriver:

   Helt ratt Marcus!

  • Pinar Dal skriver:

   Marcus kan du vara snäll och håll truten. Ditt urbota korkade, meningslösa, töntiga, dumma och helt irrelevanta inlägg kan du ta och göra ngt annat med än att publicera den här. För varje hatmail till de som kämpar för ett bättre Sverige, får du (ni) tusen motatåndsmeddelande tillbaka.

  • Annarosenqvist@hotmail.com skriver:

   För mig är Alexandra den mest otrevliga människa jag stött på

  • johan ogeborg skriver:

   Just precis! Och tänk allt som hon sagt om SD-väljare? Att det bara är pensionääärer som röstar på dom. Fast det var ju innan SD låg på 19%.

 8. Stina skriver:

  Vi älskar dig!! Ta och vila ut och kom sen hem till Sverige.

 9. Lennart skriver:

  Tack för att du delar dina erfarenheter. Önskar dig all kraft du behöver hitta. Välkommen hem sen.

 10. Joakim Berg skriver:

  Helt värdelöst när sådant här händer, tyvärr får ju alla rasister och ”anti-feminister” precis som de vill just nu. Men givetvis är det förståeligt. Sånt här händer alla journalister som står emot rasism och anti-feminism, och i en vidrigt stor grad kvinnor som alltid behandlas efter sitt yttre och trycks ner efter det.

  Alltid gillat det du gör och den du är i Ring P1 och Debatt.

  Önskar, verkligen, att du kommer tillbaka.

 11. Lotta skriver:

  Du ska inte behöva be om ursäkt för att du beter dig som vilken normal människa som helst skulle göra under konstant hot och förtryck. Det är DOM som gör fel aldrig aldrig aldrig du! Ta det lugnt nu och fokusera bara på det som gör dig lycklig, skit i oss andra ärligt talat. Om du kommer tillbaka så finns vi här men om du inte orkar så är det också ok, glöm inte det. Men vi hejar på dig! Kramar.

 12. Micke skriver:

  Vila ut och ta det lugnt. Ingen ide att bränna ut sig för dumma kommentarer från ignoranta hatare som spyr galla. Allt gott till dig. 🙂

 13. Pelle skriver:

  <3
  Hoppas du hittar en lugn och trygg plats. Vi är många som står bakom dig.
  Förlåt oss alla för att låtit det gå såhär långt …

 14. Varvara skriver:

  Fina fina Alexandra!

  Be inte om ursäkt, det är bara mänskligt att inte orka hur mycket som helst!
  Ta och vila upp dig och kom tillbaka med nya friska krafter och idéer!
  Filakia!!

 15. Jessica skriver:

  Be inte om ursäkt. Man orkar bara så mycket innan man går sönder. Ta hand om dig och de dina <3

 16. Hanna Jedvik skriver:

  Alexandra!

  Du är en sån jäkla kämpe, sann förebild och grym journalist. Blir uppgiven och förbannad över landet vi lever i och hur vi har hamnat där vi är idag. Samla kraft och kom tillbaka. Sverige och journalistiken behöver dig.

  Kram.

 17. Tatiana skriver:

  Hej Alexandra,

  Det är så sjukt att du har blivit tvingad att backa på det här viset. Vi är många som tycker att din röst är viktig och jag hoppas att du kommer tillbaka igen. Jag har en syster som också får ta en massa skit från idioter bara för att hon har en åsikt, så jag fattar att det här känns tungt. Hoppas bara vi kan lovebomba dig tillbaka. Tillsammans är vi starka!

  Kram!

 18. M skriver:

  Kära Alexandra,
  du är en fantastisk journalist och skribent. Du har gjort det offentliga samtalet i Sverige så jävla mycket bättre.
  Jag förstår att du inte orkar. Inte ska du be om ursäkt. Du har gjort så mycket, och varit så betydelsefull för väldigt många människor.
  Jag hoppas att du orkar komma tillbaka igen. Men i första hand tycker jag att du ska ta hand om dig själv. Jag önskar dig världens bästa ledighet, och allt gott i hela världen!

 19. Annika Lindqvist skriver:

  Alexandra,
  Du är en så fantastisk kämpe och förebild och du har fått stå ut med så mycket genom åren. Vi hoppas och tror att du kommer tillbaka. Sverige och världen behöver dig.

  Kärlek och stöd,
  Annika Lindqvist, Börge Nilsson

 20. B skriver:

  Tack till dig! Tack för att du visade mig möjligheterna i en annars grå betongförort. Tack gör att du delade med dig av dina historier. Jag grät när jag läste Bortom mammas gata i mina tidiga tonår och kände igen mig själv alltför väl. Du visade att det går. Så länge man har hopp och tror på sig själv går det mesta. Det kommer jag vara evigt tacksam och glad för!

  Tack för din ödmjukhet och ärlighet! Jag hoppas du finner den frid och ro du behöver. Men låt dig inte tystas! Din röst behövs! Mer än någonsin!

 21. Tore Ingemar Sundström skriver:

  Hej Alexandra!
  Tack för dina alltid intressanta och sakliga inlägg i media.
  Jag förstår att du blir trött. Jag blir också trött och illa berörd
  av allt hat som finns, fast det bara är det jag läser på Facebook.
  De här människorna håller på att förstöra Sverige.
  Men de kommer inte att lyckas. Överallt uppstår det motkrafter.
  På sätt och vis så är det en fördel att hatet och främlingsfientligheten
  har skapar så mycket kärlek och samhörighet hos oss andra.
  Jag tror att allt kommer att bli bättre och bättre.
  Men för att orka så måste en ha livsglädje och styrka, det är inte
  konstigt att det kan bli för mycket att bära för enskilda.
  Än vad du bestämmer dig för att göra i framtiden, så känns stödet och vet att
  det du redan gjort är till ovärderlig nytta för medmänskligheten i stort
  och för Sverige i synnerhet.
  Ha det jättebra och vila ut med dina nära och kära!
  Kramar från Södra Lappland.
  Tore

 22. Tango skriver:

  Stöd till dig Alexandra som verkar för det goda samhället där alla ska få komma till tals med respekt även om åsikterna går isär! Låt oss alla, på alla nivåer, verka för omtanke och värme. Verka för att människor som är osynliga i samhället får komma till tals, främja närhet och möten! Tack Alexandra och andra som sätter ljus på orättvisor!

 23. Jenny skriver:

  Hej Alexandra, i måndags slog jag på Ring P1 och hörde dig och blev jäkligt imponerad över programledaren som jag sedan förstod var du. Vilken talang du är! Så oerhört tröttsamt att vridna människor i vårt samhälle ska få påverka positiva krafter som du och andra som blir utsatta för sådant här.

  Du är en inspiration. Jag hoppas, HOPPAS att den pyttelilla skara som gastar högt kvävs av alla de goda röster som gillar dig.

 24. […] Pascalidou bekräftar i ett nytt blogginlägg på torsdagen att hon lämnar Sverige för en […]

 25. Lisa skriver:

  Bästa Alexandra,
  Minns fortfarande hur du inspirerade mig när du pratade på min gymnasieskola för länge, länge sedan. Du är en sann förebild och vi behöver fler som du. All kärlek till dig för att du är du!

 26. olle eriksson skriver:

  Tack för att du försökt göra det här landet till en varmare o mer solidarisk plats. Mycket ledsamt att höra om alla hot o allt hat som riktats mot dig.
  kom snart tillbaka. Kram

 27. Johan skriver:

  Om du ställer upp kadidat för bli stadsminister så har du mitt stöd. All kärlek för dig.

 28. All kärlek till dig nu när du är ledsen och misströstar. Du är ett ljus i det mörker som ibland hotar att kväva det fria ordet med hat och illvilja. Jag tror på det du och alla modiga kvinnor och män gör som står upp för alla människors lika värde. De andra är troll och det vet vi ju vad som händer med dem när solen går upp. Styrkekramar till dig!

 29. Kristian Joelsson skriver:

  Hej Alexandra.

  Blev helt bestört av att läsa i media och socialaforum idag om vad du har utsatts för. Hoppas att du snart kommer må bättre och orka utrycka dig för dina åsikter igen. Är viktigt att vi människor som är öppna och är för mångfald orkar och vågar stå för vad vi tycker. De flesta mäniskor tycker som vi. Rasismen och hatet sprider sig mer o mer men vi får inte glömma att det är ett fåtal gentemot alla oss andra, tyvärr hörs dom mer och hat föder hat. Kämpa på med vad du och din familj går igenom. Mvh Kristian

 30. Monika Jacobsson skriver:

  Hej Alexandra!
  Först vill jag säga att jag tycker du gjort ett bra jobb med ring P1.
  Det är inte ett lätt arbete att balansera alla de åsikter som luftas i det programmet.
  Hoppas att du ska klara av att komma tillbaka.
  Det är trots allt så att vi som vill stötta och peppa är oändligt många gånger fler
  än de vill riva ner och förstöra, skrika och bråka.
  Vi måste bara se till att de goda krafterna hörs och syns tydligt och ofta.

  Stot och varm styrkekram!

 31. Monika Jacobsson skriver:

  … stot = stor *suck*

 32. Bosse skriver:

  Jag blir så ledsen för din skull -du har min fulla respekt. Tänder ljus för att mota mörkret och kylan.

 33. Kerstin skriver:

  Heja DU!!! Blir sååå trött på en massa konstiga uttalanden och åsikter. Inte bara trött utan SKITFÖRBANNAD!! HEJA DU! ☺️

 34. Hanna skriver:

  Hej Alexandra..
  Blir så ledsen av att läsa detta…
  Men låt aldrig någon sänka din röst, låt aldrig någon trycka ned dig.
  Ställ dig stolt upp och försök att stänga ute de elaka kommentarerna än hur svårt det är.. Låt dem inte vinna, låt dem inte få tysta din röst.
  Stå på dig för du är grym precis som du är!
  Stor kram till dig

 35. Elisabet Granlund skriver:

  Jag blir så ledsen när jag förstår hur du behandlas. Det är skamligt! Du är en intelligent kvinna och mycket kompetent skribent och radiopratare. Det är för hemskt att näthatet tystar dig! Det är sanslöst vad vidriga saker folk kan kläcka ur sig.
  En stor kram från en journalistkollega!

 36. Teta skriver:

  Älskade Alexandra!!! Hittar inte riktigt orden för hur jag känner när jag läser din blogg. Jag vill ge dig lite energi med att berätta att du har gav mig å mycket när vi var på Mallis resan i oktober-14. Du gav mig styrka, glädje och tron på mig själv. Sedan dess har du varit min stora förbild och berättar om dig för alla jag kan. Jag tänker på dig, din familj och försöker sända lite energi och hopp till dig. Många många kramar till dig /Teta

 37. Jenny skriver:

  Hej!

  Åsikter om journalister (med flera) har väl alla. Så även jag och du har aldrig varit en av mina personliga favoriter. Desto viktigare känns det nu därför att säga att jag i detta står på din sida till 100%!

  Ingen ska någonsin behöva utstå hat och hot. Ingen, varken meningsfränder eller meningsmotståndare! Folk borde helt enkelt lära sig att uttrycka sakliga argument på ett sakligt sätt. Antingen det, eller hålla tyst. Tills de lärt sig det måste – MÅSTE – vi andra se till att våra mer vuxna, mogna, kloka röster hörs högre och oftare!

  Och du, Alexandra: Det du gör nu, det är kanske ett av dina viktigaste inlägg i debatten. Det är inte ditt ansvar att hantera det hat du möts av. Det är vårt ansvar, allas. Vårt ansvar att inte ge vårt tysta medgivande. Vila du. Ta din tid och gör det med stolthet!

 38. Renée skriver:

  Ta den tiden du behöver för att samla kraft och komma tillbaka, men bär med dig att vi är många som backar upp dig, långt fler än det antal uppmuntrande mail och kommentarer som du får ta del av. Vi är långt fler än de som läser alla dina artiklar eller lyssnar på P1. Vi kanske inte alla väljer att ”följa” dig men vi kommer inte acceptera att du blir ”förföljd”. Vi är många som tror på ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet och det fria ordets kraft, där ingen ska behöva utstå hot och hat. Vi är många som kommer kämpa och välja kärlek framför hat. Vi gör den en person i taget, men vi är tusentals. Precis som du.

  Allt gott till dig Alexandra!

 39. Emma Malmjärn skriver:

  Käraste Alexandra!
  Du har länge varit min idol, en jättestor förebild (ingen pressure!) och det gör mig så ont att du har utstått detta. Jag fattade inte att det var så illa! Lyssnade ej på programmet imorse (har inte ännu orkat ta tag i att lyssna nu i efterhand) men hade försökt ringa om jag insett att du var under sådan hemsk press, sådant hat! Förlåt att vi inte stöttat dig tillräckligt. Du har varit en fantastisk programledare, den bästa!!!! Välkommen tillbaka när du orkar. Ta nu hand om dig och ta emot kärlek och energi av dina nära, och från oss alla andra du inte känner men som högaktar dig!!! Vi är tusenfalt flera än hatarna, glöm inte det. <3 <3 <3

 40. Sissela Nordling Blanco skriver:

  Du är bäst Alexandra. Så mycket inspiration och styrka jag och många med mig funnit hos dig. Sen jag var tonåring och läste Bortom mammas gata har du varit min idol och varje gång jag ser dig blir jag glad. Kram!

 41. Serbisk tjej skriver:

  Du är fantastisk och en enorm förebild, jag skulle kunna skriva så mycket men just nu önskar jag dig detta mest av allt: en rofylld plats att samla krafterna på.

 42. Anna-karin skriver:

  Hej Alexandra,

  Vad ledsen jag blir när jag hörde det här. Först och främst för att p1 är på på radion på jobbet hela dagarna, och ja,jag måste erkänna att jag bara lyssnar på ring p1 med ett halvt öra, men bara på grund av de som ringer in. Samtidigt som jag brukar beundra er programledare för ert tålamod, styrka, kraft och mod. Jag undrar hur ni, du orkar – har ni teflonhud.samtidigt förundras över tronen hos många som ringer in – hur kan du prata och uttrycka sig så, är det här verkligen vuxna människor?! Uttrycksfrihet är något av det finaste vi har, men jag anser ändå faktiskt att man som individ har ett ansvar för hur man talar till andra medmänniskor! Stå på, vila, och jag hoppas verkligen att det här inte ska stanna under huden på dig.

  Kalibrera

  Ha det bra och må väl

  Hälsningar

  Anna-karin

 43. Patrick skriver:

  Usch för allt spott och spä som du har tvingats utstå från hatiska, fördomsfulla och empatilösa människor. Världen skulle bli en betydlig bättre, rättvisare och mer kärleksfull plats om du lät dig bli klonad. Du bär på så mycket klokskap, engagemang och journalistisk spänst och jag tycker att det är oerhört sorgligt att du har blivit måltavla för trakasserier, hot och andras hjärtlöshet. Men precis som många andra här har varit inne på så är vi många som stödjer dig och beundrar ditt mod, din entusiasm och dina fina journalistiska och skönlitterära bedrifter. Vi är många som vill blåsa luft under dina vingar. Glöm aldrig det! Ta hand om dig och dina kära.

 44. Marcus skriver:

  Angående kommentar 7

  @Martina Johansson

  Nej, jag håller inte med om att hon alltid är vänlig och respektfull mot dem som inte har samma åsikter om invandring & integration som hon.

  Självklart är det fel att hon drabbas av hot och förföljelse. Jag tycker bara det är väldigt ironiskt att hon själv för bara två veckor sedan skuldbelade Marcus Birro (alla förstår att hon syftar på Marcus i inlägget 150213) för den brutala hetsjakt han råkat ut för på sistone. Ska vi göra samma sak nu då enligt Alexandras logik?

  Glöm ej heller att hela etablissemanget står bakom Alexandra medan många mediaprofiler ohämmat hetsar mot Marcus.

  Så länge jag kan minnas har Alexandra varit på ständig rasistjakt och hon har verkligen bidragit till det förgiftade klimatet i Sverige där all kritik mot invandring och invandrare kvävs och stämplas som rasism.

 45. Cilla skriver:

  Du är fantastisk! Tack för allt!

 46. Fia skriver:

  ❤️❤️❤️ #kärleksbomb

 47. Lisa skriver:

  Du är fantastisk!!! KÄRLEK!

 48. Karin Wildenstam skriver:

  Du vackra härliga kvinna!
  Du får bara inte försvinna så där.
  Det är en höjdpunkt att få lyssna till dig i Ring P1.
  Saklig, höjer aldrig rösten och får lyssnarna att känna sig sedda!
  Hoppas verkligen att du kommer tillbaka, när stormen lagt sig.
  Idioterna, ursäkta ordvalet, men jag hittar inget bättre får aldrig segra!

 49. Mikael Gustafsson skriver:

  Bästa Alexandra

  Nu ska jag skriva helt rakt, utan att blygas. Men…

  Jag är en 48-årig medelålders medelklass vit man ”svensk” etc och allt det där och jag vill bara säga högt hur ledsen jag blev när jag läste om dig idag 26/2 på svt.se om att du slutar och har flyttat och hur allt hat har sårat/skadat dig.. Jag vill att detta mitt lilla bidrag ska vara ett bevis att någonstans i Sverige just nu finns det en person som på riktigt blir ledsen/arg för vad som hänt dig. Under alla år som jag känt till ditt namn och sett och hört dig tala alltid uppskattat dig som en människa då du sagt saker i det offentliga som ju inte alla andra kan. En offentlig röst som varit modig och förnuftig och rolig bland många andra röster som varit idiotiska eller bara meningslösa. Jag har aldrig mött dig, ändå blir jag ledsen, som om det drabbade en av mina egna vänner. Jag känner inte igen det här landet längre. Förut var jag, inte okritisk, men ändå stolt över att vara svensk på nåt sätt. Men det är jag inte längre, inte idag, knappast den senaste tiden heller. Jag har enda sedan åttiotalet öppet stått emot rasiism och sexism och gör så än idag. Just nu som aktiv i Musiker mot Rasism. Men jag är ju ingen offentlig person så jag är förskonad från det som du och så många andra inte varit.

  Bästa Alexandra. Jag önskar dig alla de bästa och finaste dagarna framför dig. Kärlek och ny kraft, osv osv, utan att det blir för klyschigt i texten, jag menar det. Om inget annat händer så har du ju minst halva livet kvar som kan bli fyllt av bra saker som du inte hade en aning om, eller kunde föreställa dig. För att inte göra bort mig så slutar jag här. Medan du solar i Grekland eller vart du tänker ta vägen så ska jag kasta snöbollar, eller snöblandat regn eller nåt på alla fega näthatare, rasister, sexister, våldsidioter så länge. Det är inte över förrän det är över, som Lenny K sjunger. Min kamp är en kärlekskamp. Jag utgår helt sonika att din också är det, på ditt sätt. Hej så länge. Hoppas du blev lite gladare av att läsa detta. M

 50. Angela Beausang skriver:

  Hej Alexandra,

  Vad ledsen jag blir över det sätt du blivit behandlad! Jag har ju haft förmånen att träffa dig, läsa dina böcker varav den senaste Kaos gav oss en så insiktsfull insikt i Greklands situation!
  All respekt och feministisk kärlek till dig!
  Angela

 51. George skriver:

  Hej Alexandra,

  Första gången jag orkar anstränga mig att gå in på en blogg men nu kändes det aktuellt. Verkligen tråkigt att höra om din situation och att du har lessnat. Lyssnar på P1 morgon varje dag och måste säga att du är duktig på det du gör och enligt mig håller en nyanserad och lagom neutral nivå. Hoppas verkligen du studsar tillbaka med nya krafter och fortsätter på P1 morgon (vi lite morgontrötta behöver höra en röst med energi).

  Orka!

 52. Thina skriver:

  Det är ok att inte orka, vi kan orka åt dig tills du är redo att komma tillbaka!

 53. Kristian skriver:

  Kära Alexandra,

  Jag vet inte vad du råkat ut för och jag kan förmodligen inte ens föreställa mig. Hatet finns alltid där men det känns som omvärlden är upp och ner och hatet och rädslan har tilltagit. Jag delar inte alltid dina uppfattningar men du har all rätt, precis som alla andra, att uttrycka dina åsikter och vad du känner. Det är fruktansvärt sorgligt att det i Sverige har uppstått en kultur där det verkar vara okej att kränka andra människor för att man inte delar åsikt, inte delar kultur, kön eller hudfärg. Jag hoppas att du har det bra dit du åkt ovh hoppas att du snabbt blir återställd. Du behövs!

 54. Henrik skriver:

  Bara: den största av kramar. Och tack. Själv.

 55. Cees skriver:

  Jag lyssnade igår till dig på P1 och sa till min flickvän senare att det är skrämmande att höra hur vissa som ringer in kan vara så aggressiva mot dig. Vad är det fel , varför gör de så? Du är en underbar öppen person som många har att lära av och önskar dig allt gott

 56. Fredrik skriver:

  Tack för ditt arbete. Vi är många med dig. Jag ska göra vad jag kan för att bekämpa denna inskränkthet och människosyn som försurar Sverige och Europa i denna tid.

 57. Hakan skriver:

  Alexandra, du vet inte hur grym du är! Hur du har kommit upp på toppen dit alla drömmer om!
  Enda anledningen till att du får massa hot på dig är pga avundsjuka hos folk och inget annat! Det är patetiska soffliggare som inte har något annat för sig om dagarna!
  Ge inte upp och kom ihåg!

  Enda gången du backar är pga att du tar sats framåt

  Mvh hakan

 58. Pernilla skriver:

  Bästa Alexandra
  Ingen orkar ta hur mycket som helst. När ska vi människor börja acceptera och respektera våra olikheter. Det gör mig så ledsen att läsa hur människor beter sig. All ljus o kärlek till dig.

 59. Carina Skärpe skriver:

  Hej Alexandra,
  Andas! orkar du komma tillbaka, bäst…ingen blir gladare en jag.
  Det du förmedlar är så viktigt, behöver inte vara du, men du gör det så bra!
  Vila, reflektera, du har gjort massor för global förståelse mellan människor. Var super nöjd med det! Du har gjort skillnad, och inte vilken som helst. Den vackraste för människor.

  Varmaste kramar/Carina

 60. Tina Eriksson skriver:

  Fina, fantastiska Alexandra! Det gör så ont att läsa dina senaste inlägg! Det gör så ont för din skull, och det gör ont för att jag är så rädd för vart det här landet är på väg nånstans. Det är fasansfullt att det finns så många så sjuka människor, det är fasansfullt att de ger sig på människor både verbalt och fysiskt. Du har din lilla dotter, jag har två små barnbarn och jag undrar vad det är för samhälle vi ger dem att växa upp i?
  Du gör rätt som tar en time-out, du måste vårda dig själv för att förhoppningsvis kunna komma tillbaka. För du behövs! Å vad du behövs! Som talare, journalist, författare, radiopratare och som förebild! Förebild för alla, men mest unga tjejer, oavsett födelseland eller härkomst. Ta din tid, men du kommer att vara saknad! Och du, be inte om förlåtelse! Kram!

 61. anon skriver:

  Hej då, antisvenska häxa. Kom aldrig tillbaka!

  • Johnny Rocker skriver:

   När jag ser sådana här kommentarer så blir jag lite ledsen & fundersam. Hoppas ditt liv blir till det bättre för du verkar klart inte må så bra.

  • Elena skriver:

   Meh, hur kan du vara så elak mot Alexandra?
   Vad har hon gjort dig?

  • Monica skriver:

   Det är sådana människor som du som startar krig och förpestar världen.

  • Monica skriver:

   Det här svaret var till anonym ”anon”

  • J Andersson skriver:

   Anon… stackars dig. Jag förstår att det är jobbigt att leva med rädsla för att bli påkommen som en liten rädd människa. Men du behöver inte vara rädd. Det kommer finnas medmänniskor där som accepterar även dig.
   kram.

   stor kram till Alexandra.

 62. Holger skriver:

  Som Gardell sa: – Varför går jag inte sönder!?
  Hur har Sverige blivit så här?
  Jag hade inte heller orkat Alexandra.
  Jag har funderat på att lämna landet, och Europa, när jag sett skiten.
  Låta rasistiska nationalister ta över i alla länder här i Europa.
  Låta dem först fimpa EU, och sen starta sina nationalistiska krig, igen.
  Nu tar dessa stackars rädda omogna pojkar ut sina mindervärdeskomplex på det de aldrig kan bli.
  Kloka, modiga, mogna, medvetna, öppna, omfamnande kvinnor. I mitt tycke det vackraste som finns.
  Varför går jag inte sönder, när det känns som om jag skulle?

  Du har varit, och kommer alltid att vara, en källa till inspiration, kärlek och skönhet.
  Tack. Jag ska tänka på dej när jag sjunger ikväll. Kram

 63. Annika skriver:

  Alexandra, du är fantastisk! Din kamp slutar inte med att du tar en brejk och skyddar dig och de dina ett tag. Vad som gör mig förbannad är kampen, kampen som många av oss kämpar. Vi som vågar vara pk och säga emot när ”vänner”,kollegor, släktingar uttalar sig med hat och oförståelse mot de som iinte liknar dem. De är så rädda för det som känns okänt och olikt.. Och då handlar de med hat. Det är där rädslan ligger och pyr… De är rädda och då föds ett hat som är skrämmande. Det tär på en att bygga upp försvarstal gång på gång och ibland behöver vi sätta oss ner och andas en stund.. Det gör du nu och det är klokt. All kärlek till dig!

 64. Caesar Sundström skriver:

  Det var på tiden , det är oerhört många som tröttnat på Alexandra.
  Nu hoppas jag dom sätter in en programledare som är helt neutral i P1.
  Önskar Alexandra lycka till med sin utlandsflytt.
  // Caesar

  • Mats skriver:

   Du Caesar vet nog inte vad objektivitet är. Du tillhör möjligtvis de som tror att objektivitet innebär att man oemotsagd ska få vräka ur sej vad som helst: förolämpa andra personer, sprida lögner, förtal etc.Personligen brukar jag undvika att lyssna på Ring P1 eftersom en del av inringarna inte verkar ha hjärnan inkopplad när de öppnar munnen eller skriver in. Nu förstår jag att det kan vara mycket, mycket värre. Att vissa inte drar sej för att personligen förolämpa och hota programledarna.
   Du kanske är en av dem?
   De gånger jag har lyssnat har ag har blivit djupt imponerad av Pascalidou och Tengby, som utan att kritisera eller kränka de inringande faktiskt försöker hjälpa de inringande att få fram sina åsikter, hur stolliga de än kan vara.

 65. Lena Sundén skriver:

  Hej Alexandra!

  Jag förstår mycket väl att du inte orkar. Jag har funderat många gånger hur orkar, jag tror inte jag hade orkat lika mycket som du, jag är känslig. Men nu är det vi andra som måste ta vid där du slutar, du ska inte behöva göra allt. Ta hand om dig och vila. Jag har läst din bok ”Bortom mammas gata” och den borde alla läsa. Den är så bra!! Jag beundrar ditt mod, ditt svenska språk, du uttrycker dig så väl både i skrift och tal.
  Jag försöker dra mitt strå till stacken. Imorgon ska jag närvara vid Fredens Ring och tillsammans med många andra bilda en mänsklig ring runt synagogan den 27:e februari på Raoul Wallenberg torg.
  Jag är också läxhjälpare för ensamkommande flyktingungdomar på ett gruppboende i Jakobsberg. Det är så roligt och jag mår så bra av det, blir lycklig ja nästan ”hög”. Jag har saknat internationella kontakter sen jag slutade jobba på Ericsson. Jag förstår inte varför människor ska hata så, helt meningslöst, det är inte det livet går ut på, det är något annat. Det är ju roligt att träffa människor som har en annat ursprung än s.k ”svensk”. Man lär sig mycket om sig själv och om Sverige och andra kulturer och får vänner för livet. Tänk va mycket god mat vi har fått till Sverige. Jag är rätt trött på att dela upp människor i vi och dom och tycker att alla som bor i Sverige är svenskar. Det är lika rätt som det andra. Jag bor i Rissne och när jag är i Rinkeby så känner jag mig hemma. Låter kanske konstigt men jag gillar mångfalden.
  Så ta hand om dig nu Alexandra, nu måste vi andra engagera oss!
  Varm kram till dig och din familj.
  Lena

 66. Miss K skriver:

  Tack för att du är med och påverkar att trollen bakom sin anonymitet får det svårare att gömma sig undan i framtiden. Dessa fega kräk får förr eller senare stå för det dem sagt och gjort, på ett eller annat sätt!

  Hela 163 står bakom dig och vi är så otroligt stolta över dig och allt du har lyckats åstadkomma. Sluta aldrig tro på din förmåga och glöm aldrig hur långt du har kommit på vägen <3

 67. Per skriver:

  Äntligen, inte en dag för tidigt. Hoppas du får de bra. Jag kommer inte sakna dig iaf.

 68. charlotte skriver:

  Sluta inte! Du är så fin och intelligent och empatisk.

 69. Camilla skriver:

  Vackraste Du. Blir så illa berörd och ledsen av det du upplever just nu. I min värld är du en fantastisk, stark och inspirerande kvinna. Ta din tid att hämta kraft och tanka kärlek med de dina. Minns med värme Santorini 2013 där du var en stor källa till inspiration och glädje för mig och många andra. Skickar en stor varm kram på vägen och du är fantastiskt, glöm inte det. Din vän Camilla

 70. åse skriver:

  Fina Alexandra! Blir så ledsen av att läsa det här. Kärlek och respekt ♡ kram

  • Elin skriver:

   Hör din röst i bland. Har följt dig genom åren.
   Vi behöver fler Alexandra. Många olika idéer behöver få komma till tals.
   Den enda ”floskel” jag kan säga är att man får vänta på de goda krafterna. De finns, överallt finns det människor med olika färger på ögonen som tycker om dig. Vi är fulla av beundran för det du redan nu har åstadkommit i ditt liv. Du är en modig person som tar diskussionerna.

 71. Ingrid Hesselbom skriver:

  Du är bäst! Kommer att sakna dina mycket bra följdfrågor till dem som ringer in för att få dem att tänka efter en gång till eller utveckla sina tankat. Så synd om du känner att du måste sluta!

 72. Malin skriver:

  Sometimes, you just need a break. In a beautiful place. Alone.
  To figure everthing out. <3
  Hoppas du kommer tillbaka och orkar slås mot all hat tillsammans med många andra som tycker som DU. Men tyvärr finns det alltid människor som kommer hota & hata, men man kan inte låta dom vinna.

  Jag kan inte föreställa mig när jag läser det du får utstå, så skrämmande.
  Men har själv när jag har "lovebombat" vissa som har blivit hotade, så har dom hoppat på mig. Men tillsammans är man stark. Du har många som står bakom dig, glöm inte det <3.
  Ta en pasue, vila och ladda batterierna och sen reser sig upp.
  kram

 73. Linnea skriver:

  All kärlek och respekt till dig vackra starka sköra kvinna! Hoppas du har en famn att vila i tills du är redo att resa dig igen. Varma kramar/ Linnea

 74. Lisa skriver:

  Tack för att du inte har låtit rasisterna och kvinnohatarna stå oemotsagda.
  Du har absolut inget att be om ursäkt för, ingen står ut med vad som helst.
  Jag tycker du är otroligt vass och skicklig.
  Ta hand om dig!

 75. Sofia skriver:

  Alexandra! Du får inte ge upp, har följt dig i en massa år och imponerats av din rakhet, glädje och inte minst att du alltid är påläst !!! I Ditt sätt att förklara vad som verkligen sker i Grekland när du talar förstår man och slås av din stolhet över dina grekiska rötter.Nej säger jag du BEHÖVS som så många andra coola, duktiga och begåvad kvinnor.Ta hand om dig och de dina och lova att du snart kommer tillbaka då vi behöver dig! Varma hälsningar från en som vet hur det är att inte betraktas som svensk…… Sofia

 76. Kerstin skriver:

  Ta hand om dig – du behöver inte be om ursäkt för något!

 77. Alma skriver:

  Ta hand om dig för det är du värld. All världens styrka och kärlek <3

 78. Kajsa Bergström skriver:

  Hej!
  Vi känner inte varandra, men jag vill skriva till dig och beklaga att du behandlas så upprörande illa!
  Själv är jag så pass gammal att jag upplevt tiden när nazisterna sist bredde ut sig i Europa. Nu hoppas jag ändå att de goda krafterna återigen ska segra och att du ska orka fortsätta höja din röst.
  Mvh.
  Kajsa

 79. Lisa Rolf skriver:

  Du är kvinna. Du är vänlig. Det kan somliga inte tåla. Det är för sorgligt. Det är gräsligt.
  Lyssnade med intresse på P1s nya program om genusfrågor/jämställdhet. Vi har ju inte generellt sett kommit en centimeter när det gäller respekt mellan könen.
  Ta vara på dig! Du är bland de allra bästa.
  Lisa

 80. gunilla skriver:

  Kära Alexandra!
  Jag blir väldigt berörd och förvånad över vad du får utstå i form av hat och hot från människor. Det är så otroligt sorgligt att höra att vi har så många fördomsfulla, rädda och inskränkta människor i vårt land!

 81. Eva skriver:

  All kärlek till dig! Ta hand om dig. Du behövs i världen men nu behöver du vila från all ondska. Varm tanke och kram. Eva

 82. Alice skriver:

  Vet inte riktigt vad jag kan skriva som inte tidigare sagts här i kommentarsfältet… Be inte om ursäkt för att oälskade, bittra, sjuka och misslyckade stolpskott har kvinnohat som hobby. Ta hand om dig och fortsätt göra din röst hörd!

 83. Björn Bennarp skriver:

  Jag kommer definitivt att sakna dig. Har alltid gillat dig och
  dina knivskarpa reflexioner och intelligenta analyser av vår omgivning. Ingen behöver hålla med dig men det är svårt att torgföra motsatta åsikter. Sluta inte att vara min nyhetstolkare. Du behövs till skillnad från alla mindre begåvade opålästa tyckare. Bry dig inte. Det är den positiva kritiken som ska driva dig framåt inte bottenlösa tyckarkärr där naiviteten trampar vatten i desperation för sitt eget tillkortakommande.
  Jag har alltid gillat dig. Du behövs!!
  Björn

 84. Börje skriver:

  Kära Alexandra!
  Jag blir uppriktigt ledsen och nedstämd över ditt beslut, dvs orsaken till beslutet. Att andra, höll på säga människor, kan såra dig så djupt.
  jag har haft förmånen och äran att få träffa dig i verkligheten två gånger:
  Första gången var när jag som överårig elev hörde dig på Journalisthögskolan. Du liknade yttrandefriheten som en påse karameller. Det går inte att försvara den enes rätt att ta allt som finns i påsen. Dåvarande JK(?) som var med på debatten, lät sig övertygas av dina argument på sittande möte, vilket är en prestation, bara det.
  Andra gången vi möttes var på en mässa i Malm. Gemensamt för bägge gångerna var att du var rejält sjuk i influensa och ingen normal människa hade orkat stå på benen. Du var lysande som alltid!
  Alexandra, du är en lysande journalist och en fantastisk människa. Du har gjort mer för vårt land, för Grekland och för integrationen än många andra och särskilt för alla dem som har förmånen att ha erfarenhet av mer än en kultur.
  Du har alltid en plats i mitt, i våra hjärtan: Ha det så gott och välkommen tillbaka. VI behöver dig!
  Många hälsningar
  Börje

 85. gunilla skriver:

  Du är och har alltid varit en förebild! All kärlek till dig!!

 86. Anna skriver:

  Vik dig inte för hatarna! Du är starkare! Du behövs! Ingen av de som hatar hade vågat stå öga mot öga mot dig och säga dessa förskräckliga saker. Du har stöd, tänk på det!/kram

 87. Olof skriver:

  Helt sjukt att det finns så många idioter som väljer har framför kärlek. Bedrövligt att trollen har fått dig på fall, du som är en sån fantastisk representant för svenska kvinnor. Styrkekramar!

 88. Börje skriver:

  Mässa i Malmö, skulle det stå ..

 89. Kollega skriver:

  Håll höjden Alexandra, vi hejar på dig. Du klarar det här! Vi är många som står bakom dig. Men nu: Rast, vila, som vi sa i det militära. Ta det lugnt, och så hoppas jag vi hör dig i radio snart igen.

 90. Sofia skriver:

  vill bara skicka en massa kramar!

 91. Björn Bennarp skriver:

  Dina objektiva rapporter om Grekland ger mig samma nyanserade syn på Grekland kontra omgivning som Cordelia Edvardsson gav gällande Israel/Palestina problematiken.
  Jag vill ha dig kvar. Ge inte upp för några proffshatare. Det förtjänare de inte. Utan dig blir det väldigt tyst och mörkt inom ditt gebit.
  Björn

 92. Camilla skriver:

  Modiga du! Tack för alla gånger då du i ditt jobb så orädd behandlar alla lika, Utan felaktig respekt vågar du ställa frågor, problematisera och gå på djupet. Det kommer du snart göra igen. Men nu unnar alla dig en paus. Jag önskar dig vila o glädjen åter!! Så länge det behövs. ❤️❤️❤️

 93. Anna skriver:

  Kära Alexandra, du ska inte behöva bära detta. Det är fasansfullt hur människor beter sig och jag blir uppriktigt ledsen för din och andras skull som utsätts. Så ta all tid du behöver för att vila. Men kom ihåg och låt dig bäras av att det finns många som stöttar dig, och som inspireras av allt det du sagt genom åren. Du har inspirerat mig så många gånger och fortsätter med det också nu. Din röst är en viktig sådan i Sverige, kanske nu viktigare än någonsin, och jag hoppas att du kommer igen från detta så småningom. Kram

 94. Hanna Angerud skriver:

  Du har inget att be om förlåtelse för! Jag blir bara så arg och besviken på samhället som inte klarar att skydda oss från den hrä formen av ondska, näthat, stalking…
  Vi behöver alla stå upp för mänskliga värderingar, för demokrati som alltid måste omskapas och förvaltas, för alla människors lika värde, ja för själva livet skälvt där även natur med allt vad det innebär inngår, för kultur och kommunikation..
  Du behövs Alexandra!

 95. Catarina skriver:

  Du är superduktig och skitbra! Snälla, sluta inte. Hämta kraft och kom tillbaka! Du behövs!

 96. Elisabeth skriver:

  Har försökt formulera många långa meddelanden till dig idag. Men har svårt att formulera mig, för dina ord om det du fått utstå väcker så mycket tankar och känslor hos mig. Kort och gott vill jag bara skriva till dig att; Du är fantastisk!

 97. Sanningsenlig skriver:

  Du är en oförskämd lögnare och kommer inte bli saknad. Från ett av dina samtal
  Till intringare A som ringde in om balkonghoppningar:
  ”Balkonghoppningar har jag inte hört talas om tidigare.”

  Till inringare B som klagade på att du aldrig hade hört talas om balkonghoppningar:
  ”Jag har absolut hört talas om dem”

  Lyssna och döm själva
  https://www.youtube.com/watch?v=DYAU2ogASXg

 98. Sanningsenlig skriver:

  Hon frågar också ingringar A hur många det handlar och

  A: Jag vet inte. Jag har inga siffror på det va.
  B: Just det.

  och till inringare B säger hon
  P: Nej nej nej, Jag sa bara att, han talade om 70000 flickor.

  Vilket han inte gjorde. Ännu en lögn från Pascalidou.

 99. Anja skriver:

  Alexandra!
  Stå på dig, det finns många, många fler som älskar dig än hatar dig. Du är en sann humanist och det ska du ha respekt för.
  Kram 🙂

 100. Anna Johansson skriver:

  Älskade Alexandra jag ger kärlek till dig i massor och det gör ont i min själ att detta händer i vårat land. Du rockar fett som ungdomarna säger och det är för att du vågar och är så driven. Kom tillbaka ännu starkare och låt det ta den tid det tar. Omge dig med mycket kärlek nu och som min älskade mamma sa när jag blev retad i skola pga av att min far kom från Turkiet, folk vet inte hur dom ska använda sitt intellektuellt. Ge inte upp

 101. Nils-Petter skriver:

  Vila och kom tillbaka starkare än någonsin! Du är en röst som värmer på vintern och får mig att känna mig ”cool” på sommaren. //speedmaster100

 102. Lisa skriver:

  Blir så trött och uppriktigt ledsen! Du behövs sannerligen och du har redan gjort oföränderligt mkt positivt, skulle du inte driva en endaste liten sak till har du redan gjort storverk och mer än vad ngn kan begära. Beundrar ditt mod! Önskar dig en god paus och att du hittar ljuset och hoppet snabbt igen!

 103. Jonas Henriksen skriver:

  Hej,
  No retreat, no surrender som Springsteen sjunger.
  Stå på dig. Håller inte alltid med dig, men alltid intressant att läsa.

  Mvh Jonas

 104. Lotta skriver:

  Kom ihåg att hur det än är eller vad som sägs så är du en förebild för så många. Så mycket okunskap och rädslor och säkerligen arv som finns i det här. Jag är med i ett nätverk blan statliga myndigheter som arbetar med dem här frågorna. Du är en av dem personerna som vi pratat om där och skulle vilja bjuda in till en större aktivitet . Men nu ska du tänka på dig själv och tanka på med kärlek så kommer det klarna vad ditt nästa steg är! Kramar

 105. Michaela skriver:

  Tack för den kamp du fört för så många. För oss alla, faktiskt – för möjligheten att leva i en bättre framtid. Önskar dig all lycka, vila och återbyggd styrka. Ta hand om dig. <3

 106. Besso skriver:

  Dessa avarters hat mot det civiliserade heterogena samhället, visar på deras primitiva tillkortakommanden.

  En medmänniska kan aldrig bli en ”svenskhatare”. Att hata invandrare däremot, sedan försöka tillskriva dem det hat som bara hathögen själv känner till, tyder det främst på att de hatar sig själva.

  Det värsta är att det inte finns något botemedel för sådana hatare. Bara de inte infekterar den yngre generationen med det avhumaniserade förlegade hatet, så har vi kommit långt i det här landet.

 107. Erik skriver:

  Bott utomlands de senaste 20 åren och precis flyttat tillbaka till Sverige. Får lite av en romantisk bild av sitt hemland när man inte bor här. Chockerande att läsa om det du utsatts för. Blev jätte ledsen för din skull. Hoppas du får en bra paus. Det är många människor som kommer att sakna din röst under den tiden. Med tanke på det man fick höra i din sista radio sändning med oerhört aggressivt och otrevligt beteende från en del lyssnare bör nog en del människor i Sverige ta sig en funderare på hur de beter sig.

 108. Karina Andreasen skriver:

  Du har ingenting att be om förlåtelse för! Beundrar dej som orkat så länge trots allt hat!
  Var rädd om dej! <3

 109. annie skriver:

  Stå på dig!! Du är en beundransvärd människa! <3 <3 <3

 110. Christian skriver:

  Sköt om dig, Alexandra. Det finns VÄLDIGT många som står bakom dig, hoppas du känner det. Puss & kram!

 111. Linnéa skriver:

  Om du mot förmodan känner dig svag – gör inte det.
  Ingen ser dig svag, snarare motsatsen.
  Du är stark! Kom ihåg det, och känn det i varje andetag!
  Ta hand om dig.

 112. MissManic skriver:

  Jag blir arg, förbannad, skamsen över svenskarna, ledsen – ja, orden räcker inte till. Jag förstår att du inte orkar längre, jag är bara förvånad över att du orkat så många år, du är en sann kämpe!!
  Jag hoppas att du kommer tillbaka, vi behöver fler som dig!

 113. Jörgen skriver:

  Hej Alexandra !
  Det är första gången som jag skriver på en annan persons blogg.
  Såg på Malena Ernmans FB-sida att du medelst sluta p.g.a hot på nätet.

  Så jäkla tråkigt.
  Jag hörde dig nyligen i Ring P1, försvara reportaget om svenskar som reser till Syrien för att deltaga i kriget.
  Så bra jobb du gör. Hoppas du hittar andra sätt att göra dig hörd på.
  Gör det behövs kloka, starka personligheter som du.

  Jag delar ofta Malenas inlägg på FB och ifrågasätter alltid rasistiska kommentarer både på nätet och ute irl.
  Personligen tycker jag hela artist, journalist och kändis-Sverige skulle gå samman och manifestera mot det dom håller på att hända.
  All denna rasism och främlingsfientlighet som sprider ut sig.

  Rädda så många som möjligt som ännu inte gått på denna snedvridning och smutskastning som på pågår över människor som antingen har en annan kulturell bakgrund och/eller står upp för den.

  Hoppas jag får se och höra dig snart igen ❤️

 114. Anna skriver:

  Alexandra – du är en skärpt, intelligent och modig kvinna med empati och stort hjärta!
  Men det är helt förståeligt att smarta kvinnor kan bli utmattade av att ständigt slåss mot alla dessa (så skrämmande) trångsynta, ointelligenta människor med små hjärtan. Vad är de så rädda för? Själv är jag mest rädd för dem – de är så hatiska o aggressiva. Om de på något vis representerar Sverige och om ”helsvensk” är likvärdigt med ”dum i huvudet”, vill man ju inte längre vara svensk.
  Kram på dig!

 115. Patrik skriver:

  Jag blir så ledsen…
  Hoppas innerligt att du får andas ut nånstans där det är varmt och skönt…långt bort från mörkret, kommentarerna och idiotin.

  ”Givers need to set limits, because takers rarely do”
  Varmt välkommen tillbaka när och om du orkar.

 116. Joaki Selin skriver:

  Vi älskar dig Alexandra! Du är en äkta svensk hjälte… Vila och kom tbx.

 117. Stefan skriver:

  Kram bästa Alexandra!
  Det är bortom trist, det högerextrema hatkampanjandet som händer nu i Sverige, Europa och världen. Det drabbar både dig och andra duktiga, engagerade, empatiska människor som försöker kämpa för ett bättre land och en bättre värld.
  Ta hand om dig nu och samla kraft. Jag tänker mig att vi inte sett/hört det sista av dig i svensk samhällsdebatt och media. Du behövs!

 118. Selmi Visni skriver:

  Ingen människa ska behöva hotas. Det är fel.

  Men det skulle vara trevligt om du kunde ta till dig av den sunda kritiken. Du är så vansinnigt partisk som journalist och dina åsikter inte bara lyser igenom, det är som en supernova när du sitter i statsfinansierad radio och avfärdar resonemang med platityder och meningslösa saker. Så, när du kommer tillbaka hoppas jag att du mognat och kan vara en äkta journalist, och inte en opinionsbildare.

  Krya på dig

 119. Maria skriver:

  vill bara skicka en hälsning om styrka och kärlek till dig!
  du behöver inte be om förlåtelse, det är vi andra som inte har rutit i tillräckligt mot troll och hatare som ska be dig om ursäkt!
  Ta hand om dig, ta hand om din familj. Vila, var i nuet och njut.
  Det är dags att vi andra visar att hat och hot INTE är ok!
  Aldrig någonsin.

 120. Patrik Gabrielsson skriver:

  Hej Alexandra!

  En hälsning till dig, då jag hörde på radion om dessa troll o skuggor som förpestar din vardag!
  Ville visa att jag är en av många som står på din sida!

  Du talade på ett taxiforum i Falkenberg ja va på för några år sedan, jag köpte din bok o fick den signerad!

  Kärlek & respekt o allt hjärta ❤️ till dig!

  Btw jag har ingen tatuering än i livet men har funderat o skulle de bli någon så skall de stå just, Kärlek & Respekt!

  Vänligen Patrik/

 121. ClaesT skriver:

  Ingen kan göra allt, och du har sannerligen gjort något, mycket mer än de flesta. Ta hand om dig, nu när du lämnar stafettpinnen till oss andra!

 122. Anders Nordberg skriver:

  Hej Alexandra! Hoppas du hittar orken att komma tillbaka. Tycker du är en utmärkt förebild för oss alla. Lycka till med vad du hittar på härnäst.

 123. AA skriver:

  Skickar lite nätkärlek till dig, många kramar och jag hoppas du hittar styrka att fortsätta vara den du är. =)

 124. ADAM J skriver:

  Jag bryr mig inte om vad någon tycker om mig, det går inte och få något gjort om man ens vänder blicken mot någon som är otrevlig.

  Du kanske kan be någon och filtrera dina mejl i framtiden, så att endast dom trevliga kommer fram.

 125. ADAM J skriver:

  Varför bryr du dig om dom, Alexandra?

 126. magnus skriver:

  Du är den bästa journalisten i Sverige, jag tror att du bara är lite vinterdeprimerad! Hoppas att du har möjlighet att vila upp dig och skaffa lite d-vitamin genom naturlig sol på huden så ska du se att allting ordnar sig fint 🙂

 127. Staffan skriver:

  Alexandra!! Jag blir så fruktansvärt upprörd och förbannad!! Hade ingen aning om att du fick utstå sånt här, fan va naiv jag känner mig, lyssnar alltid på dig och på ring P1 och håller med så många ovan, du är alltid så tålmodig, modig och klok.

  Efter att ha sett några troll dras upp till ytan (ta tex läkaren som figurerade i aftonbladet) så förstår man att de flesta, kanske alla, aldrig nånsin skulle stå för det de säger irl utan söker något slags förvriden uppmärksamhet/betydelse i livet genom att provocera och visa hat på nätet, gärna så mkt de kan så att de lämnar något slags avtryck här i världen eller vad de nu är ute efter. Det är inte ok, inte ok överhuvudtaget. Blir så sjukt arg. Att det ska gå ut över dig, du underbara tålmodiga, smarta, fina person. Du har ett stort, varmt hjärta. Du strålar.

  Ta hand om dig så länge och nu jävlar får det vara nog med dessa fega anonyma kryp, nu räcker det! En röst kanske tystnar, då får vi andra ta över. Nog nu. Och kram Alexandra.

 128. Sofia skriver:

  Sympati och empati efterlyses….
  Hur kan vi leva ihop i detta land utan att vilja varandra väl? Det är en sådan ynnest att ha tillgång till er kvinnliga och manliga journalister som ger oss möjligheten att uttrycka det vi tycker och tänker; som upplyser oss och bidrar till en mer inkluderande samhällsdebatt; som dagligen och aktivt står upp för det fria ordet. Samma ord som missbrukas för att hota och kränka. Men ärligt talat, vad har dessa människor för värderingar? Hur kan de utnyttja en offentlig persons utsatthet? Det är verkligen en skam att inte respektera den personliga integriteten och friden. Livet är svårt nog som det är…Ska den sortens missunnsamheten vara ett svenskt attribut att vara stolt över?
  Alexandra, jag önskar dig och alla oss andra frid, insikt och stora doser humanism. Tack för att du och dina kollegor införlivar de principer som gör Sverige till ett fantastiskt land på många sätt.

 129. JC skriver:

  Jag är själv journalist och du och pratade en stund när du signerade ”Kaos” på Bokmässan i Göteborg hösten 2013. Det var ett samtal jag behövde den gången. Det handlade om problemen med att försörja sig som frilansare, men också om det nödvändiga i att inte ge upp, att inte tystna.

  Jag förstår att du fått en överdos av hat nu. På något sätt är det sorgligt självklart; utländsk bakgrund, kvinna och utan någon fallenhet för att tiga församlingen. Dessutom välformulerad och intelligent. Hur skulle lynchmobben på nätet kunna lämna dig i fred?

  Det är så ironiskt: tidigare idag såg jag dig i SVT Forum diskutera den grekiska krisen med Sandro Scocco – kaxig, kunnig, rolig och passionerad. Sedan läser jag om det här. Någonstans möts det. Ingen som är så engagerad har ogenomträngliga skyddssköldar. Människor som brinner för det de gör har nära både till glädje och smärta.
  Gå i ide ett tag. Vårda din sargade tro på människorna. Kom sedan ut och berätta vad du kommit fram till.
  För att du behöver berätta och för att vi behöver lyssna på dig.

 130. Pär skriver:

  Alexandra!
  Vila upp dig. Hoppas vi får höra dig igen snart för vi saknar dig redan.

 131. Marlene skriver:

  Jag är tusentals!!! <3

 132. bo nilsson skriver:

  hej, lyssnade på ring p1 häromdagen och det slog mej vilket intelligent och bra program du gör. Blev berörd och gått och tänkt flera dagar på detta. När jag nu hör hur du blir bemött blir jag ledsen och upprörd. Du behövs verkligen i debatten och i det öppna demokratiska samtalet. Hopas du återhämtar dej och att du snart är tillbaka.

 133. Kent Fritsö skriver:

  Hoppas verkligen du hittar orken tillbaka! Du är en fantastisk journalist och en underbar programledare. Låt inte hat och sjuka människor vinna utan låt kärleken göra det. Ta hand om dig! Kram Kent

 134. Anna-Carin skriver:

  Förlåt oss som tycker och tänker att vi är goda fina människor men inte utsätter oss genom att ropa högt. Vår bekväma tystnad är en förutsättning för dem som jagat bort och tystat dig. Förlåt.
  /Anna-Carin

 135. Anki skriver:

  Det är visst något hotfullt med intelligenta kvinnor.
  Stor styrkekram till Dig!
  Vi kämpar vidare❤️

 136. Ingrid skriver:

  Styrka och kärlek!!! Du är viktig och det du gör är viktigt. Vila och kom igen. Kom ihåg att vi är fler, vi som värdesätter respekt och kärlek i livet än bärarna av hatet. Sköt om dig!!!!

 137. SK skriver:

  STÅ PÅ DIG! Läste ditt inlägg idag om rasism och det var riktigt bra och berörande, om Yogaläraren och hon som flyttat hit från San Francisco. Ska försöka hitta tid att köpa och läsa dina böcker nu också.

  Krossa rasismen! Kampen fortsätter!

 138. Anders Larsson skriver:

  Alexandra, du har min största respekt. Jag har lyssnat på dig i kort versionen under hela veckan. Jag är full av beundran över hur du försöker ställa objektiva motfrågor till de debatt inlägg som framförs. Att vara i frontlinjen är bland det tuffaste du som journalist kan göra. Men du har enligt mig alltid bemött inringarna med respekt och objektivitet. Kom tillbaka utvilad och stark. Du behövs.

 139. Gunilla skriver:

  Vila, ro och styrka önskar jag dig. Du är ovärderlig för Sverige <3

 140. Tess skriver:

  Jag förstår att du inte orkar kämpa hela tiden. INGEN ska behöva kämpa hela tiden för mänskliga rättigheter, jämställdhet, trygghet, kärlek, värdegrunder etc. Det är helt sjukt att det finns de som anser sig ha rätten att trycka ner andra, hota, hata, kränka o.s.v. Ta en paus så hoppas jag att du finner styrkan igen, för du har varit ENORMT stark som stått emot allt. Känner du att du aldrig mer orkar så är det också ok förstås, för du HAR verkligen redan kämpat. Stora kramar till dig!

 141. Hare Brahs skriver:

  Efter år av smutskastning på Sverigedemokrater som att vi skulle vara underordnade till din (destruktiva) ideologi som dra samhället till avgrunden bryr jag mig inte att du åker. Varför skulle jag?

  • Kajsa skriver:

   Att du orkar! Kryp tillbaka till ditt gömställe under din lilla sten och stanna där ditt troll, det är ingen som orkar lyssna på dig och din trista attityd. Och JA, Sverigedemokraterna bör bekämpas överallt och alltid. NO PASARAN!

 142. Anders Ingemarsson skriver:

  Kärlek och respekt!

 143. Jessica skriver:

  Alexandra!
  Såg på läckbergs instagram, att du behövde uppmuntran och stöd. Tänkte för mig själv att ett uppmuntrande ord kan jag ju kosta på mig det kostar så lite. Klickade mig in på din blogg för att läsa vad det handlade om. Medans jag sitter här och läser blomstrar det upp en vrede i mig! En vrede som grundar i ett svajigt Europa. Främlingsfientlighet och hat. Det skrämmer mig. Det skrämmer mig att en sådan stark kvinna som du skall behöva ta en paus. En paus från det fria ordet. En paus från att vara just stark. En paus ifrån Sverige och allt hat som väller fram. Det är viktigare än någonsin att se till våra grundvärderingar och stå fram tillsammans. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag tror på dig. Kom tillbaka starkare, låt dem ej vinna! Vi är många du är inte ensam. Kärlek övervinner alltid hat.

 144. Farfar skriver:

  Du har tydligen haft en jobbig tid. Det har vi alla ibland, men de flesta av oss kommer stärkta ut ur svårigheterna. Ett tips är att fokusera på något annat för att kunna gå vidare. Jag ska föreslå något som vi första anblicken kan verka tråkigt. Vårt nuvarande penningsystem. Jag ska nu försöka leda dig in på det spår som handlar om det som håller ihop och mäter allt vi gör i dagens samhälle, nämligen våra pengar.
  Vårt samhälle är uppbyggt runt det största bedrägeriet i mänsklighetens historia. Nittiosju procent av det vi i dagligt tal kallar pengar är nämligen inget än cirkulerande bankskulder som skapats i samband med att någon beviljas en kredit skapad av en bank. Dessa krediter ska tillbaka till banken tillsammans med en tillkopplad ränta, som aldrig skapats i samband med att krediten beviljats.
  Pengarna till räntan måste alltså skapas genom att någon annan sätter sig i skuld genom att ta en ny kredit. Skuldsättningen måste således öka exponentiellt om räntan på alla föregående skulder ska kunna betalas. De lagstadgade kraven på att skulder ska betalas, med tillhörande ränta, kräver att energi och råvaror konsumeras i en likaledes exponentiellt ökande takt.
  Jag vill egentligen inte grusa din glädje över att ta semester ett tag men det ekonomiska system, vi idag har, våldtar den planet vi alla tror om att kunna åldras på och jag försöker på detta sätt väcka andra tänkande människor som undrar men inte kan förklara varför vårt samhälle kollapsar i alla ändar.

  För vidare info:
  https://parasitstopp.wordpress.com/
  https://penningsystemet.wordpress.com/
  Även jag skrev idag lite om Grekland:
  http://ilsken-farfar.blogspot.se/

 145. Kerstin Brinkman skriver:

  all kärlek och styrka till dig och din familj. du behövs i dessa tider.

 146. Marie skriver:

  Du är fantastisk. Glöm aldrig det! Du är värd all respekt <3

 147. Lotta skriver:

  Otroligt ledsamt att höra att folk är så vidriga. Önskar jag kunde göra nåt, både för dig men också för att bara utplåna allt hat. Och förbaskad okunnighet och idioti. De är ju rent av en parodi på sig själva om man ska försöka se det från den humoristiska sidan. Kram, stå på dig, det du säger är ju bara självklarheter.

 148. Monika skriver:

  All kärlek och stöttning till dig du starka kvinna.
  ❤❤❤❤❤

 149. Alexandra Esser skriver:

  Du är så bäst!!! Jag har älskat dina ord sen jag läste din första bok. Den klarsyn, kunskap, analys och förmåga att uttrycka dig med värme, närhet och kraft är så bra!!!! Det går inte att sluta läsa. Bra att du lyssnar till vad du behöver. Vi får alla dela på att lovebombsförsvara mänsklighet, hopp, demokrati, jämlikhet, klasskamp och mångfald.

 150. Shler skriver:

  Fina alexandra, som en ung tjej från Rinkeby är det sällan man har så starka och underbara kvinnliga förebilder. Du har lärt mig så mycket, om världen, om skrivande,om humanism och om mig själv. Du ska veta att du är väldigt älskad och du behöver inte ta ta på superwoman rollen även fast jag tycker du är en superwoman..vila mycket nu, res bort och träffa nya människor…skickar en massa kärlek till dig

 151. Shler skriver:

  Fina alexandra, som en ung tjej från Rinkeby är det sällan man har så starka och underbara kvinnliga förebilder. Du har lärt mig så mycket, om världen, om skrivande,om humanism och om mig själv. Du ska veta att du är väldigt älskad och du behöver inte ta ta på superwoman rollen även fast jag tycker du är en superwoman..vila mycket nu, res bort och träffa nya människor…skickar en massa kärlek till dig

 152. U skriver:

  Har alltid varit imponerad av ditt intellekt, din skärpa och förmåga att utrycka dig. Blir så oerhört sorgsen över att höra vilka kommentarer du får utstå och hur fruktansvärt illa människor beter sig. Vi behöver fler som är som du. Styrketankar till dig!

 153. Tony skriver:

  Bara för att man inte gillar dig som journalist eller i övrigt så betyder det inte att man är rasist. Jag tycker du är en usel journalist och diskuterar alltid utifrån din vinklade verklighet och uppfattning. Skönt att du slutat som ”journalist” och hoppas du hittar något som passar dig bättre. Typ aktiv i FI eller V där ni kan diskutera era verklighetsuppfattningar utan att bli ifrågasatta eller påhoppade. Jag tycker ändå det är fel att folk har hotat dig och kallar dig saker, bättre hålla sig till fakta, du är en usel journalist, kan inte vara professionell och opartisk.

 154. Kristin skriver:

  Alexandra!
  Det har funnits många tillfällen då jag blivit irriterad på både dig, Täppas, Lotte, Sverker och alla de andra för att ni inte lagt fokus på det jag tyckte var viktigt, eller för att ni haft en raljerande ton eller någon annan anledning.men tack och lov för det! Hade jag inte irriterat mig på er hade vi ju varit lika. Helt och hållet och inte alls unika. det är din och de andra programledarnas förmåga att visa vilka starka och intelligenta individer det är som gör samtalen levande och intressanta. Du är en så inspirerande och rasande intelligent kvinna! Jag backar upp dig!
  Men se till att vila upp dig nu, gå inte in i väggen! Om jag kunde skulle jag skicka dig ett varmt fotbad och en semla.
  Många kramar och mycket styrka!
  Kristin

 155. Ja du namne,
  Det är det som är grejen jag inte förstår. Hur kan du inte se att du och jag hade kunnat skapa största scoopet någonsin tillsammans mot främlingsfientlighet baserat på rädslor, nyanserat via vår generation, arbetslivserfarenhet, intressen osv i en högre division än de ”vita” hatarna. Men istället är kändisskapet viktigare med polaren Malin Berghagen?
  /Alexandra

 156. Mehmet Köse skriver:

  Hej,

  Finner inget ord säga till dig om allt sorgligt men tack för att du är så stark och modig och går ut med detta. Tack för att du visar samhället hur verkligheten är. Vi är många som står upp för dig.
  Vet du jag har gått genom ett helvete för att kunna få ett jobb till slut, häng med oss på träningsresa till Mallorca så tar vi hand om dig.
  Äta gott & träna & vila upp dig har du tid och möjlighet så vare jätte kul om du kunde följa med 2 Maj till Mallorcasportcamp.
  Jag bjuder på resan och vi gör vårt bästa för att du ska resa dig.
  Tack ännu en gång för du är den du är.

  Mvh

  Mehmet

 157. ulrika skriver:

  Blir så upprörd, ledsen och uppgiven över allt hat som människor kan spy ur sig mot allt och alla.
  Visa respekt mot er själva och mot alla andra. Alla är lika mycket värda.
  Lev efter den gyllene regeln.
  Alexandra: jag önskar dig allt gott och styrka att kämpa vidare.

 158. Tove skriver:

  Jag kommer att sakna dig men förstår dig såklart. Jag minns dig från ett tidigt debattprogram för mycket länge sedan innan du blev journalist tror jag. Du var inbjuden som deltagare och tog nog alla, inte bara mig, med storm. Det riktigt lös om dig av intelligens och mod och värme. En frisk fläkt. Man kände att här fanns ett ämne till något stort. Och så blev det. All lycka önskar jag dig!

 159. Margaretha skriver:

  Tack Alexandra för att du länge har orkat stå emot rasister, kvinnohatare och andra troll, med klokhet och intelligens. Ta hand om dig och de dina, hämta kraft så du sedan orkar fortsätta vara dig själv.
  Vi är många som önskar att du sedan kan komma tillbaka, att mörkrets krafter inte ska lyckas i sitt uppsåt att tysta ännu en röst för det goda, men hur du än väljer att göra bör du bära med dig den kärlek och respekt som många känner för dig. Kom ihåg att vi är de många!
  Vi andra har också ansvar att stå emot ondskan så vi måste bli fler som säger emot!
  Samla kraft och styrka.
  Med kärlek och respekt
  Margaretha

 160. Anne skriver:

  Hej Alexandra!

  Du har fel!
  Ibland.
  Precis som jag.
  Och de flesta andra.
  Visst är det intressant och kul (oftast) att se och höra hur olika människor tänker och tycker!
  Hos Expo.
  Hos Avpixlat.
  Hos ETC.
  Hos Granskning Sverige.
  Hos Proletären.
  Hos Fria Tider.
  Osv.
  Men ibland behöver man semester.
  Hoppas du får en rekreerande och uppfriskande sådan!
  Sedan är du välkommen tillbaka till Sverige och Ring P1.
  Så ska vi se om vi inte kan lösa Sveriges och resten av världens problem tillsammans. 🙂

 161. Jasminka skriver:

  Vackra, intelligenta kvinna -TACK för allt du har gjort. De som tror att du inte tycker om Sverige måste ju vara lågt begåvade… ofta hyllar du det svenska men kritiserar rasismen. Dina / våra fiender förstår inte sitt eget modersmål. Min erfarenhet av rasism är att det endast är de som känner sig hotade som hatar. Intelligenta, starka och trygga svenskar har bara varit vänliga och välkomnande. Jag är imponerad av dig och har all respekt för att du nu behöver dra dig tillbaka. Hoppas att du får mycket kärlek och uppskattning och kommer tillbaka ännu starkare än förr! Många kramar

 162. Camilla skriver:

  Tack Alexandra för allt du gett oss! Du är en klok, och stark röst som hörs och du ska veta att det betyder mycket! Samtidigt förstår jag och respekterar ditt val. Du har också rätt att känna värme från din omgivning och leva utan hot.
  Låt oss hoppas att du möts av en svallvåg av kärlek utan like från Sverige så att vi någon dag kan få ha privilegiet att få ha dig tillbaka. Och vi är många som vill det- i Sverige och som i mitt fall, även utomlands som hoppas en gång kunna komma hem till Sverige och bli accepterade som en del av samhället. Min fästman är icke-svensk och svart- jag hoppas av hela mitt hjärta att Sverige kommer välkomna en man som jag anser har ett av dom största hjärtana i världen. Och att våra framtida barn kommer ses som svenska och få bemötas med respekt och kärlek trots att dom antagligen inte kommer ha blont hår och blåa ögon.
  All kärlek skickar jag nu från USA och önskar dig och din familj all lycka.
  -Camilla

 163. Chriter skriver:

  Kära Alexandra, jag blir verkligen ledsen i själen idag när jag läser det du skriver men måste samtidigt säga att jag förstår det.
  Sverige är förändrat. Du har rätt. Det finns en högre tolerans mot mörka krafter. Saker som tidigare kändes plumpa är idag helt accepterade och vi har allvarliga problem. Det var inte länge sedan som nazister demonstrerade i Jönköping och det som uppmärksammades var att kyrkan ringde i klockorna. Medierna frågade kyrkan ”varför gör ni det. . ?” Ingen reagerade på att det var nazister som demonstrerade.
  Jag följer ring P1 och finner det svårt flera gånger att hitta det tålamod som ni har som programledare inte minst senast den gången där ni hade problem med tekniken nu sist 😉 . Men ring P1 visar också på en bredd genom landet som bekräftar detta faktum och är ibland direkt skrämmande.
  Jag menar att vi måste erkänna att vi har allvarliga problem med rasisimen i detta land och verkligen ta tag i detta problem. Sverige har ett mörkt förflutet men vi vägrar och har aldrig gjort upp med detta. Fan tom Obama sa under ett möte med de europeiska ledarna ”ni löser inte integrationen.”
  Jag skäms verkligen för att du hammar i denna situation. Jag har under en lång tid haft förhållande med en kvinna ifrån Sydamerika. innan vi träffades menade jag att vi svenskar inte är rasister men efter vi träffats har jag varit med om saker jag aldrig kunde drömma om.
  Flera svenskar är rasister – Dra inte alla över en kant! skriker någon direkt – men jag menar att vi måste skrika detta. Vi måste tala om detta. Vi måste kunna diskutera det faktum att vi har haft ett rasbiologiskt institut och det tog emot att stänga detta. Efter att det stängdes så pratade vi aldrig mer om det. Det har således aldrig funnits. Därför finns heller ingen rasisim – detta är problemet. Men man kan ju ändå fundera på varför skapades detta institut och varför just i Sverige. Självklart handlar det inte bara om vårt kära institut utan mera om attityden till allvarliga problem. Men den dag vi gör upp med rasismen så blir detta land bättre aldrig innan.
  Jag vet att du är en person som kan ändra kurs på detta trasiga land. Du kan göra skillnad.
  Ta hand om dig i denna stund, ladda batterierna och stå på dig. Hatet skall aldrig vinna.
  /Christer

 164. Niklas Fahst skriver:

  Vilket dravel!
  Sedan nar ar du utsatt for rasism?!
  Du spyr galla over folk som inte tycker som dig och drar fram rasistkortet sa fort det inte passar dig!

  Patetiskt maste jag saga!

 165. Arne Söderqvist skriver:

  Det finns alltid personer som kan ta åt sig av vad som helst. Skriver man ”Jag blir glad då solen skiner”, så kan man nog räkna med argsinta kommentarer som ”Jaså! Du vill alltså att hela svenska folket ska få hudcancer!” eller ”Du tycks inte bry dig om bönderna det allra minsta! Du vill väl att skördarna ska torka bort, så vi får svälta ihjäl, va’?”

  Detta har jag förstås inte råkat ut för, men en gång, när jag skrev en engelsk text i en svensk tidning, så hade jag en mening lydande ”He played his organ”. Jag fick intrycket att hela svenska folket hatade mig. Jag tyckte att man åtminstone kunde ha tittat i ett lexikon innan man reagerade.

 166. Dag skriver:

  Vill bara uttrycka min uppskattning över ditt arbete, ditt grekiska krislexikon var rakt igenom briljant. Usch vilka otrevliga och patetiska människor som utsätter dig för detta; de förtjänar enbart förakt. Vi är många som beundrar dig och stödjer ditt viktiga arbete. Allt gott!

 167. Ahmad skriver:

  Du kommer tillbaka som en Phoenix ! Villa så länge ,du behövs !

 168. Martin skriver:

  Niklas Fahst – det är du som står för dravlet, vad gör du ens här? Besök några rasistiska sidor och bekanta dig med innehållet, så finner du att Alexandra är ständigt baktalad av dessa pinsamma amöbor. En välartikulerad, intelligent och vacker kvinna är outhärdlig för självföraktande xenofober.

  • Niklas Fahst skriver:

   Och vilka rasistiska sidor ar det Martin?!
   For du vet val vad ordet rasism betyder -eller tror du det ar alla som inte haller med dig och dina gelikar?!
   Ni s.k antirasister etc kallar ju namligen alla for det da ni inte verkar veta ordets ratta betydelse -ja det ar inte latt for vissa tydligen…

   Ar du dessutom insatt lite sa vet du val hur Alexandra ar mot de som inte tycker som henne, sa visst ar det patetiskt!

 169. Lenana skriver:

  Jag är en sådan där som ofta tänker ”men snälla, varför måste jag alltid lägga mig i och försvara rasifierade eller andra som inte tillhör vår svenska helylle, tvåsamhets, sexuella ”svenska” norm? Varför kan jag inte bara låta andra säga vad de vill och bara fokusera på att åtminstone JAG undviker att kränka andra utsatta grupper eller människor?” Men så med jämna mellanrum så kommer någon och tackar mig för att jag protesterar, att jag ställer mig på de utsattas sida och gör det både högt och med kraft. Som nu, när du skriver. Och då fortsätter jag orka vara den vänsterextremistiska manshatande bitchen som är emot åsiktsfrihet när jag påpekar att det inte kränker någon att säga chokladboll eller att det är osmakligt att sprida rasistisk propaganda från någon hatsite.

 170. Konrad skriver:

  Det är journalisterna som är skyldiga när det kommer till polariseringen av samhällesklimatet. Nu när pendeln börjat slå åt andra hållet drabbar det journalisterna själva. Det är en tragisk utveckling som alla förlorar på. Åkesson sjukskriven och programledare som flyr landet. Hur kunde det bli så här?

 171. Sara skriver:

  Håller på dig Alexandra. Du orkar fast det inte känns så nu. Lots of love till dig från S.D, Ca.

 172. Carolina Ström skriver:

  Ok.
  Ta paus och samla kraft!
  Hitta en ny väg men ge aldrig upp helt!
  De har fel och man får inte föra en diskussion genom angrepp på dig eller dina nära. Skit i ondskan hitta det mjuka!
  Ni som attackerar privatpersonen Alexandra:
  Ge er! Ni kanske känner att ni vunnit men ni får ingen respekt när ni slår på den som ligger!
  Ni visar ert sanna ansikte! Småmobbare…
  Men jag tycker mest synd om er!
  All värme till dig Alexandra!
  Och alla andra som utsätts för näthst, det är bland det fegaste man kan göraa när man ansiktslöst ger sig rätt att knäcka andra.

 173. Per Eriksson skriver:

  Ta hand om dig Alexandra,kom tillbaka ännu starkare!!!

 174. Sandra skriver:

  Det gör mig så himla ledsen att dom och hatet var droppen som fick bägaren som rann över. Dom är så otroligt mycket färre än vi som kämpar för kärlek, glädje och antirasism. Men vi har nog varit sämre på att höra av oss och stödja dig. Du har otroligt mycket stöd där ute Alexandra, och jag hoppas det är det du bär med dig nu när du helt förståeligt tar en paus!

  Du är en enorm förebild för mig och det var faktiskt du som fick mig att vilja bli journalist, vilket jag är idag – för att vara en röst till dom som inte har någon.

  Se till att ha en skön tid nu fylld med ro och kärlek! Och när du känner dig redo för att komma tillbaka kommer vi vara här och stötta!

 175. roland rayner skriver:

  Jag vill uttrycka min beundran för dig, du har alltid varit en förebild för oss andra. Därför hoppas jag att du hittar ny styrka i denna stund.

  Roland

 176. I mitt huvud skriver:

  Stor, stor kram till dig! Jag har full förståelse för att du tillslut inte orkar mer! Jag kan inte ens föreställa mig hur det måste vara att leva med det du gjort i såååå många år. Fruktansvärt, och man skäms ju att det kan vara så i Sverige.
  Ta hand om dig på bästa sätt nu!!

 177. Mona Lilleöien skriver:

  Jag ber om ursäkt för att jag inte har backat upp dig och försökt vara en motvikt till alla bedrövlig, omänskliga skit som du har fått tagit emot av illvilliga människor som inte bygger något för Sverige , som inte ger oss något som utvecklar Sverige eller klarar av att ge konstruktivt kritik i samhällsdebatten.
  Jag anser mig förstå Greklands kris bättre efter att ha läst dina texter. Och jag anser mig få ett bredare syn på Sverige genom att följa ditt arbete och lyssna på dig på P1. Du är viktig för mig! Önskar dig en skön semester men snälla kom tillbaka och tyck till!

 178. Thomas Lagerqvist skriver:

  Hej! Blir så lessen över allt som du o andra utsätts för.
  Sköt om dig.Hoppas detta kommer att stoppas en gång för alla…
  Thomas

 179. Elin K skriver:

  Alexandra! Var rädd om dig. Kom tillbaka till oss när du orkar.

 180. Ulrika skriver:

  Stor styrkekram!

 181. Cinna Öhrfelt skriver:

  Jag kan inte ens föreställa mig hur det är att få hot och trakasseras, blir helt förtvivlad när jag ser vad som händer i Sverige. I ett land som ingen av oss som bor här äger, vi som bor här i Sverige ägs av landet, oavsett var vi föds. Det är vår förbannade skyldighet att göra vårt bästa för alla som bor i landet Sverige.
  Hur kan någon tro att bara för att de föds i ett land och lever där, äger det landet och kan bestämma vad som är rätt och fel i det landet. Det är som att träden i skogen ska säga till ett nytt okänt frö som blåst hit att det inte får växa här. Som att älvarna ska säga till regndropparna som färdats i atmosfären över landets gränser att det inte får falla här i vårt land.

  Kloka, smarta Alexandra, vila dig, men ge aldrig upp. Du är vårt hopp, vår styrka.

  Det är tid att starta upp kampanjen ”Din sjunde granne” Lär känna dina sju närmaste grannar, bjud in dem, lär känna dem, be dem om hjälp när du behöver, hjälp dem när de behöver. Öka förståelse och medkänsla. Jag tror det är bråttom, landet behöver det.
  Från en som är född i detta fantastiskt vackra land, men för den skull inte anser sig ha rätten att bestämma över landet och dess tillgångar.
  Varma kramar
  Cinna

 182. Emma skriver:

  Alexandra, jag blev så imponerad av dig när du talade senast på Klara K och jag vill höra mer från Alexandra, så kom snart tillbaka! Det är så tråkigt, ledsamt, frustrerande att det finns så många inskränkta människor i vår värld. Tänk att det ska vara så svårt att öppna ögonen och se att världen är så mycket större än sitt eget ego. Kramar till dig

 183. Lotta Pettersson skriver:

  Fy fan vad sorgligt, hoppas du hittar ro och så småningom ny kraft. Välkommen tillbaka sen! /Lotta

 184. Stefan Öhult skriver:

  Samla kraft nu och kom tillbaka stärkt, du behövs och tillsammans ska vi bekämpa dessa elaka och hatiska tendenser som gror i vårt samhälle!
  Styrkekramar
  Stefan Öhult

 185. Stefan Öhult skriver:

  PS, du har inget att be om förlåtelse för! DS

 186. Per skriver:

  Jag tycker det låter som wn mycket bra ide att du åker hem till grekland , så kan vi släppa fram någon som är kompetent och objektiv i stället för att behöva lyssna på dig.

 187. tania skriver:

  Alexandra!
  Du är grym. Detta hat är ett hot mot yttrande friheten och framförallt ett hot mot kvinnors rättighet att ta plats och höras. Jag är orolig, orolig för att kvinnor inte ska våga ta plats och höras, återigen tryckas tillbaka och tystas ner, det är en farlig utveckling. Jag hoppas politikerna tar tag i det här massiva problemet.

  ta hand om dig
  kram
  tania

 188. Tobias skriver:

  Låt inte mindre vetande, konservativa och inskränkta människor hindra dig. Du är ett föredöme och fyller ett viktigt syfte. Speciellt för alla de unga människor som precis som du kämpar mot fördomar. Tänk att de kan se på dig och tänka, kan hon då kan jag. Tänk också på alla de personer som har och fortfarande tror på dig. Deras öppna sinne och deras ambition att ge alla chansen. Låt inte pstetiska människor sätta stopp för dona ambitioner.

 189. Astrid skriver:

  Bästa Alexandra! En måste få vara stark och tydlig utan att behöva utsättas för det som du, inte bara du jag vet utan många kvinnor, journalister och människor utsätts för. Det är avskyvärt! Och farligt. Ta det lugnt och gör det som du behöver göra. Ta hand om dig och din dotter! Allt stöd! <3

 190. Annica Dahlberg skriver:

  Ha det gott och kom snart tillbaka. Tänk på att för varje troll finns det sälert 100 beundrare där de flesta vill respektera din integritet. Det blir en svår balansgång nellan den respekten och att visa sitt stöd. Må du veta att det finns även om den inte uttalas!

 191. Maja skriver:

  Så oändligt sorgligt. Och så oerhört viktigt. Måtte inte mörkrets makter vinna mer mark. All kärlek och respekt till dig Alexandra som orkat så länge. <3

 192. Alexander skriver:

  Det finns så mycket jag skulle vilja säga men så otroligt svårt att formulera. Varför hatar vissa så mycket, är det avundsjuka? Är de som hatar psykiskt sjuka eller så totalt hjärntvättade att de tar sig rätten att spy ut sitt hat.
  Alexandra, jag önskar dig all lycka.

  KRAM

 193. Mikael K skriver:

  Hej Alexandra,
  vi får tacka för ditt trevliga tilltal i Ring P1. Glöm trollen, vi andra som gillar dig är fler, många fler.
  Ta det lugnt och hoppas vi får höra dig igen i radion.

  Mikael K

 194. Åke skriver:

  Hej Alexandra!

  Det här är första gången jag kommenterar ett blogginlägg sedan tonåren tror jag, men jag känner att det är nödvändigt nu.

  Det är så jävla dåligt att du ska behöva ta emot hat från en del av dina meningsmotståndare, vidrigt rent ut sagt. Jag hoppas att du återhämtar dig och kommer tillbaka starkare än någonsin. Jag kanske inte alltid tycker som du, men det har ändå varit en fröjd att lyssna på Ring P1 med dig. Du för väldigt bra samtal och ställer ofta väldigt bra och vassa frågor.

  Som sagt, hoppas att du får kraft att stå emot allt hat, även om det egentligen inte är något du eller dina vänner och anhöriga ska behöva samla kraft för att göra.

  Åke

 195. Malin Brändström skriver:

  All kraft till dig

 196. Malin Brändström skriver:

  All kraft till dig

 197. Camilla skriver:

  TACK ska du ha. Tack tack och åter tack. Massa kraft skickar jag till dig

 198. Elin skriver:

  Har aldrig kommenterat ett inlägg heller men tänker att som motvikt till alla negativa personer kan det ibland vara nödvändigt att visa att inte alla är sådana. Det är bara att det är de som hörs. Bakom en anonym skärm tycks sunt förnuft och allmän god ton och respekt försvinna för en del.
  Jag förstår inte vad poängen är med att trycka ned en enskild person?
  Tycker hur som helst att du alltid varit intressant att lyssna till Alexandra i Ring P1 och
  det kan inte vara helt enkelt att bemöta och leda samtalen framåt i direktsändning så som du gör
  på ett fantastiskt sätt. Du har dessutom en väldigt behaglig radioröst som passar super i radio!
  Heja dig och alla andra som offrar anonymiteten för att göra ett toppen jobb! Det är inte alla som skulle göra det! (Tex nät trollen, som sagt, ut i solen med trollen så spricker de.)
  Styrka o pepp till dig!

 199. Sten Lundgren skriver:

  Hej.
  med sorg ser och hör jag att du inte orkar längre.
  det är ju rent förjävligt, om jag får uttrycka mig så, att de som attackerar dig får härja som de vill.
  genom alla åren som du varit i offentligheten har du gjort ett såå bra jobb, med engagemang och noggrannhet.
  kommer att sakna dig.
  jag ser att vi är många som stöder dig nu och framåt och det känns skönt, verkligen för vi måste ta oss samman vi som står för öppenhet, samkänsla, frihet med mera.
  jag ser på nyheterna idag från Irak där IS slår sönder kulturskatter tusenåriga. Vad är det för människor , vad har de varit utsatta för för att bli sådana?!

  ta vara på dig , det är du värd Alexandra.
  vi är många som står bakom dig och andra i samhället som kämpar för en öppen fredlig kärleksfull värld.

  Sten

 200. Monika skriver:

  Du är ljuset.
  Du är kärlekens gudinna.
  Du är ”openminded”.
  Du är stark.
  Du är kunnig.
  Du är förstående.
  Du är medmänniska.
  Du har all rätt att ta en ”time out”
  och samla dej och dina krafter tillsammans med de du älskar
  och som känner dej på den sköra insidan som du måste ta dej tid att lyssna på.
  Du har förståelsen för det kluvna man bär inom sej när man har två fosterland.
  Du är fantastisk och samhället behöver dej!
  Du är känslig och varm inte hård och kall.
  Du är beundrad och respekterad för DU är DU!
  Krammmmmm! <3

 201. Maja skriver:

  Vill bara säga att du är grym och fantastisk!

 202. Janne Öhman skriver:

  Allt Gott Alexandra
  Vila och hämta kraft från alla som vill – liksom Du – hjälpas åt att göra världen lite bättre. Det har aldrig varit så lätt att hata och förnedra som nu och så lätt att gömma sig i internets anonymitet.
  Hatet och anonymiteten har aldrig gjort världen bättre – tvärtom.
  Du och alla andra som jobbar för att ge en bredare bild av vad som händer behövs mer än någonsin. Varmt tack för ditt arbete hittills, allt gott och hoppas du orkar komma tillbaka – Du behövs!
  Janne

 203. OP skriver:

  När det är dags, kommer du igen starkare än någonsin!

 204. Frida Panoussis skriver:

  Vill ge dig massa kärlek, styrka och hopp. Tillsammans ska det goda segra! Tack för allt du kämpar för. Andas, andas och finn styrka igen.

  Νπλὶ δὲ κέλεη πίζηηο, ἐιπίο, ἀγάπε, ηὰ ηξία κείδσλ δὲ ηνύηνλ ἡ ἀγάπε.
  Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, men störst av dem är kärleken. (1 Kor. 13:13)

  Kramar i oändlighet.
  Frida Panoussis

 205. Jesper Skoog skriver:

  Hej Alexandra
  All kaft och energi.
  Saknar redan din stämma.

  Hoppas höra dig snart.
  Jesper

 206. Despina skriver:

  Alexandra, kouragio! du har varit jag. fast ett offentligt jag. jag måste också andas ibland och jag orkar inte heller axla bördan ibland. och jag är inte en offentlig person som du. så andas nu. men sen måste du tillbaka. sådana som du och jag har inget val. du är jag. vi måste andas men vi kan inte tystas. det är orättvist – du måste ta paus för att få syre – medan andra sitter och är chockade och tycker synd om sådana som du och jag. ”hur jobbigt det måste vara”, ”så förfärligt” – sen fortsätter livet. Ett liv och ett samhälle där rasism normaliseras.
  By the way – sa jag att jag varit stolt över dig ända sen Mosaik? Du är superhäftig!
  Men andas nu ett tag..
  Kom tillbaka sen.
  despina

 207. Gunnar L skriver:

  Du gör det bra, och du har alltid gjort det bra i P1

 208. Anna skriver:

  Tack Alexandra! För allt du gjort och för allt du kommer att göra. Det gör mig ont att du får utstå det du får. Du gör bra och är en viktig röst i debatten och förtjänar all lugn och ro och kärlek du behöver för att orka igen. Kram

 209. JB skriver:

  Pascalido.

  Det som missförstås ibland, av särskilt kanske politiskt skolade, eller människor med en politisk övertygelse, och särskilt kanske just kommunister eller s.k. – självgoda s.k. vänstermänniskor – , (som då ofta verkar tro, eller verkligen vara mer eller mindre fanatiskt övertygade om att allt som är just s.k. – vänster – , det är automatiskt någonting gott. De verkar också tro att de själva därmed också är fulla av endast s.k. – godhet – . Samt tvärtom. Allt och alla som då antas just – inte – vara, detta goda s.k. vänster, de blir självklart, och i fullkomlig logisk konsekvens, lika automatiskt tilltrodda om att vara onda, samt vilja – ont – . (Självklart , eftersom de då antas vara – motsatsen till den s.k. – goda vänstern…Alltsammans utan någon egentlig förankring i någon egentlig verklighet, och genomsyrat av just ett politiserat språk, med politiserade paroller, haranger och slagord osv, men utan egentliga insikter om just människan själv; som just mänsklig varelse…..), det är just att människan, och de flesta människor som över huvud taget finns runt jordklotet, är de facto just – hemkära människor – .

  Dvs., de flesta människor identifierar sig själva till det och dem som för just dem själva är både möjligt att just kunna identifiera, känna igen, och också kunna bli igenkänd av. De flesta människor är alltså – hemkära – .

  Vad kan sådant bero på?

  Det beror på att människan är en kulturell varelse. För människan betyder just identitet, möjligheter att bli identifierad, samt möjligheter att kunna identifiera andra, kunna känna sig förstådd och själv kunna förstå, samt kunna känna sig trygg i att kunna göra sig förstådd och kunna bli förstådd, någonting betydelsefullt för just alla människor.

  Dessa behov känner de allra, allra flesta människor att de kan få och ge, till just dem som språkligt, kulturellt, traditionellt, etniskt och socialt, liknar dem själva. Varför skulle annars så gärna olika folkgrupperingar som invandrar till Sverige försöka bo nära varandra, leva med varandra och känna sig trygga med just varandra, före andra?

  Detta fenomen är människovänligt att tillerkänna alla olika befolkningar och folk.

  Och självklart och naturligtvis också det svenska folket. Svenskar är inte greker i grekers ögon, samt heller inte somalier, judar, samer, romer, tornedalingar, kongoleser, chilener, irakier, judar, iranier, norrmän, danskar eller finnar, i dessas ögon, så varför skulle svenskar tvingas att se på alla dessa olika folk, (som dessutom själva som folk och som minoritetsgrupperingar, just själva helst vill just bevara och beskydda, samt försvara, sin egen identitet?), tvingas att se dessa olika folk som just – svenskar – ?

  Det är en mycket märklig, okunnig, insiktslös, människofientlig, politiserad och hjärntvättande propaganda som förs i Sverige där alla som just inte är svenskar, tar varje tillfälle i akt att anmärka på, anklaga, skuldförklara och skyldigförklara just svenskar för rasism, främlingsfientlighet, strukturell rasism, samtidigt som man då vill oskyldigförklara och offerförklara sig själva som invandrare. Man vill inte se någon – bjälke i sitt eget öga – , men – grandet i sin nästas – , därför att det är – lönsamt att vara offerförklarad – , det är ack så skönt, att alltid kunna skylla på – andra – och därmed kunna just oskyldigförklara sig själva och de sina.

  Att se det allmänmänskliga i vissa behov och tendenser hos alla olika folk och människor, är svårt. Inga människor är s.k. rasister, eller också är alla människor s.k. rasister.

  En mänsklig svaghet sedan tidernas begynnelse är just att vilja skylla på – någon annan – , eller på – andra – , för att därmed kunna avlasta sig själva från just skuld, skyldigheter och ansvar. (En skuld, eller en delskuld, eller ett ansvar eller ett delansvar, som då skulle kunna medföra konsekvenser av obehaglig art.

  Att få stå till svars osv., som många skyr därför att man inte vet vad konsekvenserna kan medföra.

  (Inom t ex japansk kultur får chefer som begår misstag eller felbedömningar, förödmjuka sig inför hela personalen, och bugande, bockande och gråtande be om ursäkt och om nåd. En intressant och insiktsfull mänsklig kultur, full av uråldriga visdomar, Japan. Andra kulturer kan ha s.k. – scapegoates – , som man eldar upp, eller offrar, och som får – ta på sig – , skuld, ansvar och skyldighet för allt och alla som varit – fel – ….)….

  Människan är en komplicerad varelse.

 210. Agneta skriver:

  Jag har varken facebook eller twitter, läser inga bloggar. Men igår kände jag att jag fick nog när jag läste på Aftonbladets hemsida att du slutar pga näthatet och vill posta detta inlägg för att visa min sympati med dig.
  Det är ett skrämmande hot mot demokratin, när sånt här händer. ”Tryckfriheten” har gått för långt när människor tillåter sig själva att vara elaka, bara för att de kan. Jag kan inte säga att jag skäms över att vara svensk idag, för jag tycker inte detta har någonting med svenskhet att göra. Som svensk tar jag avstånd från dessa fega elakheter. Detta är inte ett rasism-problem, detta är ett mänsklighetsproblem. Det är inte mänskligt att bete sig så, att man tvingar bort någon från ett arbete de brinner för. Framtiden ter sig nattsvart.

 211. Anna-Lena Lindquist skriver:

  Hej
  Jag gråter när jag läser dina ord och önskar, av hela mitt hjärta, att du aldrig behövt skriva dem eller ens tänka tanken att nåt sånt här skulle kunna hända. Mina ord känns futtiga men hoppas att de skänker liiiite tröst och värme i detta hemska. Jag skäms över hur illa människor i det här landet beter sig!

  Många kramar!

 212. Love skriver:

  Du har inget att säga förlåt för, du har redan gjort mer än någon någonsin kan begära.
  All kärlek och allt stöd <3 <3 <3

 213. Magnus skriver:

  Härliga Alexandra
  Ta din tid och välkommen åter när du är redo. Du är en stor människa som förtjänar stor respekt. Vi kan bara möta hatet och rädslan med ännu mer kärlek och öppenhet. Du inspirerar till att kunna göra det. Så jag hoppas att vi snart får lyssna till eller läsa dina kloka, orädda och pricksäkra ord. All kärlek till dig och din familj.

 214. Kjell Hedqvist skriver:

  Hej Alexandra!

  Det är Kjell Hedqvist som skriver till dig. Jag vet inte om du kommer ihåg mig till namn, det var ett tag sen vi träffades i Rinkeby. Jag jobbade i Rinkeby Folkets Hus som bitr föreståndare men även på Rinkeby Multimedia Center. Jag kommer ihåg hur det var då med Aftonbladet, polisens presschef och den riggade nyheten utanför din dörr samt det svek du då upplevde från SVT.

  Jag vill att du ska veta att några år tidigare då du var programledare på Mosaik, fick du mig att bli mycket förtjust i dig, då du vältalig och vacker gick rakt igenom rutan. Du fick det ny Sverige att lysa! Det du står för är det Rinkeby som fick mig att kämpa och vara stolt. Rinkeby är för mig ett hopp att Världen kan komma samman, just eftersom hela världen är samlad på en så liten plats som Rinkeby.

  Ett av Rinkebys barn är du! Kanske det barn som haft den starkaste rösten och största livsglädjen! Även fast du nu har sagt det som du skulle säga, eller om du kommer att säga mera, så är du för mig och för många andra en av de främsta!

  Allt gott!
  Kjelle

 215. Petra Nilsson skriver:

  Skulle jag välja en person som symboliserade ordet modig så är det du. Och när till och med du inte orkar mer, ja då har det sannerligen gått helt överstyr.

  Ta en välbehövlig ”time out”, men snälla kom tillbaka så småningom. Sverige behöver en människa som du.

  Vänligen
  Petra

 216. Eva Fogelberg skriver:

  Hej Alexandra,

  Hoppas att du orkar komma tillbaka. Du behövs!

  Varma kramar
  Eva

 217. Richard skriver:

  Hej Alexandra Pascalidou!
  Du är en stjärna, en lysande komet på vår (mediala) himmel.
  Ibland kommer kometer för nära och bränns lite, stjärnor hamnar i svarta hål och kommer förhoppningsvis ut som något helt annat, något vi inte ens kan ana oss till.
  Hoppas du ”bara” bränt dig och fortsätter på din bana men om du hamnat i ett svart hål så önskar och hoppas jag att så småningom åter få se och höra dig fast kanske i en helt annan skepnad och sammanhang.
  Vem vet.
  Önskar dig allt väl och hoppas du kommer igen!
  Du behövs

  Hälsar
  Richard Brixel

 218. Veronica Holm skriver:

  Underbara grymma Alexandra! Har följt dig både via media, men även via Malin Berghagen! Helt otroligt att människor kan vara så elaka, hemska och ha så mycket hat inom sig. Önskar dig en skön ”ledig” tid för att återhämta dig, läka och vara bland människor som älskar dig! Jag står iaf bakom dig och hoppas att du har ork att komma tillbaka framöver och jag lovar stå bakom dig i vått och torrt som säkert många med mig kan lova! KÄRLEK, TOGETHERNESS! <3 <3 <3

  Massa kärlek och varma kramar till dig Alexandra!

 219. Lasse skriver:

  Du är smart. rapp, relevant och väldigt vacker.
  Stå på dig!!
  /Lasse

 220. Ash skriver:

  Ge inte upp Alexandra du behövs i dagens Sverige! Du talar för sådana som mig som också möter hat och folks fördomar varje dag.

  Hoppas få höra dig igen!

 221. Jerker Nilsson skriver:

  Du behövs i media! Men jag förstår dig! Hoppas du kommer tillbaka på ett eller annat sätt!

 222. Åsa skriver:

  All kärlek till dig (och alla andra där ute som behöver det)!
  Du har gjort så oändligt mycket mer än vad många kommer göra under sin livstid.
  Det är inte du som ska säga förlåt – det är vi som ska säga tack.
  Ta hand om dig själv nu!

 223. Annie skriver:

  Önskar dig styrka! Din röst behövs. Förstår att du inte orkar nu, men hoppas du kommer komma tillbaka i sinom tid. Du har gett en röst åt många andra som inte har en röst. Kärlek till dig.

 224. Thomas skriver:

  Du har gjort mer än de flesta!!! Du är modig, ömsint och klok! Ge inte upp!!

 225. Nea skriver:

  Är hemskt att en liten grupp försöker ha ensamrätt på att bestämma vem som är svensk eller ej, vem som har rätt att synas, höras och ställa krav. Trots att de menar att de är de ”riktiga svenskarna” så är de som förstör Sverige, de förstör demokratin, yttrandefriheten och öppenheten, de värden som borde vara självklara men som vi hela tiden måste kämpa för. Fantastiskt att du orkat kämpa så många år men förståeligt att du inte orkar längre. Hoppas att du kommer tillbaka igen.

 226. Ann-Charlotte Lagerström skriver:

  Känner med dig och tänker på dig. Att människor kan vara så elaka. Det måste till något för att stävja detta näthat. I tider som denna är det så viktigt med rakryggade personer som dig.. Du finns i mina böner och till hatarna önskar jag att de besinna sig och inser att vi är medmänniskor. Varma kramar du är så viktig!

 227. Karpstryparn skriver:

  Märkligt att du är så illa berörd av all kritik (inte hot alltså) att du anser dig vara tvungen att lämna Sverige.
  Men du kanske inte skulle ha gett dig in i leken från första början då, du är en offentlig person och då får man tåla kritik och mothugg.
  Men eftersom du inte kan det så bör du inte vara en offentlig person.
  Dessutom: spyr man ur sig hat, förtal och lögner om folk som du gör till både höger och vänster så får man finna sig i att inte stå oemotsagd.
  Ha ett trevligt liv utanför Sverige.

  Mvh
  // Karpstryparn

 228. Tacksam skriver:

  Ingen kan kräva av dig att du ska vara tillbaka på banan direkt efter en sån pärs. Ha gott samvete nu när du tar hand om dig själv!

 229. Lotta Lindström skriver:

  Tack för att du är en sån underbar och engagerad människa Alexandra. Be inte om ursäkt för att du måste få kippa efter andan och rå om dig själv och dina nära och lära. Låt din semester ta den tid den behöver ta så att du kan komma tillbaks och orka var den underbara människa du är.
  Kram
  Lotta

 230. Åsa skriver:

  Du är en förebild och en viktig röst i debatten i Sverige. Även om vi inte alltid tycker lika så tycker vi båda att alla ska ha rätt att uttrycka sig utan att behöva vara rädda. Du har gjort ett oerhört viktigt jobb för att det ska vara möjligt. Ta hand om dig så hoppas jag att vi får se dig i debatten snart igen.

 231. Petra Laurell skriver:

  Tack själv! För allt du gjort för människor. För den inspiration du sprider.

  Vila, andas och älska dig själv. Det är som på flyget, du måste sätta på din egen syrgasmask innan du kan hjälpa någon annan.

  Modiga och kärleksfulla kvinna!
  //Petra

 232. Edward skriver:

  TACK för att du finns och för alla dessa år du orkat trots hat och hot. Du är fantastisk! Och jag är så fruktansvärt arg och besviken på männen som hatar, hotar och skrämmer. Du ska inte behöva ta deras skit. Kom ihåg att vi är många fler som peppas, inspireras, stärks och imponeras av dig!

 233. Henric C. Jensen skriver:

  Älskade Alexandra,

  Etern blir tom utan dig. Men du gör det du måste för att förbli hel och hållen. Jag har själv erfarenhet av att bli hatad, hotad och mobbad på nätet, privat och i telefon och till sist inte orka. Vara rädd att öppna mejl, hoppa till när telefonen ringer, vara rädd att överhuvudtaget gå ut etc. Det är hemskt. Det tömmer en på energi, ovanpå förolämpningarna, hoten och hatet.

  Ta den tid du behöver för att läka, hitta den där starka och passionerade kärnan i dig, som är du. Ta hjälp av vänner och familj. Av G-d om du har en G-d. Ta dig tid att sörja, att ha ont. Om du har, krama dina husdjur – om inte, skaffa dig ett, som du kan gosa och få fullständigt villkorlös kärlek av. Det blir bättre, det finns ljus, där på andra sidan tunneln.

  Kramar,
  Henric

 234. Monika skriver:

  Alexandra,
  Tack. Tack för allt du hittills gjort och tack för det du snart kommer att göra. Du är en stark, vacker, smart och beundransvärd kvinna och jag önskar dig allt gott. De som skriver hotmail har så mycket svart inom sig, du har så mycket ljus.
  Lycka till i framtiden, jag ser fram emot att höra mer ifrån dig.
  Vänliga och varma hälsningar,
  Monika

 235. Sarah skriver:

  Förlåt att vi inte va där för att ger dig stöd och tryghet när de fega gav sig på dig. Tack för att du finns. <3 <3

 236. Gunvor Ekmark skriver:

  Önskar vi kunde slå en ring av medmänsklighet kring dig också och visa att vi stödjer dig! Vi gör det i tanken och med ord!

 237. Fatou Touray skriver:

  Ta hand om dig själv! Är säker på att du kommer tillbaka och hoppas det, men ta den tid du behöver för att hela och boosta dig själv tills dess!! <3 <3 <3

 238. Jonna skriver:

  Hej Alexandra,
  Jag blir tårögd av att läsa vad du får utstå och vill bara skicka en stor styrkekram.

  Jag har så stor respekt för din ork – och för att den nu tagit slut. Som jag ser att många skriver: ta en paus, gråt och samla kraft. Omge dig med människor som ger dig kärlek. Du måste inte ta alla kamper, du har tagit så många. Du bidrar med så mycket som är viktigt, och har gjort så mycket mer för vårt samhälle än de flesta av oss någonsin kommer att göra. Var stolt över det. Och TACK. Ta hand om dig nu, jag hoppas du känner dig starkare snart.

 239. Agnete Bretan skriver:

  All styrka till dig!

 240. Marie skriver:

  Hej Alexandra,
  så förfärligt tråkigt att människor är beredda att hata och förtala pga hudfärg, tro eller åsikter. Jag tror inte det beror på deras hudfärg eller tro utan snarare på att människor ibland attackerar andra för att få sig själv att må bättre. Det är så genomruttet det kan bli och alla vi som snällt lyssnar på deras utfall och skrik utan att reagera förlitar oss på kvinnor (och män) som du. Ni vågar och orkar ta striden och jag skäms över att vi andra inte bara ställer oss upp och säger ”NOG! Nu räcker det! Fula påhopp på nätet eller på andra platser är absolut inte OK.”
  Ta hand om dig och kom ihåg att ju mer ilsket människor hoppar på andra, desto mindre accepterar de sig själv.
  TACK för att du orkat göra det vi andra inte gjort.

 241. Agneta Willung skriver:

  Vore det inte förmätet skulle jag skriva Eίμαι η Αλεξάνδρα. Som solidaritet.

  Önskar dig styrka att komma tillbaka, du behövs.

  https://m.youtube.com/watch?v=lZS139s3-Ik

 242. Annelie Karlsson skriver:

  Önskar att jag kunde sända styrka till dig. Det du gör är fantaTiskt!! Vila dig med nära & kära för att sedan komma tillbaka!! Varmaste hälsningar från en annan människa som bor i Sverige

 243. Anders Krång skriver:

  Väl kämpat!
  Kommer att sakna dig mycket! Välkommen tillbaks närhelst du orkar.
  Det här landet tillhör dig och mig…….

 244. Sandra W skriver:

  All kärlek och styrka till dig. Ta väl hand om dig för att du behöver göra det. Allt annat är bara att försöka skjuta ifrån sig. Var inte tveksam kring att också ta hjälp. ❤️

 245. Nina skriver:

  Alexandra!
  Av hela mitt hjärta – all styrka du kan få! Du behövs!
  Stor kram och massor av kärlek ❤️

 246. Fia skriver:

  Det här med att tvärsäkert uttala sig om precis vad som helst (och aldrig ha rätt), att sprida direkta lögner, att underblåsa en vi mot dem-mentalitet och att alltid vara nära det rena hatets retorik – klart att sånt drar till sig negativ uppmärksamhet.
  Ring gärna Birro och be honom om förlåt innan du kräver att andra ska tycka synd om dig.

 247. Åsa skriver:

  Du har inget att be om förlåtelse för.
  Tvärtom.
  Åk till din fristad, andas, vila, omge dig med allt det som ger energi och hopp om världen.
  Stor kram till dig!

 248. Lis Lindberg skriver:

  Är så ledsen för allt du utsatts för och att det i Sveige (o på andra ställen) förekommer sådant. Lyssnade på dig i Ring P1 den här veckan o tänkte att 17 vilken bra programledare hon är

 249. Therese skriver:

  Så fruktansvärt att läsa det du skriver!
  Imponerad av dig som orkat stå emot så länge och önskar så att det i slutänden blir något bra av det som hänt.
  Att du och alla andra kan säga o göra det ni/vi vill!
  Hoppas att du en dag orkar komma tillbaka i rampljuset o fortsätta vara den du är!!
  Det är svenskar som du vi behöver för att fortsätta utveckla det här landet!!

 250. Matte skriver:

  ÄNTLIGEN!!!

  Stödjer aldrig hot och dylikt men fan vad skönt och bli av med dig!
  Mer inkompetens människa som får utrymme i media är fan svårt att hitta.

  • Maria skriver:

   Vilken kompetens har du som kan avgöra det, huruvida hon är kompetent eller inte? Hon är för övrigt en av Sveriges mest skickliga journalister…

 251. Agneta Willung skriver:

  Bra där Matte, nu stöttade du nyss hot och dylikt.

 252. Linda skriver:

  Du är fantastisk duktig på ditt jobb och verkar vara en lika fantastisk person (vi har träffats som hastigast en gång på en konferens!). Jag minns dig som full av energi, väldigt ödmjuk, rolig och intelligent.

  Jag är ledsen över att höra vad du behöver stå ut med!

 253. Loppan skriver:

  Alexandra,
  Låt inte dessa små vidriga människor ” Steal your thunder”, du är så begåvad och Sverige är stolt över att ha dig som medborgare. Dags att låta någon annan gå igenom posten och inte öppna sådan skit själv.
  Stor kram

 254. Margit skriver:

  Hej Alexandra!
  Du och jag är olika på många sätt och många gånger har jag tyckt att du är väl högljudd och tar plats. Men det har ingen betydelse, det du gör är viktigt och alltför få gör det. Så jag hoppas att du kommer igen och det med ny kraft. Kanske kan ni som kämpar för samma sak förenas mer formellt för att få ännu större genomslagskraft och stöd av varandra.
  Jag önskar dig allt gott!
  Margit

 255. mike skriver:

  Brukar finnas ett lämpligt uttryck till sådana här pajaskonster ; som man bäddar får man ligga, eller är man med i leken får man leken tåla.
  Vi har stått ut med dina konstiga socialistteorier och din rasism i flera år, ta ditt pick och pack och flytta till grekland eller rumänien eller vart fan du ska. Vi klarar oss bra utan dig.

  • Maria skriver:

   Nej, tvärtom, vi klarar oss väldigt bra utan ditt och dina gelikars hat och hot på nätet. Vi är i majoritet, vi som gillar respekt, empati och demokrati, kom igår det.

 256. mike skriver:

  Agneta,
  Så bara för att man inte köper alexandras världsbild så är man en del av hoten?
  Likt många andra (oftast) kvinnliga medieprofiler så kan hon inte skilja på hot och kritik.

 257. Emma skriver:

  Stor kram på dig igen Alexandra!!!
  Du gör att man får tro på Sverige, om inte det du är och står för är svenskt, då vill jag inte vara svensk!!
  Som någon annan sa: du är min idol, både nu, då och framöver!
  Allt du gjort och gör är inte förgäves <3.

  Kram till dig och hoppas du bara kan få vara med dig själv och de dina!!!
  /Emma

 258. Maria skriver:

  Ta hand om dig, tack för ditt viktiga engagemang genom alla år!

 259. Åsa Landberg skriver:

  Hej Alexandra!
  Vi har mötts ett par gånger när du intervjuat mig. Du har alltid varit proffsig, trevlig och kompetent.
  Jag blev väldigt ledsen när jag läste ditt inlägg. Ledsen över att du blivit förföljd och hatad. Ledsen över att människor tar sig friheten att förfölja någon annan för att hon är kvinna, är född i ett annat land, är feminist eller bara för att hon tar plats i den offentliga debatten.
  Men jag är också glad och tacksam över att du under alla är orkat och vågat ta plats och ta strid.
  Vila och ta igen dig nu! Du har gjort mer än tillräckligt. Vill du komma igen är du så välkommen och välbehövd! Annars får andra ta vid!

 260. Vanja Möller ZOUZOUHO skriver:

  Hej Alexandra, vill bara Kärleksbomba dig för allt du gjort, är och står för! Det gör mig så fruktansvärt upprörd att du behövt stå ut med allt detta hat. Det är inte konstigt att du behöver en paus. Jag bara hoppas att du vet hur uppskattad du är och att vi är många som kommer kämpa för att du och andra med dig ska kunna fortsätta kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter! För ett Sverige vi kan vara stolta över där det här aldrig får accepteras .Kram Vanja

 261. John-Henri Holmberg skriver:

  Vi träffades härom året på bokmässan i samband med boken ”Med andan i halsen”, utgiven av Teknikföretagen, där jag skrev en av essäerna och du intervjuade i montern.
  I klimatet som råder för närvarande har förstås ingen gjort nog. Men du har gjort mer än väldigt många, och var och en av oss har en gräns för vad man orkar med. Så få har mindre skäl att be om ursäkt än du.
  Ta hand om dig. Trots allt lever vi ju för att få leva, även om vi sen ställer krav på oss själva att leva för något större. Allt gott, och vet att väldigt många uppskattar och respekterar vad du gjort och sagt.
  Allt gott!

 262. Jonas skriver:

  Puss på dig.

 263. Josefine skriver:

  Jag tycker du är grym. Det är jobbigt att få massa skit och jag förstår om du inte orkar vara med i programmet längre men fortsätt kämpa på andra sätt. Du är jättebra!

 264. Kjelle skriver:

  Alexandra , Hoppas du hittar energin igen. Om det är någon tröst så blir alla som inte passar in i den svenska politiskt korrekta mallen trakasserade eller på något vis motarbetade . Vi lever tyvärr i ett land av groende missnöje ! Där instabila människor letar efter någon/något att spy ut sin egen frustration på. O då du är vacker intelligent skriver bra är lyckad ! Därför hamnar fokus på din bakgrund. Tro mig Hatarna hittar alltid något att trycka till med . Men ge inte upp nu ,varje människa oavsett färg som behåller respekt och kärlek hjälper till att bryta denna negativa spiral ..
  Varma tankar till dig .

 265. Katarina skriver:

  Visste inte hur mycket hat du fått utstå. Så vansinnigt sorgligt, har full förståelse om du vill vila i dig själv. Massor av kramar!

  Är också så tragiskt med alla ni människor som ägnar sig åt hat. Försöker förstå vad som driver er och kan inte få det till annat än att ni själva inte blivit respekterade, att ni hyser skam och sorg inom er. Brist på självrespekt. Jag hoppas att ni som hatar söker hjälp på allvar, och att ni på så sätt kan bli kloka vuxna människor istället och inget annat… det är som sådana vi behöver er!

 266. Lina skriver:

  Förstår att det vi bombar dig med inte kan plåstra över det som har gått för långt för länge. Vi älskar det du gör och att du inte ursäktar dig. Kärlek ❤️❤️❤️❤️

 267. Kim skriver:

  Vi, den tysta majoriteten, förstår inte varför vissa hatar dig. Skit i dom. Stanna kvar. Annars vinner dom.

 268. Sara skriver:

  Alexandra, när jag ser eller hör dig tänker jag ibland på Lasse Lindroth. Jag önskar att han hade funnits kvar, för han hade behövts idag. Du behövs idag.
  Tack för allt som du faktiskt har orkat. Ta hand om dig. Vi är så många som tycker att du är fantastisk. Kram

 269. Richard Svärd skriver:

  Underbara Alexandra
  Det du gör är fantastiskt. Jag hoppa verkligen att orkar fortsätta. Det kommer att bli ett stort tomrum ifall du slutar. Jag kan inte se någon som kan fylla det. Det viktigaste är dock din hälsa i denna stund. Jag hoppas och önskar att du mår bättre snart. Sköt om dig och ta vara på dig. Du är en stor förebild.

  Du får allt stöd från mig
  Richard Svärd

 270. Carina Sjöberg skriver:

  Hej finaste Alexandra, min grekiska och svenska hjältinna!!!

  Först och främst vill jag be om ursäkt å alla enfaldiga, enkelriktade, småaktiga, iskalla, komplexfyllda näthatartrollidioters vägnar….Jag SKÄMS verkligen när jag gång på gång blir påmind om att det faktiskt, på riktigt existerar så fega, urbota korkade människor i vår sk civiliserade omgivning!!!!Aldrig i helsike att någon av dem skulle våga säga sina åsikter rakt i ansiktet på den det berör, ( om de inte kommer i grupp då förstås, eller är påverkade )Jag har följt dig genom om åren, och vill passa på att tacka dig för allt du delat med dig av, vare sig det handlat om krönikor,kokböcker,din bok som handlade om din uppväxt,ditt engagemang ,dina kloka ord och ditt mod!
  Du ska veta att du har inspirerat så många människor! Ta hand om dig och din familj, tanka kärlek, värme,ha roligt, omge dig bara med det du mår bra av, och var rädd om dig själv! Många många kramar 🙂

 271. Julia skriver:

  TYCKER DU ÄR SÅ HÄRLIG OCH UNDERBAR ❤️❤️❤️
  SLUTA ALDRIG VA DEN STARKA VACKRA KVINNA DU ÄR ❤️❤️❤️
  STOR KRAM FRÅN EN KÄMPANDE KVINNA TILL EN ANNAN KÄMPADE KVINNA ❤️❤️❤️
  VI GER OSS INTE KÄRLEKEN RESPEKTEN OCH MÅNGFALDEN SKA SEGRA!!!

 272. Karin skriver:

  We met a few years ago after you moderated SAP Innovation Day in Stockholm. I have always enjoyed your work, and meeting you in person was a very special occasion for me. I hope that, despite everything, you will return some day to continue to enrich all of our lives. Take care of yourself and your family.

 273. Martine skriver:

  Fantastiska Alexandra!
  Ingen förtjänar det du fått stå ut med. Åk utomlands, landa i dig själv, hitta motståndskraften inom dig och kom tillbaka när du är redo i dig själv. Du är en enastående förebild och person!

 274. PIa skriver:

  Så lyckades dom få tyst även på dig….suck!

 275. Maria skriver:

  Ta hand om dig, vila och ta nya tag. Hoppas du med alla kommentarer och all värme inser vilken otrolig förebild du är för många och vad din styrka kan få oss andra att bli stärkta genom. En energiknippe som du behövs och kvinna som den otroliga förebild du är, snälla ge inte upp utan vänd det här till något som gör dig ännu starkare Tillsammans gör vi underverk och få utstrålar sån ‘alla får vara med’ och ‘alla kan’ som du (tack!), säkert därav det starka motstånd du möts av då det tyvärr fungerar så; ‘den starkaste ska man knäcka’. Kram i massor från någon som aldrig träffat dig (är dock också CEO över mitt egna liv och företag, släktingar som vänt sig emot mig och mina egna föräldrar som inte ens velat träffa min nu tvååriga dotter..), har genom livet sett upp till väldigt få personer men du är en av dem och jag vet att vilken skit man än står i så går det alltid att ta sig upp och hjälpa andra genom den kamp man själv fört om man är så stark som du! Du behövs!

 276. Andreas skriver:

  Sorgligt att vissa människor inte har förmågan att förstå hur deras missriktade hat kan förstör så mycket för andra människor. Speciellt för människor som Alexandra som gör så mycket för att hjälpa andra. Blir djup ledsen över allt du behöver utstå Alexandra. Försök att finna kraft att fortsätt

 277. Åsa skriver:

  Kära Alexandra, att vara både snygg och klok och dessutom kvinna kan säkert uppfattas som ett hot av svaga individer. Du är en idol, förebild och inspirationskälla! Låt inte hatet segra, vila upp dig och kom sen igen med nya krafter. Du behövs i debatten och i Sverige! Jag skickar ljus, styrka och kärlek till dig, tack för att du finns! Kram Åsa

 278. Kristina myrefelt skriver:

  Kärlek, frid och ro till dig. Kom sen tillbaka och fortsätt jobba mot ett bättre samhälle. Vi är många.

 279. TomasP skriver:

  Från en helt vanlig medelålders vit man… Kram!

 280. Anita Grünewald skriver:

  Så enkelt att sitta och trolla på läktaren/bakom en skärm och bara kasta skit på den som försöker bidra med något konstruktivt till det samhälle den lever i. Så enkelt att aldrig någonsin göra något själv – och därmed riskera kritik. Så enkelt att aldrig komma med realistiska förslag till lösningar på svåra problem som mänskligheten står inför. Istället stanna på läktaren, gnälla, hota och inte kunna göra skillnad på sak och person. Pinsamt enkelt, och ett sätt att agera som är ett hot mot det fria ordet och därmed demokratin.
  Tack för att du försökt gå en värdigare väg, för att du försökt hjälpa till att föra rimliga, humanistiska resonemang om komplexa problem.

 281. Kjell skriver:

  All kärlek till dig underbara, sanna, kärleksfulla Alexandra! Att du finns är en värmande kärleksgåva till oss alla på denna jord.
  <3 <3 <3

 282. Dag skriver:

  Kära Alexandra, personer som du måste finnas i ett samhälle för att vi skall få en bättre värld. Jag tycker det är en stor förlust om vi/jag skall förlora dig och din debatt. Jag vet inte själv om jag skulle klara det du utsatts för utan att ge upp! Men jag tror inte du ger upp, det skulle var stort om du återigen gjorde din röst hörd.
  Vad du än väljer så har du tillfört vårt så kallade demokratiska samhälle både empati, intelligens och en djup kunskap i många områden som du pratar om. Och jag vill gärna höra mer från dig.
  Med vänlig hälsning Dag

 283. Lars Österberg skriver:

  Alexandra!
  Åh! Min sambo skulle bli galen om hon såg mig nu!!
  Du är underbar!
  Skulle imorgon gifta mig med dig!!!

  Ge inte upp, även om trollen slår mot dig! Du är stark och det rinner bara av dig!
  Hallå!!
  Bara kom tillbaka och fortsätt som tidigare!
  Du behövs i Sverige som en stark röst!

  Och behöver du kärlek !
  Hör av dig!!
  Jag är en klok, jordnära gymnasielärare (hi / religion) som finns här för Dig!
  Hihihihi

 284. Martin Danielson skriver:

  Jag hejar på dig, Alexandra!

 285. pernilla skriver:

  sluta aldrig med det du gör, du är viktig och klok! Kram

 286. Johan Aredal skriver:

  Du är mänsklig! Ingen ska behöva uthärde det som du berättar om.
  Kärlek till dig och din familj!

 287. Whitechapel skriver:

  Vilken skuld har du själv till `hatet` emot dig?
  Som din kollega så fint sa. 🙂

 288. Åsa Jonsson skriver:

  Så fruktansvärt sorgligt. Alexandra som alltid är respektfull och lugn i Ring P1. Jag kommer sakna dig så mycket. De där hatarna kommer få betala ett högt pris så småningom, jag tror inte att det är möjligt att hålla på som de gör utan att få både psykiska och fysiska men. Se på Jimmie Åkessons utbrändhet, jag tror inte på att det är pga av det hårda motstånd han mött utan pga hans hat (som han dock döljer väl). De för en meningslös kamp för de kommer aldrig att vinna.

 289. Linda Lampenius skriver:

  Kära Alexandra! Du är en fantastisk kvinna!!! Vilka är dessa idioter som vräker ur sig elakheter? Skulle vilja se hur deras liv såg ut… Tror inte att de är lyckliga, ej heller framgångsrika. Antingen är de bittra, eller korkade. Fruktansvärt att dessa skriverier får ske på internet!!! Våra politiker måste ingripa omgående!!!
  Många varma kramar till Dig!!!
  Linda

 290. Adam Blomgren skriver:

  Vi för kampen vidare. Och du är välkommen tillbaka när, och om, du känner för det. Men det är helt ok om du gör nåt annat nu. Du har gjort din del.

  Kram Adam

 291. Jörgen skriver:

  Hejsan Alexandra !!!

  Först och Främst tycker jag att det är Väldigt sorgligt att detta har hänt Dig. Att en svensk medborgare ska behöva lämna landet för att den personen utsätts för en massa hat. Att Massmediavärlden har blivit så otroligt grym att de inte skyr några som helst medel för att förtrycka människor pga sin etnicitet. MEN……….

  Det gäller ju även alla de som gett sig på SD och deras politik. Att påstå en massa lögner och nämna ord som Rasist, Nazism bl.a……Alla de som påstår att SD inte är ett Demokratiskt parti ???

  Lyssna på dessa ord från Olof Palme och ta de till Dig. Gäller alla……
  https://www.youtube.com/watch?v=JWwR5XKu208

 292. Hans Enström skriver:

  Allt stöd till dig Alexandra, vad du än väljer. Trist om de intoleranta, respektlösa och motbjudande går segrande ur detta.

 293. Elin skriver:

  ”Det träd, som bär dålig frukt, är inte gott och det träd,
  som bär god frukt, är inte dåligt; – varje träd känns ju igen på
  sin frukt. Man plockar ju inte fikon från törnen, inte heller
  vindruvor från björnbärsbuskar. – En god människa bär ur sitt
  hjärtas goda förråd fram det som är gott, och en ond människa
  bär ur sitt onda förråd fram det som är ont; för hennes mun
  talar om det som hennes hjärta är fullt av. ”
  Luk. 6: 43–-45.

  Kram till dig Alexandra och fortsätt bära fram ur ditt hjärtas förråd vad gott som finns där.

 294. Kerstin Rahm Sjögen skriver:

  Blir ledsen när jag läser det du skriver. Du är ett föredömme, en fantastisk kvinna!! Jag hoppas att du har allt stöd du behöver, att du har en, eller flera famnaar att krypa in i och få tröst och kraft. Ta god tid på dig för att vila, så att du kan komma tillbaka en annan dag, vi är flera som ska göra allt vi kan för att hålla ställningrna under tiden. Känner dig inte men känner mycket för dig! Varma kramar!

 295. Lena Yohanes skriver:

  Alexandra,
  Du har inget att be om förlåtelse för.
  Ända sedan du började på Mosaik har du otaliga gånger gett mig kraft. Kraft att fortsätta kämpa. Kraft att fortsätt tro på framtiden. Kraft, men också glädje.
  För det tackar jag dig från botten av mitt hjärta.
  Lev väl och lycka till!
  /Lena

 296. Mats Arnell skriver:

  Förlåt oss för att vi inte tog kampen på samma sätt som du, förlåt oss för att vi accepterat att det gått så långt att hatet får råda. Förlåt oss för att vi inte gjorde tillräckligt innan det var försent. Det är en fruktansvärd tanke att människor måste fly landet pga förföljelse. Från Sverige!! Tänk på det en stund. Från landet som utger sig för att vara världens tryggaste demokrati. Förlåt oss att vi lät 13 procent av landets befolkning förlora sig till den mörka sidan. Om du måste fly, hur långt är det till att jag måste fly? När blir mina tankar om jämlikhet, demokrati och rättvisa obekväma? Har jag levt med skygglappar? När gick det så otroligt snett…

 297. Anders Öhrn skriver:

  Alexandra Pascalidou har fått klä skott för informationssamhällets ljusskygga dödgrävare och mörka katakomber. Så här skrev Manuel Castells i Nätverkssamhällets framväxt, redan 1996: ”Våra samhällen struktureras alltmer kring en bipolär motsats mellan Nätet och Jaget. I detta tillstånd av strukturell schizofreni mellan funktion och mening utsätts de sociala kommunikationsmönstren för allt större påfrestningar. Och när kommunikationen bryter samman, när den inte längre existerar ens i form av konfliktpräglad kommunikation — som i fallet med sociala strider eller politisk opposition — alieneras sociala grupper och individer från varann och uppfattar varandra som främlingar, i sista hand som hot. I denna process växer den sociala splittringen eftersom identiteterna blir mer specifika och svårare att dela.” Detta försvarar på intet sätt de fega nät-trollens bakhåll. Je suis Alexandra Pascalidou!

 298. Andreas Rocksén skriver:

  Värme och kärlek till dig. Hoppas att du kan hitta ny kraft. Du behövs!

 299. Eva Wettborg skriver:

  Underbara, starka Alexandra!

  För det första – be inte om ursäkt eller säg förlåt! Det du varit och är med om är fullt tillräckligt för att vi ska förstå varför det är tyst. Håller med föregående kommentatorer om att det är vi andra som ska be om ursäkt. Försöker hela tiden bemöta uttalade dumheter i vardagen och på nätet och väldigt ofta blir jag ledsen och besviken över hur (medvetet eller omedvetet) trångsynta människor är.

  Du kommer att finna orken igen, det är jag helt säker på. När du landat, reflekterat, andats och känt in de närmaste och kärastes stöd kommer du att vara tillbaka som den starka människa du är. Det viktigaste är att du inte tappar tron på dig själv och det du tror på. De som behöver dig mest är DU och din familj – var rädd om dig!Det är sådana som du som vi andra får näring av då vi behöver argumentation och exempel på hur vi ska stå upp för rättvisa och medmänsklighet.

  Styrkekramar i massor till dig och din familj

 300. Sahar skriver:

  Jag minns dig från Mosaik, trots att jag var barn så visste jag att du var bra! Jag har alltid sett upp till dig och jag gör det fortfarande. Vi är många som står bakom dig! Hoppas du finner ro att återhämta dig. /Massa kärlek och kramar

 301. Jan Tegnér skriver:

  Hej!

  Blev väldigt ledsen när jag läste det här inlägget. Du har alltid varit så stark, klarsynt och klok och det har känts som om du varit totalt immun mot alla trångsynta idioter, så vi har väl alla tagit dig för given och glömt bort att du också ”bara” är en människa.

  Jag har alltid varit imponerad av dig, Theodore Kallifatides och andra med utländsk bakgrund som både berikar vårt land med den kultur ni tar med er, men som även blir svenskare än vi svenskar. Ni slåss för de ideal som för mig utgör kärnan i att vara svensk, allas lika värde, öppenhet, tolerans, respekt mm. Ni står för de ljusa krafter som gör Sverige bättre och jag önskar av hela mitt hjärta att det varit alla hatare som drog dit pepparn växer istället. De förstör Sverige, medan ni gör oss bättre!

  Så kära Alexandra, snälla kom tillbaka när du slickat dina sår, samlat dina tankar och blivit hel igen! Du fattas oss!

  En stor kram och en massa kärlek! ❤

 302. Jenny skriver:

  Alexandra
  Kanske det starkaste man kan göra att dra sig undan och det som förhoppningsvis ger effekt. Hoppas och vill tro att mänskligheten segrar och att just detta tränger in i den enskilda och fega människan som anonymt kan fälla en hotfull kommentar i kommentatorfält och annat. Att de någongång fattar vad de gör. Men världen verkar inte vara snäll. Inte mot någon just nu. Innan du drar dig tillbaka. Ge oss andra ett råd! Vad kan vi göra för att ta över stafettpinnen. Du har sprungit ett evighetsmaratonlopp och nu måste alla som står vid sidan av och hejar på ta del. Även vi som tycker som du och stöttar i kommentatorsfälten är fega. Vi måste göra något gemensamt på riktigt!!!
  Jag hoppas att din röst kommer tillbaka till sverige en dag. Du har gjort ett fantastiskt jobb! Tack för alla debatter, krönikor och gud vet allt!

 303. Moie skriver:

  Har aldrig varit inne på din blogg tidigare.
  Men allt som skrivits om dig har inte undgått mig de senaste dagarna.

  Vill passa på att ge dig lite kärlek på vägen och hoppas du så småningom kan skuta i all elak energi som riktats mot dig.
  Du är en klok, smart och jäkligt intelligent kvinna! Du är en stor förebild för mig!! Fortsätt att gå din väg som är din egen!!

  Kram

 304. Tina Johansson skriver:

  Alla dessa ”nättroll” – jag blir så ledsen

 305. Marianne skriver:

  Du är inte ensam, Alexandra! Även om det kan kännas så ibland, så är hatarna få om än väldigt dominerande i sociala medier. Vi andra, nätälskarna, är desto fler, och vi står definitivt bakom dig!
  Ta hand om dig och vila ut. Vi finns här när du kommer tillbaka, glöm inte det!
  Du är viktig i debatten, du behövs.
  All kärlek. <3

 306. Gunnel skriver:

  Finaste Alexandra! Jag är så glad att du finns! Vad som än händer framöver har du gjort en oerhörd insats som du ska vara jäkligt stolt över. Det finns ingen annan som du! Jag vet hur det är att gå sönder inombords, och det viktigaste nu är att du får läka och hämta nya krafter. Går du sönder helt och hållet som människa så har de lyckats och det får inte hända. Ta hand om dig! Vila din röst, vi minns dina ord. De kan aldrig sudda ut det avtryck du gjort i våra hjärtan!

 307. anna thelander skriver:

  Kära Alexandra! Det är svårt att förstå hur en del människor kan släppa fram så mycken hätskhet mot något så harmlöst som fredliga engagerade kunniga journalister. Om dessa hatare kunde rikta sitt hat mot all destruktivitet i världen och även i Sverige (ss t ex antisemitism) i stället för mot en fredlig enskild person – tänk vilken positiv kraft det skulle kunna bli. Och vad är detta för företeelse? Dessa människor som sitter och hatar på nätet – verkar de på ytan vara vanliga människor bland arbetskamrater och andra eller kan man diagnostisera dem på något sätt? De kanske har svart tunga? Jag är så uppvuxen långt före datorn och nätet och är förbryllad.

 308. Jenny G skriver:

  Alexandra, du är en fantastisk förebild. Ta hand om dig! Välkommen hem igen när du är redo. Stor kram

 309. Eva Skoog skriver:

  Tack Alexandra – du lämnar ett tomrum efter dig. Kan inte Sveriges radio göra mer för att stötta och skydda sina programledare?

 310. Joakim skriver:

  Du är inte saknad.(Ooops, ”näthat”) Nej, Alex och all jävla gammelmdia, det är inte näthat, jag vill bara tala om att du inte blir saknad av mig, av den enkla anledingen att du är så jävla dålig.

 311. Andreas Lifvendahl skriver:

  Hej Alexandra,

  Jag blev oerhört ledsen av att höra om det bemötande du fått och vad du fått utstå. Det är förskräckligt helt enkelt. Jag har inte följt dig så noga genom åren, men när jag hört och sett dig, tex. i Ring P1, så har jag blivit glad och uppskattat din öppna, varma nyfikenhet på både människor och vad de har att säga. (Jag skulle då sannerligen inte haft ditt tålamod alla gånger).

  Jag förstår om det känns tungt att inte alltid ”orka” vända allt det negativa du får ta emot till någonting positivt. Vi är alla människor, och alla har en gräns – även kämpar som du. Även om anledningen är helt bedrövlig och oacceptabel, tycker jag du tänker klokt som tar en time-out; för din egen och familjens skull. Då både tror och hoppas jag att du efter en tid hittar tillbaka till kraften, och fortsätter att göra både Sverige och världen till ett mer lyssnande, varmhjärtat och optimistiskt ställe att leva på och i för alla oss, dina medmänniskor.

 312. Marie Åkerlund skriver:

  Hej Alexandra
  Jag blir så illa berörd över dessa rasistiska inlägg du får.
  Jag lyssnar ofta och gärna på dig, tycker att du är påläst samt en
  duktig programledare.
  Hoppas du snart kommer tillbaka och fortsätter vara precis som tidigare.
  Du är bäst! ❤️
  Sänder dig en omfamnande kram fylld med kärlek.
  Marie

 313. Fredrik skriver:

  Du driver en agenda. Och det kan man göra. Men man måste också kunna respektera eller åtminstone kunna lyssna på andra argument. Och det kan du inte utan att omedelbart fråga om referens till det du hör. Något du själv sällan eller aldrig gör. Nej, jag kommer inte sakna dig i Ring P1. Däremot hoppas jag givetvis inte att någon skall få personliga påhopp eller hot.

  Ps. I P1 Debatt bjuds det in för många gäster så att varje person får tala i en minut eller två. Det tycker jag är oförskämt. Ds.

 314. Edith skriver:

  All kärlek och respekt till dig Alexandra. Det är så jävla, jävla hemskt med dagens hotfulla klimat och att det har gått såhär långt, men du är och förblir en stark förebild för många! Du är modig, också när du delar med dig av detta. Ta hand om dig.

 315. Mia skriver:

  Hoppas att du hittar kraften och orken igen! Välkommen hem när du orkar!

 316. Ingela skriver:

  Alexandra vi arbetade tillsammans för många år sen på Mc Donald´s du var en stark kvinna då och är det nu också. Förstår att du behöver en paus från det som händer i ditt liv. Du är värd så mycket bättre och jag vill sända dig en styrkekram. Men jag är inte orolig. Du är stark och du kommer komma tillbaka starkare än någonsin. Det är så du jobbar 🙂 Du behövs och kvinnor som dig är unika.

  Throw me to the voulves and i will come back leading the pack!!!!

  Ta hand om dig..

  kram

  Ingela

 317. Carina Fyrsten skriver:

  Alexandra

  Tack för den du är!
  Tack för att du oss lär,
  vikten att ta hand om sig.
  Och att våga säga NEJ!

  Tack för allt ditt mod
  och ditt starka inre lod.
  Tack för allt du gjort för oss andra!
  Som nu när vi inspirerar varandra 😉

  Tack för ditt starka engagemang!
  Du står verkligen högt i rang.
  Se nu allt det fina du är, Alexandra!
  Du kommer snart, ännu starkare vandra…

  Allt gott!
  Carina

 318. MariaMonika skriver:

  Jag blir alldeles rörd och matt och arg över vad du utsätts för. Önskar dig frid och återhämtning, ta en stund i taget och återkom med förnyad lust till livet. Tack för att du har modet att dela med dig av dina känslor. Varmaste kramar!

 319. Håkan Eriksson skriver:

  Ge aldrig upp Alexandra!
  Vi är många som stödjer dig och tror på det du gör och kommer att göra!
  Sköt om dig och dina närmaste!

 320. […] var veckan mörk. Den 26 februari så publicerar Alexandra Pascalidou blogginlägget Tack&Förlåt. Där skriver […]

 321. ÄnnuEnJessica skriver:

  Du har inget att be om förlåtelse för. Du ska ha ett stort tack för att du orkade så länge. Det är du som fått bära hatet och hoten – ingen annan kan säga hur du ska reagera eller hantera.

  Jag har inget nytt, bättre eller smartare än någon ovan att säga men jag vill säga det ändå för att vara del av att visa hur många vi är som är tacksamma för din röst. Jag önskar och hoppas att volymen av människor som vill stötta dig ska väga upp en aldrig så liten del av vad du fått utstå.

  Tack!

 322. Lina skriver:

  All kärlek och respekt till dig! Jag hoppas att du får en fin och vilsam period framöver. Tusen tack till dig!

 323. […] om vilket hat Alexandra Pascalidou får möta. Fattar det inte! Vad är det som gör att dessa människor gör detta? För att […]

 324. Marita Isaksson skriver:

  <3 Önskar dig vila och lycka. Glöm aldrig hur grymt underbar du är. Kärlek! <3

 325. Emme skriver:

  <3

 326. Desiree skriver:

  Tack för allt du gjort för så många. Vila. Hoppas du orkar komma tillbaka. Ta hand om dig och de dina. ❤️

 327. Britt-Marie skriver:

  Är fullständigt chockad över allt hat som sveper över världen just nu. Vad är det med människorna?
  Hoppas och tror att du orkar igenom hatets mörker!
  Ta hand om dig, vila hos dom som älskar dig och låt hatet vara långt ifrån dig!
  En stor önskan om en bättre väld för dig och oss alla att leva i!
  Kram, duktiga fina kämpande kvinna!

 328. Lasse skriver:

  Förstår att du inte orkar i denna storm av näthatare. Hoppas du får vila dig nu och komma i balans. Det finns andra inom media som får föra fanan vidare och vi andra får försöka ta debatten där den finns, bland bekanta, på arbetsplatser etc.

 329. Liss H Eriksson skriver:

  Hej
  Såå ledsen och sorgsen över att det har blivit så här i vårt fina land och över hela Europa. Man blir fullständigt rasande över att det får fortgå och att människor som utsätter sina medmänniskor för det du fått utstå inte får känna på några konsekvenser av sitt handlande. Där MÅSTE det bli en ändring. Önskar dig en skön och kärleksfull återhämtning från hatet hos dina nära och kär och hoppas innerligt att du kommer tillbaka till offentligheten. Du behövs så väl. Jag gör det jag kan i min egen lilla pensionärstillvaro när de fula trynena sticker upp. Önskar dig också välkommen hem igen. Liss i Vilhelmina.

 330. Gulan skriver:

  Vilken drama queen. Några veckor, eller månader på sin höjd, och du är tillbaka lika rabiat och partisk som vanligt med att skönmåla invandrare och skuldbelägga Sverige och svenskarna.

 331. Adam karlsson skriver:

  Alexandra du är en klok stark och vacker människa. Återhämta krafterna så står vi upp mot hatarna med kärlek.
  Bamsekram.

 332. Pia Jonsson skriver:

  Styrka och kärlek skickar jag dig, Alexandra!
  Vi är oändligt många fler som gillar dig än tvärtom.
  Kram!

  • Hondjävul skriver:

   Jag vill också kärleksbomba dig Alexandra. Men jag är inte enbart god för samtidigt som jag trycker ut min kärlek till dig, kommer jag bajsa på alla elaka troll som skriver här. Korkade, dumma och tröga människor får mig att må illa, så dom kräks jag på.

   Så! Nu är ni alla en del av mig <3

 333. Sh skriver:

  Hej på er alla som har skrivit både possitiva och negative saker till Alexandra!
  Ni som skriver bara negative saker vänder jag mig mot er: jag undrar vad vinner ni på att vara så här onda? Vi är alla människor oavsett bakgrund, hud och hårfärg…

  Tänk, tänk bara en kort stund, hur världen skulle se ut om vi intelligenta varleser, dvs vi människor levde med mer harmoni och respekt än hat.

  Vårt största hot är inte de starka och goda människor som Alexandra som vågar att berätta om orättvisor utan det är vi själva. slappna av, och tänk istället hur ni mår! en männsika som hatar andra männsikor kan inte må bra själv.

  Vi alla kommer att dö förr eller senare, vad härligt det skulle vara om vi alla intelligenta varelser kunde fundera på vilka vi är och hur vi egentilgen mår. Kärlek till er alla som vågar att kämpa för en batter värld!

  Nelson Mandela: Jag hatar rasdiskriminering mest intensivt och alla dess yttringar. Jag har kämpat hela mitt liv, jag slåss nu och kommer att göra det fram till slutet av mina dagar. Även fast jag råkar dömas av en vars åsikt jag högt uppskattade, avskyr jag våldsamt situationen som omger mig här. Det gör att jag känner att jag är en svart man på en vit mans planhalva. Så ska det inte vara, jag skulle vilja känna mig tillfreds och hemma I förvissningen att jag pövas av en syafrikan, som en sämre människa som ska särbehandlas.

 334. Johanna Salenfalk skriver:

  Hej Alexandra,

  Vet du, du måste faktiskt inget alls. Du är en människa av kött och blod med känslor som alla andra. Förresten, fel av mig, du måste kanske faktiskt ta en time out nu. Ta en paus för att orka vara en bra mamma, vila ditt inre så länge du behöver för att sedan komma tillbaks, men bara om du orkar. Dessa människor som skriver ”hat” till dig har det egentligen väldigt bra. De är så omedvetna om den verkliga världen, den vidunderligt stora världen som finns utanför deras ramar. De är jätterädda och reagerar som de gör drf att de känner sig hotade av dig. Tänk på det, d e är rädda för d i g. Stärk det långt inne i dig själv.

  Avslutningsvis tackar jag dig för ditt engangemang, för ditt mod och din omtänksamhet som sträcker sig utanför den lilla privata sfären. Tack!! Jag hoppas att du snart mår bättre och har fint stöd omkring dig. Vi andra försöker så gott vi kan medan du tar en välförtjänt vila! Varm kram.

 335. Mattias Widell skriver:

  Hej Alexandra 🙂
  Vill bara tala om jag tycker det e helt sjukt att du ska behöva ta all den här rasistiska skiten, det förtjänar du verkligen inte, inte ngn. <3

 336. ingvar karlsson skriver:

  kram kram kram

 337. Pernilla skriver:

  Hej Alexandra!
  Jag vill ge dig en stor varm kram, och beundrar ditt mod och engagemang. Hoppas du får en välbehövlig och skön vila och att du orkar komma tillbaka. Vila i värmen från alla oss som uppskattar och tycker om dig!

 338. […] sociala medier delas det artiklar om näthatet för fullt. Det är artiklar om Alexandra Pascalidous blogginlägg där hon förklarar att hon inte orkar vara en del i offentligheten längre och om Sissela Benns […]

 339. Petter skriver:

  Härligt med det fria ordet, mitt inlägg här försvann….hur länge får detta ligga kvar?
  Återigen, sitter du på höga hästar gör det ont när du faller i backen. Det som skrämmer mig är att dina ”fans” inte har genomskådat dig. Tycker det är synd att du som är så utbildad måste kopiera andras verk av ”misstag”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *