God morgon denna grådaskiga tisdag från en tvättstuga som doftar liljekonvalj. Igår låg jag däckad i vinterkräksjukan med hög feber och allt vad det innebär. Det var trist för jag fick avboka intervjuer jag skulle gjort och ett par viktiga möten. Jag har  ju svårt för att bara ligga i sängen och vänta på att bli frisk. Men jag fick fullt upp ändå. Dessvärre med något som förvärrade mitt tillstånd.

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali som även sitter i partistyrelsen hade nämligen, återigen, formulerat ett hånfullt tweet som kom till min kännedom sent på söndag kväll eftersom mannen inte ens har ryggrad att tagga mig när han nämner mitt namn. Han är som de där skolgårdsmobbarna som snackar bakom ryggen och hetsar sitt skräniga gäng att kasta sten. Uppvigling, kallas det. Så fick jag, sent omsider, reda på vad han formulerat igen.

Senast för bara ett par månader sedan kallade han mig ”ärkesopa” och även om jag är van vid att bli översköljd av skit, rena lögner och rykten så tyckte jag att epitetet var osmakligt – i synnerhet med tanke på att det kommer från en folkvald riksdagspolitiker som är satt, att för våra skattepengar, göra det här landet bättre. Inte sämre. Att förminska och avhumanisera livs levande människor till sopor leder tankarna till en tid som jag trodde förpassats till historiens sophög.

Nyligen nämnde jag just honom i mitt tal om yttrandefrihet i EU-kommissionen när jag talade om tangentbordskrigarna som piskar upp hatet och gör människor till måltavlor. De som missbrukar och missförstår den grundlagsfästa yttrandefriheten och blundar för dess begränsningar.  HÄR kan ni se det efter 11 minuter. Men lyssna gärna även på The Guardians briljanta chefredaktör på samma tema. 

Nu använde han sig återigen av sin utslitna härskarteknik med avsikt att framställa mig som en värdelös nolla. Det är inte heller något nytt. Jag har mött de där männen i hela mitt liv. Från skolgården till maktens korridorer. De försöker förödmjuka och förnedra en för att de inte förmår hålla en värdig ton eller leverera saklig kritik utan att gå till personangrepp.

Hanif Balis signum är hans systematiska, hatiska och hånfulla tonläge mot alla han ogillar. Och de är många. Hans styrka består i  slagfärdig smutskastning som piskar på hans högljudda svans som inte drar sig för att skruva upp det redan uppskruvade tonläget och gå till massiv attack med hat, hot, rena lögner och fantasier om sina ”fiender”. I detta fall en ensam, hårt arbetande frilansjournalist som kämpar för att få livet att gå ihop. Utan en fet riksdagslön och förmånerna som följer med den, utan assistenter och partistyrelser redo att backa upp sin verbala värsting när han återigen viftar med sina retoriska järnrör.

Och jag begriper inte, i dessa tider när världen står stum inför flödet av fake-nyheter, lögner, metasanningar och eskalerande polarisering, hur ett demokratiskt parti kan låta honom hållas. Hur de kan ge hans grymhet grönt ljus? Det är en bumerang. Förr eller senare kommer ju allt detta drabba dem själva.

Och jag begriper inte hur en politiker på så hög nivå kan ägna så mycket värdefull, skattefinansierad tid åt att trakassera enskilda medborgare istället för att ägna sig åt att lösa samhällsproblem. Varför använder han inte sin tid och energi åt att utarbeta konstruktiva visioner för vårt land?

Istället för att ägna hela sin måndag och nu även tisdag åt att förnedra mig borde han ju ta tunnelbanan till förorterna för att försöka finna lösningar för frustrerade föräldrar, elever, lärare, ambulansförare, poliser och socialarbetare. Han borde bekämpa kriminaliteten och knarkhandeln som blivit en försörjningskälla för vissa. Han borde bekämpa tillgången på vapen och vända den onda våldsspiralen som skördar unga liv. Han borde påskynda processer för att barn med diagnoser ska få utredas i tid och se till att socialtjänsten får stöd i sitt arbete med barn som växer upp i hem med missbruk, misshandel och missförhållanden.

Istället för att bedriva krig på sociala medier på skattebetalarnas bekostnad och slå sig för bröstet över att ha vunnit en strid mot mig borde han besöka äldreboenden och flyktingboenden för att försöka förstå problemen. Han borde träffa journalister, författare, konstnärer som ser sin yttrandefrihet kraftigt beskuren av hans hatpredikanter till följare. Han skulle kunna utarbeta metoder för att förenkla integrationen och introduktionen för de nyanlända. Se till att stärka svenskundervisningen och garantera att invandrar- och flyktingbarn någon gång får träffa lekkamrater som har svenska som modersmål. Han skulle kunna slipa ner segregationens trösklar och förena människor istället för att splittra dem. Han skulle kunna ta kampen mot diskriminering på arbetsmarknaden och mot mobbing på skolor och arbetsplatser. Han skulle kunna besöka moskéer för att diskutera deras oro för rekrytering till terroristnätverk eller kvinnoorganisationer för att diskutera hur man kan motverka hedersproblematik och förtryck. Han skulle kunna träffa unga kvinnor för att förstå hur han kan stärka dem, få dem att känna sig tryggare och ge dem råd om hur de kan parera härskartekniker och hatkampanjer. Han skulle kunna ta strid mot rasism, antisemitism, islamofobi, HBTQ-hat och hatbrott. Han skulle kunna träffa alla dessa moderater som slutat sympatisera med hans parti och nu söker tillflykt i andra alternativ.

Det finns så mycket han skulle kunna och borde göra för sin feta lön ämnad för annat än förvränga, förtala, förnedra. Det är hans plikt som politiker. Det är hans skyldighet, inte minst mot sina egna väljare som röstat fram honom och förväntar sig mer än polemiserande pajkastning på sociala medier.

Nu ska jag hämta min rena, väldoftande tvätt. Jag ska ta en het, härlig dusch och försöka göra mitt bästa för att göra den här världen vackrare och värdigare. Jag ska sprida kärlek, tacka alla som stöttar och backar och peppar. Jag ska skriva böcker och artiklar, göra intervjuer och förbereda mig för morgondagen när jag spelar i min ”Alexandras Odyssé” tillsammans med ett 20-tal andra talanger på Göteborgs Stadsteater. En föreställning om hoten mot vår yttrandefrihet, demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. Publiken skrattar och gråter och jublar och vi får så mycket kärlek som överskuggar dess motsats. Jag ska fortsätta kämpa mot mörkerkrafter, machomonster och mobbare. Jag ska fortsätta ryta ifrån och blottlägga mobbing. Oavsett om den drabbar mig eller dig. Det borde alla som drabbas  göra. Säg emot. Säg ifrån.

90 svar till “Vad riksdagsleda(m)oten Hanif Bali borde göra istället för att bedriva krig”

 1. Raphael Mabo skriver:

  Bra skrivet, håller helt med!
  Fortsätt sprid kärlek, fortsätt det som du är så bra och fantastisk på!

 2. Ewa Engberg skriver:

  Så ung och så klok, du borde sitta i riksdagen i stället för honom, kanske dock inte för M…..Du är fantastisk i din kamp kära Alexandra och många är vi som beundrar och stöttar dig.

 3. Louis skriver:

  Du som du vet och alla ”vi” andra vet är du allt annat en en ” värdelös
  Nolla” men det är en god måttstock att du har träffat de med en
  kraftig spark i magen när någon svara på detta sätt .
  Men låt gallan rinna av och gå vidare . Häng inte upp dej på sånna
  nollor .
  Krya på dej !

 4. Björn skriver:

  Kämpa på,Alexandra!Vi är många som tycker om dig och vad du står fö!r

  • Peter Nilsson skriver:

   Bott i Rinkeby 30 år o flyttade inte så fort jag fick lite pengar. Många i orten gillar inte dig. Blivit berömd på att snacka skit om Sverige. Åk till Grekland o spy ut dig som du gör här så får vi se hurlänge du överlever

   • Snackat skit om Sverige? Det är andra som är bättre på att smutskasta vårt land utomlands. Jag blir för övrigt omfamnad i orten. Det är få som så konsekvent talat om situationen i våra förorter. Läs mina böcker och återkom gärna. Mvh/ a

   • Kent Eriksson skriver:

    På vilket sätt skulle hon prata s*t om Sverige? Titta på SD och moderater som påstår att Sverige är i upplösning på grund av invandring osv..Där kan man prata om att prata s*t om Sverige. Att Alexandra gör intressanta reportage m m ur ett underifrånperspektiv berikar bara debatten och ger ljus åt andra som annars inte kommer till tals..

 5. Eva Lindkvist skriver:

  Alexandra – låt aldrig hatspridarna vinna. Du har många som står bakom dig och också vägrar låta hatet vinna. What goes around comes around.

 6. PA Gustafsson skriver:

  Som vanligt välformulerat! Hanif Bali verkar vara Moderaternas ”flykting/invandrargisslan” i partistyrelsen, han är den ende med icke nordiskt namn, vad jag kan se. Det är tydligen oerhört viktigt att de har en nysvensk med i styrelsen. De tar tydligen in vem som helst och håller benhårt fast vid denne IS sympatisör… Alexandra fortsätt med att sprida din kärlek och vara den du är, du är bäst! Du har gjort så mycket bra som Hanif aldrig kommer i närheten av, han skulle inte ens bli påtänkt till alla de saker som du gjort.

 7. asdas skriver:

  dfsd

 8. Claes Gustafsson skriver:

  Stå på dig.alla vet att du är bäst.!
  Det är bara nollor som måste slå på andra!

 9. Marcus skriver:

  Borde inte du själv bedriva journalistik istället för att bedriva krig?

  • malin skriver:

   Men att någon smutskastar en offentligt från en maktpost, då måste man väl ändå göra sin röst hörd. Om man inte gör det blir man bara en dörrmatta.

 10. Marita Lod-Frostenson skriver:

  Alexandra du är en stor själ han en liten förkrympt av sitt hat. vad säger Batra??? hon är verkligen ute på tunn is. Fortsätt med din viktiga uppgift Alexandra.

 11. Kenneth Allblom skriver:

  ☺☺☺ Det ska bli roligt att se och höra dig i Göteborg om ety tag!

 12. Anna skriver:

  Intressant. Hur mycket tid Ni båda lägger ner på att bråka med varandra. Gör Ni något vettigt för Sverige eller för någon medmänniska? Uppmärksamhet……

  • Jag jobbar. För tillfället på Göteborgs Stadsteater. Välkommen att se min föreställning.

  • malin skriver:

   Anna, Hanif Bali är en folkvald representant för svenska folket, Alexandra är en frilansande journalist. Alexandras jobb är att belysa problem i samhället och Hanif Balis jobb är att uppmärksamma dem och göra något åt dem. Hans jobb är inte att begränsa journalister, utan att uppmuntra dem. Det är demokratins grund. En väldigt viktig grund!

 13. Lars Vangdal Tveisme skriver:

  Du har mitt fulla stöd. Jag skulle önska at jag kunde se dig i Göteborg, men min plånbok tillåter inte det. Kämpa på, Alexandra!

 14. Apazidis skriver:

  Smärtsamt uppenbart att Pascalidou är ovan att få sitt tvivelaktiga expertmandat ifrågasatt. Hon ska dock ha ett erkännande. Få är kapabla till så hög svansföring efter att ha blivit påkommen med plagiat och spridande av fake-news.

 15. Kerstin skriver:

  Han är en del av ett nytt fenomen. Viljelösa sociopater som med glädje gör precis som??? säger. Jag följer Di och den nya org som heter Företgasänglar. Samma retorik och de går och plogar vägen mot ???. Det finns företag på börsen som är presenterade värda miljarder. De har aldrig gjort vinst och företagsiden att sälja prenumerationer för 100:- i månaden i Spotifyliknande verksamhet. Om man använder ord som Företagsänglar sker det med vetskapen att ??? skyddar ryggen. Viljelösa människor blir lätt apatiska och apati föder våld.

 16. Krister skriver:

  Nån skriver på Flashback:

  ”Från sin BRF på Söders höjder blickar hon ut över Stockholm och kanske kan hon
  skymta en förort om hon skärper kikarsiktet på sin PK kamera. Hon anlitas som expert
  på förorten utan att bo där, på mångkulturen utan att vara en del av den, på Grekland
  utan att att vara född där och som journalist utan att vara utbildad till det. En expert
  på ingenting…”

  Du får acceptera att ingen har kontroll över sin egen självbild.

  • Tror du jag bryr mig om vad mina belackare skriver? Om jag inte är en del av något alls – vem är jag? Och vem har rätt att definiera mig? Ingen. Så bespara mig om skiten de skriver om mig på skumma forum. Lev i ditt eget ljus så lever jag i mitt. Tack.

 17. Lars Forsberg skriver:

  Tänk det fanns en tid när man såg upp till dessa våra förtroendevalda utan tadel som det hette En slashas som denna amöba är inte värdig att hålla upp dörren åt folk som du

  • Jonas skriver:

   Jag förmodar att du inte är en av dem som har synpunkter på Hanif Balis ton och hans påstådda ”hat” då din kommentar just är en del av det hårda tonläget på nätet. Att kalla någon för slashas och amöba är respektlöst och tarvligt. Eller behöver man bara hålla god ton om man inte har rätt åsikter i din värld? Är man enligt egen uppfattning god så har man friheten att spy ur sig?

 18. Rolf Lindström skriver:

  Bra skrivet Alexandra, Hanif Balis lön borde reduceras för den tid han ägnar åt att sprida sitt hat mot andra männniskor.

 19. Janne Björklund skriver:

  Du är inte bara vacker du är klok också
  Tack för att du inspirerar oss till att sträcka ut en hjäkpande hand
  Vi ger oss inte föränn vi ser mer kärlek än hat i vårt samhälle igen

 20. Tobias skriver:

  Stå på dig, syster! <3

 21. Stefan Ulfswärd skriver:

  Alexandra, jag gillar dina texter och tycker att du är bra när du kommenterar Greklandsfrågor. Men jag ser dig inte främst som journalist utan opinionsbildare. Journalister ska inte angripas av folkvalda och försöka att tystas av deras hejdukar, journalister utför ett opartiskt informationsarbete i demokratins tjänst. Men en opinionsbildare måste förvänta sig att bli emotsagt, kritiserad och till och med hånad och ifrågasatt för det arbete man gör. Genom att du så tydligt tar ställning, mot SD, mot Trump, för en generös invandring och även mot åtstramningarna i Grekland m.m. så är du inte längre bara en journalist, du är opinionsbildare, politiker i det ordets vidaste bemärkelse. Jag tycker du ska fortsätta att sitta i paneler, kallas till nyhetsstudios för att kommentera men du ska göra det i egenskap av ”vänsterdebatör” inte som oberoende journalist för det oberoendet har du valt bort.

 22. Jacob Jacobson skriver:

  Det var förbanne mig det finaste jag läst…
  Tack Alexandra!

 23. HC skriver:

  Du är dock taggad. Tittar på tweeten i detta nu.

 24. gia skriver:

  Hatten av Alexandra. Ja vi behöver verkligen våga yttra oss fritt. Att kunna leka i samma sandlåda är så viktigt!!! Kritik, sarkasm, ironi löser inte dagen verklighet! Ett ödmjukt hjärta, öra,, mun, öga som ser, lyssnar, pratar när de lyssnat färdigt och framför allt! ! Känna. Det behöver vi mellan oss.
  Vänlig varm hälsning
  //gia

 25. Carina S skriver:

  Hej !
  Helt åt helsike, att inte ens våra folkvalda ska kunna bära sig vettigt, moget och klokt åt! Blev så upprörd, nu har jag mejlat Moderaterna och vill ha svar på vad de tänker göra åt honom.JAG vill inte betala för att en sådan människa ska sprida skit omkring sig. Man kan tycka precis vad man vill, men man säger inte vad som helst om andra människor. Ruggigt nyfiken på om jag ens får ett svar ;)?!

 26. Helena Duroj skriver:

  Bravo Alexandra! Rinkebyhälsningar ♡ HD

 27. Knut skriver:

  Tack Alexandra! Du är tillsammans med Kajsa Ekis Ekman en av de få Greklandsexperterna med initierad kunskap och en journalistisk förankring hos vanligt folk och inte bara från de stora tidningarnas ekonomisidor. Du är lysande! Skit i trollen!

 28. Jenny skriver:

  Väl formulerat Alexandra! Det är ju ytterst problematiskt att han gör detta just som förtroendevald. M borde reagera starkt mot hans sätt, men verkar tyvärr inte alls bry sig om det.

 29. Camilla Roll skriver:

  Jag håller på dig och tycker om det du skriver och gör. Beundrar din styrka! Modiga människor kan vi inte få för många av. Du behövs! 😊

 30. Sofia Magnusson skriver:

  Heja dig Alexandra! Du är en fantastisk person med starkt engagemang! Balif har även gett sig på mig en gång och tillsammans med sin hatarsvans fick han mig rejält rädd och ledsen. I två dygn vällde det in hat och hot på Twitter. Efter det är jag betydligt tystare – tyvärr! Jag har väldigt svårt att förstå hur hans parti kan acceptera hans mobbningsbeteende i sociala medier.

  • Så hemskt. Jag är ledsen att behöva läsa detta då jag vet hur det känns. Och det finns faktiskt flera som vittnat om detsamma. Det är exakt det jag menar med att han hotar yttrandefriheten. Att folk tvingas retirera. Stor kram, stå på dig och ta ingen skit.

 31. Leni R skriver:

  Som vanligt försöker Alexandra censurera, tysta och stoppa alla som inte håller med henne. Röda totalitära traditioner som hon försöker gömma bakom en offerkofta…denna gång utan samma invandrarinfärgning för nu var det inte lika lätt att skrika rasist.

  • Kent Eriksson skriver:

   Nu är det nog du som svamlar och drar alldeles för stora växlar på något som du själv skapat i dina tankar….varför förminska Alexandra? det är många som uppskattar hennes förmåga och engagemang att ge röst åt dem som befinner sig i mindre gynnsamma positioner.

  • Om det vore som du sa borde ju denna kommentar ha rykt. God dag.

 32. Ann Gyllenhammar skriver:

  Blir Balif partiordförande får moderaterna min röst. Att Alexandra får tv och radiotid är obegripligt. Hörde henne på något radioprogram hon vara bara ett irritationsmoment.

  • Kent Eriksson skriver:

   Din så kallade kommentar säger det mesta om dig och problemet som definieras i hennes text….och du är i detta fall en del av det problemet.

 33. Simon skriver:

  Sorgligt med hetsen och förminskandet. Att se sin egen del, och vad man kan göra för något (konstruktivt) vore ju att föredra om det premierades. Strunta i honom (även om jag vet hur svårt det kan vara), Alexandra, och fokusera på det du ju gör så bra.
  Kram! Tjing tjing! 🙂

 34. Shimada skriver:

  Koncentrera dig på det som är ditt Alexandra!

  Du har nåt alldeles speciellt som inte går att förklara.

  Det märkte jag redan första gången du dök upp i Mosaik.

 35. Jessika skriver:

  Jag undra om pjäsen ”Alexandras Odysse”. Vem har skrivit den? Du låtsas att det är du som har skrivit ”Alexandras Odysse”. Men det är väl Sissela Lindblom som har skrivit pjäsen?

 36. Anders Gunnarsson skriver:

  Vad har Hanif Bali uträttat egentligen. Utom att snacka, snacka och förnedra sina meningsmotståndare? Det gamla talesättet ”Snacka går ju, men snacka så att det går är inte lika lätt!” gäller honom i allra högsta grad!

 37. Henrik Robeck skriver:

  Ingen annan journalist har som Pascalidou spridit falsk och felaktiga påståenden och fakta, exempelvis ”idiotfällan” av satirpublikationen the Onion om att Trump’s supportrar delade ut knark och sprit, ingen var väl så dum att de går på den kunde man tro…
  Att gråta blod och anklaga resten av världen för har och mobbning för att man som journalist blir ertappad med att ljuga. Lågt, riktigt lågt. Vi behöver inte den typen av journalistik som Pascalidou företräder, det förringar hela journalistyrket och reducerar det till något smutsigt, endast värdigt Josef Goebbels.

 38. Ebbe skriver:

  Bara en kort kommentar:

  Vad förväntar man sig av en Moderat som har blivit utbildat i partiet
  Att vara en Rik-S-dags Leda-mot.

 39. Miranda skriver:

  Du är en blåst, medioker, personlighet som sitter i en morgonshow på någon tvkanal och på fullt allvar hänvisar till en ”källa” som påstår att den amerikanska valrörelsen hade republikanska agenter som delade ut knark till den svarta befolkningen för att hindra dem från att rösta på Hillary Clinton.

  Du har all rätt att skrattas åt när du själv tar dig på sånt allvar och dessutom inte erkänner när du har fel. Sluta tyck så synd om dig, Hanif skämt var pricksäkert och inte ett hot mot yttrandefriheten som du försöker måla som ett offer också, störtlöjligt av dig att tro att någon ska köpa det påståendet, skrattretande minst sagt. Ha ha

 40. Shimada skriver:

  Här finns en källa till den uppgiften om försöket att styra svarta väljare bort från valurnorna:

  https://www.thesun.co.uk/news/2102619/trump-supporting-kkk-members-and-neo-nazis-plan-to-intimidate-black-voters-at-polling-stations-on-election-day/

  • Micke skriver:

   Alexandra påstår att det HAR delats ut knark och alkohol till
   Svarta, din källa säger skriver att KKK haft denna tanke, så
   Källan är irrelevant och alexandras påstående är fortsatt lögn

 41. Joel Bergqvist skriver:

  Du tog helt rimlig kritik och blåste upp det i syfte att ses som ett offer och få uppmärksamhet. Ingen bedriver något krig mot dig, din expertroll i vissa frågor ifrågasattes, och du kunde inte hantera det. Nu får du din förvrängda världsbild bekräftad av de som stödjer dig, de gör dig en björntjänst. Acceptera att andra har rätt att kritisera både dig och dina uppdragsgivare utan att det ska kallas för hat, riv upp offerkoftan och visa att du är den starka kvinna du påstår dig vara.

 42. Stefan skriver:

  Att du inte skäms när du ljuger så friskt som du gör!

  Nu har du ju åtminstone lyckats få alla seriösa medier att aldrig mer tillfråga dig om någonting igen.

  Nä, förlåt, klart du inte skäms. Hela din karriär har ju bestått av fantasier, lögner och plagiat.

 43. Marianne skriver:

  Vi behöver allvarliga och starka människor som du, Alexandra!

 44. Joseph skriver:

  Du har övertygat mig. Jag, en före detta sosse, ska rösta på Hanif Bali och dra mig undan sådan offermentalitet som du spyr ut, Alexandra.

  Tack ska du ha.

  • Andy skriver:

   Så det är okej att en politiker hånar en frilansjournalist?, i stället för att ägna sig åt att förbättra situationen för folk i Sverige.

 45. Ibrahim Kakahama skriver:

  En kurdisk ord språk säger, full måne fortsätter sända strålar, bry sig inte om någon hund skäller mot den. Du ska också vara så, vi vanliga människor har BARA kärlek.

 46. DickeFix skriver:

  Alexandra, såg inte detta förrän nu. Det var mycket bra skrivet! Det är tragiskt att Hanif hellre söker applåder genom personliga påhopp istället för att söka lösningar, särskilt som han nog håller med om de åtgärder som du efterlyser. Med lite ömsesidig respekt, ödmjukhet och självkritik från båda sidor tror jag faktiskt ni skulle kunna nå konsensus.

  Jag såg Uppdrag Granskning ikväll och Janne Josefssons utmärkta reportage som sakligt och finkänsligt skildrade hur det gått för några invandrarkillar i Fittja som han träffade för 17 år sedan. Janne belyste problemen i Fittja redan då och sedan dess har problemen bara blivit värre. Det är ett gigantiskt misslyckande. Tyvärr har vi i Sverige, istället för att diskutera lösningar, haft en metadebatt om problemen i våra invandrartäta förorter ska belysas eller om de skulle gömmas undan. Många har varit rädda att belysningen av problemen skulle leda till främlingsfientlighet och främja SD. Därför har man försökt ursäkta dem och relativisera dem istället för att hitta verkliga lösningar. Hela samhället har fått lida p.g.a. detta och de främsta offren för denna metadebatt har varit de boende i områdena.

  • Anna skriver:

   Problemet i Sverige är att det inte finns några jobb. Svenskar tvingas flytta utomlands för att det inte finns några jobb. Det är sedan 1991 som det inte finns några jobb. Men varför tar Sverige sedan 1991 hit så många invandrare? Svenskar byts ut mot invandrare. När ett yrkesområde blir tungt då tar politikerna dit invandrare istället. T. ex apoteksjobb blev tunga då flyttade svenskar till Norge eller så slutade de helt. Nu arbetar mest invandrare på apoteken.

   Förut bodde det vanliga svenskar i förorterna men de har flyttat utomlands för att det inte finns jobb. Istället tar man hit invandrare som ska lära sig svenska, vara arbetslösa eller arbeta hårt-precis som många svenskar tvingas göra. Men varför tar man hit så många invandrare vilket man har gjort sedan 1991?

   Vem ska ta hand om alla invandrare? Poliser, lärare och socialsekreterare är utbrända eller går på knäna.

   Det är precis som både svenskar och invandrare inte är människor. Man spottar in invandrare i Sverige som ska jobba. Arbetslösa tvingas flytta för att nyanlända ska jobba. Andra generationens invandrare tvingas flytta för att de inte får jobb. De är stressigt för lokalbefolkningen – man kan inte bygga upp ett samhälle för att befolkningen ska byta ut hela tiden.

   Jag förstår inte varför politikerna skapar så konstiga förorter där människor ska bytas ut hela tiden. Politikerna pratar om integration. Men i vilket samhälle då. Det samhälle som fanns före 1991 är borta-många svenskar bor inte längre i Sverige. Alla svenskar jag känner vill flytta. Vilken samhälle ska invandrare integreras i. Är det någon mening att tro på en framtid i Sverige?

   • Andy skriver:

    Så det finns inga jobb sedan 1991. Hymm. Så vad jobbar folk med då?
    På vilket sett är det regeringen som tagit flyktingar till Sverige?.
    Det är snarare så att människor flytt hit.
    Om svenskar (din definition) nu bestämmer sig att flytta och jobba i Norge så är det något det själv beslutat. Det är inte uteslutande på grund av invandring.

    • Anna skriver:

     Det finns alltid jobb i ett land. Men sedan 1991 finns det flera arbetssökande än det finns jobb. På 80-talet fanns det 3 procent arbetslösa. Sedan 1991 finns det 9.5 procent. Folk som bor i Sverige flyttar utomlands hela tiden sedan 1991 på grund av att de inte får. Många invandrare som kommer hit sedan 1991 är arbetskraftsinvandrare – alla är inte flyktingar. Sverige har bytt befolkning snabbare än vad landet klarar av. De är nästan ingen som vill jobba som socialsekreterare eller lärare i socialtutsatta områden.

     Andy, jag förmodar att du själv har lyckan att bo i ett område som är ok och har haft tur att få ett jobb som är ok. En del som har det ok känner inte till samhällsproblemen och hur Sverige sen 1991har tagit på sig en för stor kostym. Utvecklingen i förorter har gått åt fel håll i många år. Men en del som bor i Sverige kan inte gå med på det eftersom de själva har ett bra liv….

     • Anna skriver:

      Det ska vara att många har flyttat utomlands sedan 1991 på grund av att de inte har fått jobb. Tillägget att många i Sverige vill inte gå med på det för de har alltid haft jobb och de känner ingen som har flyttat utomlands……

      Men Sverige har bytt befolkning sedan 1991 och det har skapats ett nytt land med ny befolkning. Samtidigt har politiker skapat ett nytt land där de som saknar jobb är den nya underlägsen med utanförskap och fattigdom. Men det Andy kan kanske inte du gå med på.. Du har aldrig varit arbetslös och du känner ingen som har varit arbetslös…….

     • Anna skriver:

      Min dator fungerar dåligt… den nya underklassen med fattigdom och utanförskap ska det vara i texten.

    • Anna skriver:

     Norge… I. Min generation är det många som inte har fått jobb som flyttat till Australien, USA….Andy, börja se problemet om många kommer hit och jobbar då blir folk arbetslösa. Sverige räknas som ett utvandrarland. Fortfarande – jag förmodar att du vill ha en hög invandring – vem ska arbeta i förorter med problem?

     • Anna skriver:

      Andy, har du reflekterat över om det finns någon som tjänar pengar på invandring? Företag får billig arbetskraft när det kommer invandrare. En del invandrare accepterar låga löner och att arbeta tungt. En del invandrare blir lurade på lönen. En del invandrar får jobba med statliga bidrag. När det kommer invandrare blir folk som bor i Sverige arbetslösa och tvingas arbeta gratis – med ersättning från Försäkringskassan. Privat personer äger flyktingförläggningar och SFI och tjänar massor.

      Du tror inte att det finns människor som vill ha hög invandring av ekonomiska skäl?

 47. JOHN skriver:

  Lite speciellt är det ändå att en stor hatspridare klagar över att själv bli drabbad. Karma kan man kalla det. Samtidigt,kudos till dig Alexandra för att du tillåter kritiska röster här. Jag önskar att hatet kunde sluta oavsett varifrån det kommer.

 48. Pascalido är ett retarderat rikspucko. Om det är nåhon som sprider hat så är det hon.

 49. Astrid Nilsson skriver:

  Alexandra Pascalidou är en förebild för många kvinnor. Hon kan aldrig benämnas med PUCK för det är en chokladdryck som man dricker i Sverige. Hon är intelligent och bemöter och möter alla med FAKTA istället för åsikter. Härligt med en kvinna som genomskådar härskarteknik. Fortsätt att vara den du är. Du är värd all beundran!

  • DickeFix skriver:

   Kan bara hålla med Astrid. Varför komma med personpåhopp istället för sakkritik? Att Alexandra innan amerikanska valet förra hösten återgav nyheter som stått i både The Sun och DN som senare visade sig felaktiga, ger inte Hanif rätt att kalla henne sopa. Han borde bett om ursäkt efter att Alexandra redovisat sina källor! Jag är mycket besviken eftersom jag hade en bild av honom som en intelligent kille som borde veta hur man uppför sig när man är riksdagsledamot och offentlig person. Man sitter inte som en tonåring och twittrar oförskämdheter!

   Jag förstår inte heller hans senaste indirekta kritik mot Alexandras Greklands-reportage som jag tyckt varit sakliga och intressanta. Av alla inlägg ovan är det, vad jag kan se, endast Stefan Ulfswärd som kommit med både värdig och saklig kritik. Övriga har bara visat att Alexandra har rätt när hon säger att hon utsätts för näthat. Varför denna sandlådedebatt om Alexandras person istället för att respektfullt föra fram idéer på hur man löser de samhällsproblem som Alexandra tar upp i inlägget ovan. Det är det vi måste ha en sakdebatt om!

   Alexandra, jag hoppas du tillfrisknat efter vinterkräksjukan. Ta vara på dig och låt dig inte bli uppretad av obefogad och osaklig kritik från Hanif och andra. 🙂

 50. Ingrid skriver:

  Fortsätt denna vår gemensamma kamp. Du står upp för värdighet i en tid av cynism
  och mörka krafter som inte har någon empati, kärleksgemenskap och som
  inte vågar öppna sig för det som skapar verklig gemenskap och tolerans.

 51. Görsev Kerimsdotter skriver:

  Heder åt dig Alexandra, du är bäst fortfarande.
  Hanif svansar bara på som en knähund i hopp om att husse skall tycka om honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *